Mít autokameru v autě se rozhodně vyplatí. 5 důvodů, proč si ji pořídit

Žena spouští autokameru GOLFX / Shutterstock.com

Kamera do auta je jedním z moderních bezpečnostních prvků, jehož pořízení by měl každý řidič skutečně zvážit. Můžete se díky ní vyhnout mnoha malérům nejen na silnici, ale také při parkování, nebo dokonce pokud auto necháte někde stát mimo svůj dohled – i tehdy jej totiž některé kamery dokážou spolehlivě ohlídat.

Přečtěte si také

Jak odstranit skvrny z oblečení a vybělit zaprané prádlo? Poznejte triky našich babiček, které opravdu fungují

1. Řidiči od nehod ujíždí až v 10 % případů

Momentů, kdy jste zalitovali, že nevlastníte autokameru, jste zažili možná už několik. Nemusí jít přitom hned o to nejhorší, tedy dopravní nehodu a prokazování neviny.

Na silnicích mnohdy čelíme velmi neukázněným řidičům, kteří ohrožují na životě nejen sebe, ale především i ostatní – poslední kapkou je třeba úmyslné vybržďování či najíždění. V konečném důsledku pak může dojít i k nehodě a zraněním či ztrátám na životech. Pachatel ovšem od nehody často ujede, a to až v 10 % případů.

Autokamera xfilephotos / Shutterstock.com

2. Usvědčit viníka nehody je díky kameře velice snadné

Díky autokamerám je jen otázkou času, kdy se procento nedopadených viníků sníží. Pokud by totiž havarovaný řidič (či klidně i řidič jedoucí zrovna kolem) vlastnil autokameru, usvědčení viníka by bylo velmi snadné a rychlé. Stejně tak by ovšem bylo snazší i naopak prokazování neviny při nezaviněné srážce.

  • I proto bývá autokamera například u profesionálních řidičů naprostou samozřejmostí – v kabině je pro ně stejně důležitá jako rádio či navigace.
Nakupte si vybavení vozidla za dobré ceny

3. Auto je v bezpečí i na parkovišti

Kamera se může hodit, i pokud zrovna nikam nejedete – vrátíte se k zaparkovanému autu a do očí vás uhodí škrábanec, nabourané světlo či poškození vozidla v důsledku vandalismu.

Pachatel či lísteček s vysvětlením a kontaktem samozřejmě chybí – a spoléhat se na to, že získáte záznam z kamery na parkovišti, se nemusí vyplatit a vy skončíte s nepořízenou. Spravedlnosti se pak nedovoláte a budete muset škodu uhradit z vlastní kapsy.

I v těchto případech nicméně lze pachatele za pomoci autokamery usvědčit. Některé totiž hlídají auto, i když je zrovna zaparkované – jakmile zaznamenají vibrace nebo pohyb zapnou se a začnou nahrávat.

Vysoké oblibě se mezi zákazníky těší kamera do auta SENCOR SCR 4400, její tenké a kompaktní tělo, disponuje snímacími senzory Sony se 170° pozorovacím úhlem a velmi kvalitním LCD displejem. Funkce jako spuštění záznamu při nárazu do zaparkovaného vozidla, nahrávání ve smyčce a nebo detekce pohybu dělají z této kamery špičku ve své cenové kategorii autokamer do dvou tisíc korun (PLANEO Elektro, 1 999 Kč).

SENCOR

4. Ušetří peníze za pokuty a zvýší bezpečnost

Kam nemůže policista, tam postaví radar – a pokud se zrovna nesoustředíte, může se snadno stát, že projedete měřený úsek rychleji, než je správné a bezpečné. Autokamera vás však na vysokou rychlost v místě, kde se má jet pomaleji, upozorní – a stejně tak i na přítomnost radaru. Vyhnete se tak možným postihům, a navíc preventivním zpomalením podpoříte bezpečnost na silnicích.

5. Chraňte vozidlo zepředu i zezadu

Přední a zadní kameru lze koupit samostatně, anebo o něco výhodněji v setu – respektive jako duální kameru.

Pokud uvažujete rovnou o duální kameře, chybu určitě neuděláte koupí autokamery TrueCam H25 GPS 4K, která se prodává za cenu kolem 4 690 Kč. Levnější variantou může být i autokamera Mio MiVue C420 Dual za zhruba 2 700 Kč.

Zapojování autokamery Mumemories / Shutterstock.com

6. Zaznamená vzpomínky z cest

Na závěr se hodí zmínit také jeden pozitivnější důvod, proč se kameru do auta vyplatí pořídit – ať už vyrazíte kamkoliv, získáte díky ní krásné panoramatické záběry bez starostí. Tento prvek oceníte zejména při cestě na dovolenou, nejlépe do zahraničí – řidič totiž z nádherných scenerií kolem sebe zpravidla příliš nemá, jelikož se soustředí na cestu. Díky autokameře si to však může vynahradit.