Co je to poke bowl? Jeho příprava je snadná, ale pozor na zdravotní rizika

Co je to poke bowl? Jeho příprava je snadná, ale pozor na zdravotní rizika Canva

V Česku stále více restaurací nabízí i přes rozvozové služby tradiční havajské jídlo poke bowl. Na obrázcích vypadá tento pokrm krásně, protože hýří barvami surovin, ze kterých je připravován – je to ale opravdu tak skvělá volba? Poke je totiž nakrájená syrová ryba podávaná s rýží a spoustou zeleniny, a tak pokrm není vhodný pro každého.

Přečtěte si také

Veterináři nařídili stažení šunky s nebezpečnou bakterií. Prodávalo ji Tesco a Globus

Přestože má poke bowl svůj původ na Havaji, inspirací pro vznik tohoto pokrmu, který se stal hitem posledních let, byla japonské kuchyně, která s podobnou kombinací ingrediencí a chutí velmi často pracuje. Slovo poke znamená na Havaji „posekaný na kousky“přesně tak se totiž do mísy kladou jednotlivé suroviny. 

Z čeho se poke bowl připravuje?

Při přípravě poke bowl se fantazii meze nekladou, základem je však vždy čerstvá ryba. V pravém poke je syrový, marinovaný žlutoploutvý tuňák, nahradit ho však lze také lososem, krevetami, krabím masem či tofu.

Druhou surovinou, která do pravého poke patří, je vařená sushi rýže. Na světě pak existuje několik verzí poke, ale rozhodně by v žádné z nich neměly chybět tyto další přísady:

  • sezamová semínka,
  • koriandr,
  • syrová okurka, ředkvičky, avokádo, mrkev
  • a také mango.

Všechny suroviny by měly být nakrájené tzv. „na sousto“, kousek by se vám tedy měl pohodlně vlézt do úst, aniž by bylo potřeba něco krájet.

Základ každého trendy jídla v akci?

Kupte se slevou Avokádo.

Porovnat slevy

Marináda na poke je základ

Další nezbytnou součástí poke bowl je pak marinovaná ryba. Co se marinády týče, jednoduše si ji vyrobíte doma ze sójové omáčky, sezamového oleje, zázvoru, trošky chilli a jarní cibulky. Rozhodně stojí za to přidat i mořské řasy, které do havajské kuchyně neodmyslitelně patří. Rybu pak do marinády naložte ideálně na 3 hodiny.

  • U klasických receptů se marináda používá pouze na tuňáka, pokud se vám ale bude zdát poke suchý, s klidem ji kápněte i do rýže.
Poke bowl je havajský pokrm plný zeleniny se syrovou rybou v marinádě. Doplnit se může i o tofu Canva

Postup přípravy poke bowl:

  1. Uvařte 4 hrnky sushi rýže podle návodu a rozdělte ji do 4 misek.
  2. Čerstvého lososa nakrájejte na kostičky – ideálně o velikosti 1 cm.
  3. Do misky si dejte rýžový ocet, sezamový olej, sezamová semínka, najemno nasekaný zázvor a chilli a nechte v marinádě rybu odležet 2–3 hodiny.
  4. Avokádo, ředkvičky a okurku mezitím nakrájejte na tenké plátky a mrkev na struhadle nastrouhejte nahrubo. Vše dochuťte medem (použít můžete i agávový nebo rýžový sirup) a šťávou z čerstvého citronu.
  5. Do každé misky s rýží přidejte postupně lososa, zeleninu a zhruba 50 g salátu z řas wakame.
  6. V malé mističce si pak smíchejte 4 polévkové lžíce majonézy a 2 lžičky chilli omáčky a dresinkem všechny poke misky přelijte. 
Provoňte svůj dům Asií

Jak se poke bowl správně jí? 

Ať už si poke bowl objednáte domů nebo si jej připravíte sami, konzumace má, stejně jako například sushi, svá pravidla.

  • Poke bowl vždy konzumujte hůlkami.
  • Zeleninu s rybou důkladně promíchejte, aby se chutě spojily. Bohužel tím už pokrm nebude vypadat tak pěkně, o to víc ovšem potěšíte své chuťové buňky.
Jaké jsou ingredience pro poke bowl? Spousta zeleniny a syrová ryba naložená v marinádě Canva

Trendy jídlo má i své nevýhody

Jídlo, které se stalo po avokádovém toastu a černé zmrzlině hitem instagramových alb všech food blogerů, má i své stinné stránky.

  • Některé restaurace, které ho rozvážejí, vymýšlí i variace na poke se smaženou rybou. Tuk, který se dostává do ostatních ingrediencí, ale na chuti rozhodně nepřidá, a navíc vás může po konzumaci pěkně potrápit žaludek.
  • Pozor si musíte dát i na objednané poke s tuňákem – nejspíš to totiž nebude ten pravý, žlutoploutvý tuňák, tzv. ahi, jelikož patří mezi ohrožené druhy.
  • Ryba v poke se navíc správně nemá tepelně upravovat – je tedy důležité, aby byla opravdu čerstvá, protože konzumace syrového masa s sebou nese velká rizika.

Víte, že: Tepelně neupravené maso (a to platí i pro ryby) nesmí jíst těhotné ženy – může totiž obsahovat mikroorganismy, které poškozují plod.