Když vaše silná vůle nestačí: 5 tipů, jak přestat kouřit

Žena láme cigaretu Gorynvd / Shutterstock.com

Chcete přestat kouřit jednou provždy, ale nedaří se vám to? Jako každá závislost i kouření vyžaduje silnou vůli, abyste se zlozvyku zbavili nejlépe napořád. Co vám kromě vašeho rozhodnutí pomůže si odvyknout a cestu za koncem závislosti konečně ustát? Vyzkoušejte plán s 5 tipy, díky kterým půjde odvykání kouření snadno a lehce.

Přečtěte si také

Historie smaženého sýru: Víte, odkud pochází a který sýr je na smažák nejlepší?

Co pomáhá, když chci přestat kouřit?

Ještě než se psychicky připravíte na triky, kterými svou chuť na cigaretu ošálíte, je potřeba udělat ten nejdůležitější krok: rozhodnout se. Je to totiž právě dobrovolné rozhodnutí, které vám pomůže chtít přestat.

Lidé, kteří 100% chtějí se svou závislostí skoncovat, přestanou ze dne na den a cigaretu už si nezapálí, jenže... Jiní si jen myslí, že chtějí přestat, ale mají hlavu plnou výmluv a myšlenek na to, proč to nejde. Rozhodněte se rázně, nastartujte svého vnitřního siláka a vzhůru do toho! Je čas udělat ze sebe nekuřáka.

Žena střihá cigarety PEPPERSMINT / Shutterstock.com

1. Nikotinové žvýkačky a náplasti

Jak jsme zmínili, ne každý dokáže s cigaretami přestat ze dne na den. Nikotin je návykový, proto je dobré pomoci si doplňky, které vám postupně jeho dávkování omezí. Ty nejhorší chvíle vám mohou pomoci překonat nikotinové žvýkačky nebo náplasti.

2. Elektronická cigareta bez nikotinu

A pokud vám chybí kuřivo v ruce, můžete ošálit mozek ještě jednou – existují elektronické cigarety bez nikotinu, třeba s příchutí máty, které lze v začátcích využívat jako alternativu tehdy, když bude chuť potáhnout si nesnesitelná. Doplňky pro omezení kouření najdete v lékárnách.

3. Vyhněte se místům, kde máte chuť kouřit

Dalším důležitým krokem je vyhýbání se místům a situacím, které ve vás spouštějí chuť si zakouřit. Jsou to spouštěče, které bývají různé. Někdo má cigaretu spojenou s přestávkou v zaměstnání, jiný s popíjením alkoholu. Pokud znáte své spouštěče, pak víte, čemu se vyhnout. Díky absenci těchto míst a situací bude omezení kouření mnohem snazší.

4. Vyhněte se stresu

Stresuje vás práce? Pak je někdy to nejjednodušší zapálit si cigaretu a vydechováním kouře se uklidnit. Znáte to? V tom případě je důležité vyhýbat se nejen spouštěčům, ale i stresu. Místo relaxace s nikotinem relaxujte třeba pomocí antistresového míčku. Zaměstnejte ruce a soustřeďte se na pomalé dýchání. Uvědomte si, že vaše mysl je váš nástroj a že svoji závislost můžete mít pod kontrolou: soustředění vám pomůže lépe reagovat na stresové situace, aniž byste potřebovali tlumit emoce cigaretou. Jak se říká: rozdýchejte to!

Doktorka drží cigaretu a elektronickou cigaretu Krakenimages.com / Shutterstock.com

5. Vyhoďte popelníky, cigarety a zapalovače

Nemít co si zapálit? To je další možnost, jak si cestu k odvyknutí kouření ještě více pojistit. Proto nezapomeňte vyhodit všechny popelníky, cigarety a zapalovače ze svého dosahu. Prostě a jednoduše: je čas nastartovat život nekuřáka. Po úklidu se ještě jednou přesvědčte, že jste na nic nezapomněli.

6. Zkuste babské rady

Kouzlo přírody? Bylinky. Také ty vám mohou pomoci zatočit s chutí na cigaretu. Oblíbený je třeba kořen z puškvorce – že nevíte, jak jej užívat?

  • Smíchejte 2 lžíce lněného semínka se lžičkou sušeného puškvorce a jakmile vás přepadne staré známé nutkání, žvýkejte malé množství připravené odvykací směsi. Směs nakonec po důkladném rozmělnění můžete polknout.
  • Po 2 až 3 týdnech používání byliny vám pach cigaret bude nepříjemný až odporný.

Podpořit odvykání lze také pomocí uklidňujících výtažků, jako je například kozlík lékařský. Oblíbené jsou i lékořicové pastilky, meduňkový čaj a sklenice vody. Ideálně ovšem kombinujte všechny kroky, jejich rovnováha totiž povede až k úspěšnému cíli: stát se nekuřákem.

Zdroje: klubzdravi.cz, lekarna.cz, cdc.gov, webmd.com