Znáte „sůloví“ – slané cukroví? Recept na linecké s uherákem nebo olivové sušenky musíte vyzkoušet

Zkuste si letos na Vánoce připravit kromě klasického cukroví také jeho slanou verzi Canva

Bez cukroví si už jen málokdo dokáže Vánoce představit. Koukáme na vánoční filmy a u toho ujídáme jeden kousek za druhým. Vsaďte letos i na pár slaných druhů, kterými potěšíte nejen ty, co nejsou na sladké, ale i ty, co už jsou z klasického cukroví přeslazení. Poradíme vám pár receptů na tzv. „sůloví“, po kterém se rychle zapráší.

Přečtěte si také

Začátkem podzimu dozrává černý bez. K čemu všemu ho lze využít?
Začátkem podzimu dozrává černý bez. K čemu všemu ho lze využít?

Sýrové tyčinky

Sýrové tyčinky budete mít upečené za pár minut. A věřte, že budete muset brzy dopékat další várku!

Na těsto budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 200 g strouhaného sýru eidam
  • 1 lžičku soli
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 50 ml mléka

Na ozdobení:

  • 1–2 vejce
  • 30 g strouhaného sýru dle chuti
  • kmín nebo hrubozrnnou sůl (lze nahradit sezamem) 

Postup:

  1. Nejprve si dejte předehřát troubu na 200 stupňů. Ve větší míse si smíchejte veškeré ingredience na těsto a zapracujte dohladka.
  2. Vyválejte jej na cca 5 mm vysokou placku a pomocí rádýlka na těsto ji rozkrájejte na tenké tyčinky (cca 1,5 cm široké a 10 cm dlouhé). Vyskládejte je na plech, potřete rozšlehaným vejcem a posypte sýrem, kmínem či solí.
  3. Pečte na 200 stupňů cca 12 minut dozlatova. Dobrou chuť!
Sýrové tyčinky si zamiluje celé vaše rodina Canva

Tip: Kvalitní rádla na těsto, se kterými budete mít tyčinky raz dva, seženete například od Tescomy. Můžete dodat svému sůloví trochu šmrnc a použít také ozdobné vlnkovací rádýlko. TESCOMA Rádlo GrandCHEF seženete i na Alze, a to za 109 Kč.

Sušenky s olivami a parmazánem

Milovníci oliv jistě nepohrdnou sůlovím s olivami a parmazánem – úspěch je zaručen!

Budete potřebovat:

  • 100 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 150 g nastrouhaného parmazánu
  • 7 černých oliv
  • sůl a pepř
  • směs italských bylinky nebo sušené oregano, bazalku a rozmarýn

Postup:

  1. Troubu zapněte na 200 stupňů a zatím co se bude nahřívat, nakrájejte si olivy na menší kousky.
  2. V míse je poté smíchejte s moukou, parmazánem, máslem, bylinkami, pepřem a solí a vypracujte hladké těsto, které pak rozválejte na ½ cm vysokou placku.
  3. Za pomocí vánočních vykrajovátek vykrajujte různé tvary a následně je vyskládejte na plech s pečicím papírem.
  4. Sušenky pečte zhruba 10 minut dozlatova. Podávejte zatepla či zastudena.
Slané sušenky s olivami a parmazánem vám na stole jistě moc dlouho ležet nebudou Canva

Linecké s uherákem

Linecké slepované marmeládou nesmí na míse s cukrovím chybět. Co si však takhle připravit jeho slanou verzi a místo marmelády použít plátek uheráku?

Budete potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 170 g másla
  • 1 ks žloutku
  • 3 lžíce 33% smetany ke šlehání
  • 1 lžičku soli
  • 1 vejce
  • 50 g uherského salámu

Postup:

  1. Z mouky, másla, žloutku, smetany a soli vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na hodinu odpočívat do ledničky.
  2. Po uležení jej rozválejte na cca 4 mm vysoký plát a vykrájejte kolečka. Z poloviny z nich poté vykrojte ještě střed, jako když pečete klasické linecké. Spodní kolečka potřete rozšlehaným vejcem a položte na ně kolečka uheráku.
  3. Kolečka, která přijdou navrch, potřete zespoda opět vejcem a „přilepte“ je na uherák.
  4. Nakonec vyskládejte hotové slané linecké na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a dejte na 15 minut péct do trouby na 180 stupňů.