Klasika s twistem: Ochutnejte luxusní ovocné knedlíky s neodolatelnou kombinací Baileys krému a kokosu

Krémový dezert zdobený jahodami Martina Lancingerová

Léto začíná a s ním i sezóna ovocných knedlíků. Jahody, meruňky, borůvky – kombinací je nespočet a jedna je lepší než druhá. Ale co zkusit něco úplně nového a neotřelého? Představujeme vám tvarohové knedlíčky obalené v kokosu a podávané s lahodným krémem z Baileys. Jemná chuť tvarohu se snoubí s kokosem a smetanovou chutí likéru, což dohromady vytváří dokonalou chuťovou harmonii. Nechte se zlákat netradičním letním dezertem, který si zamilujete od prvního ochutnání. Překvapte své blízké originálním zákuskem a užijte si léto plné nových chutí.

Přečtěte si také

První samoobslužná prodejna ve Zlínském kraji je v Uherském Ostrohu. Jak to v ní vypadá?

Není knedlíček jako knedlíček

Ovocné knedlíky známe nejčastěji ve dvou verzích – kynuté a tvarohové. Základem tohoto receptu je tvarohové těsto. Zpravidla ho tvoří krupice nebo střídka bílého pečiva, tvaroh, máslo a vejce. Můžete jej ale vylepšit například vanilkou, skořicí, oříšky, kokosem nebo kousky čokolády. Fantazii se meze nekladou, a proto nezůstávejte jen u základních variant.

Knedlíčky můžete po uvaření obalovat v kokosu, jako je to v případě tohoto receptu. Kokos ale můžete vyměnit i za ořechy, nastrouhaný perník, mák nebo najemno rozemleté, mrazem sušené ovoce. Aby vám na knedlíčcích sypání drželo, obalte je napřed ve směsi medu a másla. Máslo způsobí, že zůstanou jemné, neokoralé a vláčné. Med se postará o potřebnou lepkavost, díky níž na knedlíčku posypka ulpí a lehce jej dosladí.

Tvarohové knedlíčky s kokosem a krém s irskou whisky Baileys Martina Lancingerová

S omáčkou, nebo s krémem?

Nemusíte podstupovat dilema, zda si knedlíčky doladíte ovocnou omáčkou, nebo smetanovým krémem. Při servírování můžete zkusit kombinovat obojí. Ovocnou omáčkou můžete knedlíčky podlít a navrch přidat lahodný krém ze smetany nebo tvarohu, který dezertu dodá jemnost a lahodnou chuť. Ovocnou omáčku můžete ochutit různými bylinkami. K jahodám se například skvěle hodí máta. K meruňkám, broskvím a borůvkám zase levandule.

S tou však zacházejte opatrně, protože jde o velice výraznou bylinu, která ve větším množství může chuti uškodit. Meduňka perfektně doplní například tropické ovoce – ananas anebo mango. Tvarohový nebo smetanový krém zkuste vylepšit různými druhy likérů. Dezerty obecně skvěle doplní likér Baileys, jehož základem je jemná irská whisky a smetana.

Originálního spojení docílíte griotkou s vanilkou. Touto směsí můžete nejen dochutit krém, ale bude se hodit i na závěrečné přelití dezertu. Pokud chcete vykouzlit opravdovou delikatesu, připravte si předem čokoládovou pěnu. Vykrajujte z ní nočky a knedlíčky jimi doplňte. Nakonec doplňte dezert křupavým elementem, kterým mohou být oříšky, čokoláda, griliáš, kokosové chipsy atd.

Krém ze zakysané smetany
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Krém ze zakysané smetany

Když do smetany ke šlehání přidáte zakysanou smetanu, během krátké chvilky vznikne nadýchaný krém. Osvěžit tak můžete třeba váš oblíbený koláč nebo populární brownies.

Krém ze zakysané smetany
Kokosové kuličky bez cukru
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Kokosové kuličky bez cukru

Kokosové kuličky bez cukru jistě přijdou vhod všem, kdo nechtějí nebo nemohou jíst cukr, zároveň si ale nedovedou představit sváteční atmosféru bez tohoto druhu cukroví. Příprava kuliček je velmi jednoduchá a rychlá, můžete tedy s klidem zapojit i děti.

Kokosové kuličky bez cukru
Tvarohové knedlíky s jahodami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Tvarohové knedlíky s jahodami

Tvarohové knedlíky s jahodami jednoznačně patří mezi jedno z nejoblíbenějších českých sladkých jídel, které si můžete doma připravit. Příprava je navíc velmi jednoduchá, vhodná i pro méně zkušené kuchaře.

Tvarohové knedlíky s jahodami

Originální kombinace, které stojí za to vyzkoušet

Ať už sáhnete po ovoci právě dozrálém na zahrádce, anebo vás lákají exotické chutě, najdou se v obou případech možnosti, jak docílit originální kombinace chutí. Překvapte svoje chuťové pohárky i očekávání rodiny nebo návštěvy a inspirujte se osvědčenými tipy. Kterou chuťovou variaci zkusíte vy?

Jahody

  • Knedlíčky s kokosem + tvarohový krém s Baileys + pistácie + kousky čokolády
  • Kakaové knedlíčky + krém ze zakysané smetany s vanilkou + mandle
  • Základní tvarohové knedlíčky + tvarohový krém s mátou + čokoláda

Borůvky

  • Základní tvarohové knedlíčky + borůvková omáčka s levandulí + tvarohový krém s medem a limetkou + kešu oříšky
  • Knedlíčky s kokosem + kousky banánu + zakysaná smetana + kokosové chipsy

Třešně

  • Základní tvarohové knedlíčky + tvarohový krém s kousky čokolády + griotka s vanilkou + mandle
  • Čokoládové knedlíčky + smetanový krém s kávou + pistácie

Broskve, nektarinky

  • Základní tvarohové knedlíčky + tvarohový krém s medem a levandulí + opečené lískové oříšky
  • Základní tvarohové knedlíčky + tvarohový krém s Baileys + kokos
  • Základní tvarohové knedlíčky + smetanový krém s vanilkou + maliny + pistácie

Exotické kombinace s tvarohovými knedlíčky

  • Mango + smetanový krém s kokosem + kokosové chipsy + maracuja
  • Mango + ostružiny + smetanový krém s mátou + pistácie
  • Banán + kiwi + smetanový krém s limetkou a mátou + kokosové chipsy
  • Pomeranč + tvarohový krém se skořicí + čokoláda + mandle
  • Žlutý meloun + smetanový krém s meduňkou a limetkou + kešu
Tvarohové knedlíčky s kokosem a Baileys krémem servírované ve sklenici Martina Lancingerová

Recept na tvarohové knedlíčky s kokosem a Baileys krémem

Ingredience na 4 porce / 18 knedlíčků

Těsto:

  • 130–140 g jemné krupičky
  • 80 g polotučného měkkého tvarohu
  • 1 menší vejce
  • 20 g rozpuštěného másla

Omáčka:

  • 10 g másla
  • 10 g medu
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • kokos na obalení

Krém:

  • 500 g polotučného měkkého tvarohu
  • 4–5 lžic Baileys Original Irish Cream + cca lžíci na podlití do každé mističky
  • čerstvé sezónní ovoce – jahody
  • pistácie na posypání

Postup

  1. Do mísy nasypejte krupičku, přidejte tvaroh, rozšlehané vejce a zalijte zchladlým máslem.
  2. Vypracujte pružné nelepivé těsto. Nechte 5 minut uležet.
  3. Zatím si v hrnci přiveďte vodu k varu.
  4. Z těsta vyválejte mezi dlaněmi drobné knedlíčky. Těsto by vám mělo vyjít na 16–18 menších knedlíčků.
  5. Vroucí vodu osolte a vložte dovnitř knedlíčky. Vařte 5 minut. Poté vyndejte a nechte okapat.
  6. V plecháčku rozehřejte med s máslem na omáčku, zakápněte limetkovou šťávou a prošlehejte. Teplé knedlíčky dejte do širší mísy a přelijte omáčkou. Opatrně promíchejte, aby se knedlíčky obalily.
  7. Nakonec obalte v kokosu a nechte zchladnout.
  8. Tvaroh promíchejte s Baileys. Očistěte si ovoce, větší kusy překrájejte.
  9. Do mističky nebo skleničky nalijte trochu Baileys. Nasypejte část ovoce a přidejte trochu krému. Vložte do mističky pár knedlíčků. Opět přidejte ovoce a krém, poté ještě nějaký knedlíček a nakonec ozdobte krémem a posypejte drcenými pistáciemi.

Ihned podávejte.

Zdroj: Kupi, autorský recept Martiny Lancingerové