Černý bez v kuchyni: Upečte si řízky nebo připravte sirup a čaj na zimu

Bezový sirup v láhvi, dvě sklenice s ledem a citronem, bezové květy ve sklenici Rostislav_Sedlacek / Shutterstock.com

Jemné, drobné bílé kvítky jistě znáte. Černý bez má své specifické aroma, kterému není těžké propadnout. Co vše z něj můžete připravit? Podívali jsme se tomuto keři na zoubek (čtěte na jeho úžasné vlastnosti) a přinášíme hned několik receptů pro celou rodinu.

Přečtěte si také

Sladká vánoční klasika: Kakaové linecké cukroví s malinami

Nastala ideální doba pro sběr květenství bezu černého. Ta začíná na konci května a končí na přelomu měsíce června a července. Bez je známý nejen pro výjimečné léčivé účinky, ale i pro kouzelnou vůni. Tak hurá pro něj – a mezitím se inspirujte, co vše z něj můžete připravit.

Jak zpracovat černý bez?

Léčivý čaj z černého bezu

Nejjednodušší možnost uchování květenství? Nasušte si zásoby na celý rok. Má totiž skvělé účinky na naše zdraví. Květy černého bezu jsou bohaté na aktivní látky, díky kterým je odvar z nich vhodný jako pomocník při nachlazení. Je nesmírně močopudný, snižuje horečku, napomáhá pocení a zmírňuje kašel. A protože bez černý tak krásně voní, vždy potěší v podobě lahodného šálku čaje.

Jak na něj? Lžíci sušeného bezu zalijte horkou vodou, čaj zakryjte a nechte alespoň 10 minut louhovat. Oslaďte dle chuti třeba medem.

Bezový čaj v konvici a v hrnku fotoknips / Shutterstock.com

Recept na domácí bezový sirup z květů

Bezová šťáva? Určitě si na ní pochutnají malí i velcí – díky sirupu budete moci připravit třeba lahodnou letní limonádu s vůní bezu nebo ozvláštnit vinný střik, kterým pohostíte návštěvu. Jak na sirup z černého bezu?

Připravte si:

Láhev na domácí sirup za dobrou cenu

Postup:

  1. Začněte svařením květů na mírném plameni. Nechte směs louhovat po dobu několika hodin.
  2. Vzniklý odvar další den sceďte a povařte s citronovou šťávou a 800 gramy cukru, dokud tekutina nezhoustne.
  3. Nakonec hustý sirup přelijte do láhví a uchovávejte v chladu.
Smažené bezové květy na talíři Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Recept na smažené kosmatice

Představte si, že se můžete zakousnout do bezového řízku. Kosmatice, jak se pokrmu říká, vás naprosto ohromí svou chutí. Jde o smažené květy bezu, které navíc můžete připravit dle chuti – lze si je dopřát nejen na slaný, ale dokonce i na sladký způsob.

Co budete potřebovat?

Smažený cuketový květ v těstíčku
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Střední

Smažený cuketový květ v těstíčku

Smažený cuketový květ? Možná vás nikdy nenapadlo, že cuketu byste mohli sníst ještě předtím, než dozraje její zelený plod. V degustačních menu dražších restaurací se objevuje i taková delikatesa, jako je smažený cuketový květ. Připravte si jej podle našeho receptu a pochutnáte si jako v drahé michelinské restauraci.

Smažený cuketový květ v těstíčku

Postup:

  1. Květenství namočte do těsta, které konzistencí připomíná to palačinkové. Stačí dobře promíchat všechny ingredience.
  2. Na rozehřáté pánvi pak smažte jednotlivé kousky stopkou nahoru.
  3. Při smažení spodní strany stopku ustřihněte, poté kosmatice obraťte a smažte z druhé strany.

S čím si je vychutnat? Sladká kosmatice potěší se zmrzlinou – obalená ve skořicovém cukru. Slané kosmatice si zamilujete třeba s bramborovou kaší. Dali byste si bezový řízek?