6 tipů, jak na praní černého prádla, aby časem nezešedlo: Chyby, které dělá většina z nás

Žena nastavující prací cyklus pračky Africa Studio / Shutterstock.com

Několik kusů černého oblečení se najde v šatníku každého z nás. Ať už jich máte více či méně, černé kousky jsou prostě klasika. Pokud si ale myslíte, že jejich praní zabere méně práce než praní prádla bílého či barevného, jste na omylu. I černé oblečení dovede častým praním měnit svoji barvu. Pokud tomu chcete předejít, nechte se inspirovat našimi tipy.

Přečtěte si také

Jak odstranit skvrny z oblečení a vybělit zaprané prádlo? Poznejte triky našich babiček, které opravdu fungují

1) Vyčistěte filtr pračky a prostor pod těsnicí gumou

Velký vliv na výsledný vzhled vypraného prádla má stav vaší pračky. Obzvlášť na černém oblečení jsou totiž vidět různé žmolky a drobné nečistoty, které v pračce zanechalo oblečení prané před další várkou. Proto ideálně po každém praní očistěte vlhkou houbičkou nebo hadříkem prostor pod gumovým těsněním a kolem něj.

Po odsunutí těsnicí gumy možná zjistíte, že v sobě ukrývá velké množství pokladů z vašich kapes. Největší paseku na černém oblečení nadělají žmolky z papírového kapesníčku – než tedy oblečení vhodíte do pračky, pečlivě kapsy zkontrolujte.

2) Nezapomeňte oblečení třídit a otáčet naruby

Třídění oblečení podle barev má smysl i v případě oblečení černého. Nejenže tím zabráníte obarvení světlejších kousků, ale také uchováte černé oblečení více tmavé. Uvolněná barva bude mít totiž tendenci vsakovat se do látky zpět. Při třídění byste se dále měli zaměřit na štítky, protože každý materiál vyžaduje jiný způsob praní.

Jakmile oblečení roztřídíte podle barvy a materiálu, každý kousek otočte naruby. Třením se totiž narušuje povrch vláken látky, a tak dochází k rychlejšímu blednutí z té strany prádla, která je více vystavena kontaktu s ostatními kusy.

3) Používejte prací gely určené na černé prádlo

Pokud si přejete uchovat své oblečení déle intenzivně černé, začněte používat speciální gely na černé prádlo. Univerzální prací prostředky nebo prací prášky na bílé prádlo nejsou na tmavé oblečení vhodné, neboť obsahují bělidla a jiné rozjasňující složky. Kvůli nim dochází k blednutí a černá se postupně mění v šedou.

A proč používat zrovna gely? Oproti sypkým práškům se gel dovede při praní vždy dokonale rozpustit – takže už se nikdy nesetkáte s bílými, nevzhlednými skvrnami na svém oblíbeném černém oblečení.

Aby černá zůstala černá

4) Pozor na sluníčko a sušičku

Sluneční paprsky i sušička jsou v boji proti vyblednutí tmavého prádla velkým problémem. Přímé sluneční záření a silné teplo totiž mohou vést k vyšisování. Oblečení proto raději vždy nechte vyschnout samovolně na vzduchu, ve stínu a obrácené naruby.

5) Dodejte svému opranému oblečení znovu sytou barvu

Pokud přece jen dojde k vyblednutí, ještě stále existuje možnost nápravy. Jestliže jste do této doby neprali oblečení v gelu na černé prádlo, pak s tím určitě ihned začněte. Kvalitní prací prostředky totiž obsahují látky, které si dovedou s vyblednutím poradit. Po několika vypráních se tak barva oblečení začne znovu navracet.

Skvělým pomocníkem jsou také ubrousky proti nežádoucímu zbarvení a vyblednutí prádla, které stačí přihodit do pračky.

Tip: Když černá ztratí nadobro svůj výrazný odstín, poslední možností je zakoupit si barvu na textil, kterou seženete v každé drogerii. Pomocí ní můžete obarvit trička i džíny z různých materiálů.

Ochraňte barvy svého prádla

6) Proti vyblednutí může pomoci ocet, sůl nebo jedlá soda

Při praní černého prádla můžete využít domácích fixátorů barev, které obvykle najdete přímo ve své kuchyni. Mezi ně patří třeba obyčejný ocet, sůl nebo jedlá soda. Stačí, když jednoho z těchto pomocníků přidáte přímo k oblečení do bubnu pračky na začátku pracího cyklu.

Pokud zvolíte ocet, postačí vám k pokropení prádla 2–3 lžíce s trochou vody. Dáte-li přednost kuchyňské soli nebo jedlé sodě, do bubnu přidejte maximálně množství odpovídající polovině šálku.