4 důvody, proč si pořídit skleník na vaši zahradu. Na co se zaměřit, abyste vybrali ten nejlepší

Starší žena nese bednu s rostlinami ve skleníku na zahradě Halfpoint / Shutterstock.com

Pokud milujete svou zahrádku a trávíte na ní spoustu času pěstováním a šlechtěním rostlin, máme pro vás čtyři důvody, proč si pořídit skleník, a rady, jak ho vybrat. Posuňte péči o zahradu na novou úroveň.

Přečtěte si také

Zásnubní prsten: Cena se má rovnat trojnásobku platu? Japonská tradice vzbuzuje debaty

1. Budete soběstační

Představte si, že vám dojdou rajčata, potřebujete čerstvé okurky nebo jste dostali chuť třeba na ředkvičky. Nemusíte do supermarketu. Všeho máte dostatek na své zahradě, a to nejen v sezóně, ale po celý rok. Lákavá představa, že?

Kromě pohodlí a ušetřených peněz (protože cena zeleniny v obchodech šplhá nepříjemně vysoko) si zajistíte přísun potravin i v nenadálých situacích, jako byla třeba koronavirová krize.

2. Zlepšíte si zdraví

Vedle toho, že budete po celý rok pojídat víc zeleniny (protože když si ji vypěstujete sami, chutná lépe), své zdraví vylepšíte i samotným zahradničením. Je prokázáno, že lidé, kteří častěji pracují na zahradě, jsou díky pobytu venku a pohybu zdravější a cítí se lépe i psychicky. A díky skleníku si tyhle benefity dopřejete i v zimě nebo za špatného počasí. Jen si představte, jak stojíte uvnitř s hrnkem horkého čaje a na střechu dopadají kapky deště.

Žena v klobouku přenáší rostlinu ze skleníku ven Rawpixel.com / Shutterstock.com

3. Pěstujete po celý rok

Ve svém skleníku se stanete všemocnými. Bude v něm takové klima, jaké budete chtít. S výsevem i výsadbou můžete začít v době, kdy nízké teploty ještě nedovolují sázet zeleninu venku.

4. Vaše rostliny jsou pod ochranou

Skleník nechrání vaše květiny, byliny a plodiny jen před teplotou a počasím, ale také před otravnými ptáky, hmyzem a jinými škůdci. I když ochrana samozřejmě není perfektní a sem tam nějaký živočich bariérou pronikne, většina vaší úrody bude v bezpečí.

Tip: Do skleníku si pořiďte lapače na slimáky nebo speciální lapače škůdců rostlin.

Na co se zaměřit při výběru skleníku a jak ho vybrat?

Skleník sice můžete umístit prakticky kamkoliv na své zahradě, ale měli byste zvážit několik důležitých faktorů, které mohou výsledky vašeho pěstování výrazně vylepšit.

Ventilace

Jedním z nejčastějších důvodů, proč se zahrádkářům nepovede vytvořit správné klima ve skleníku a rostlinám se nedaří, je cirkulace vzduchu. Skleník funguje podobně jako většina budov. V zimě chcete uvnitř udržet teplo a v letních měsících ho potřebujete vypustit ven.

Při výběru se proto zaměřte na to, aby skleník měl otevírací okna. Také stojí za to, namontovat žaluziové ventilátory a ventilační křídla.

Skleník s otevřeným oknem, kterým jsou vidět vysoké rostliny Cat Us / Shutterstock.com

Umístění skleníku

Skleník umístěte na co nejslunnější místo na zahradě. Příliš mnoho slunečních paprsků vyřešíte už zmíněnou ventilací, nedostatek světla ale může být pro úrodu fatální. Nejvíce světla v létě zachytí skleník umístěný severojižním směrem. Pokud pořizujete skleník především na zimu, umístěte ho východozápadně. Vyhněte se také návětrným místům, tím zamezíte jeho ochlazování ve studených měsících.

Materiál skleníku

Polykarbonátové skleníky lépe drží teplo, což oceníte především v zimě a ze začátku sezóny. Polykarbonát je také lehčí než sklo, konstrukce tedy nemusí být tak robustní. Z toho důvodu jsou polykarbonátové skleníky levnější. A také bezpečnější. Pokud máte děti a ty při nevinné hře spadnou na skleník, v případě, že je plastový, je riziko zranění mnohem nižší než v případě skla. Polykarbonátová konstrukce vám usnadní také práci při montáži, protože se obejdete bez betonového základu, který byste při instalaci skleníku ze skla měli přinejmenším zvážit.

Zdá se, že není co řešit a polykarbonát je jasná volba, ale opak je pravdou. Díky robustnější konstrukci budete mít ze skleněného skleníku stabilnější pocit už jen při samotném otevírání a zavírání dveří. Skleněné konstrukce také vydrží déle. Polykarbonátové skleníky ze skutečně kvalitních materiálů už dnes vydrží 15–20 let, ale ten skleněný máte na celý život.

Konstrukce, která spojuje jednotlivá okna skleníku, by určitě měla být z hliníku, vyhnete se tak korozi.

Otevřený skleník na zahradě Jeanie333 / Shutterstock.com

Tvar skleníku

Nejrozšířenějším modelem je skleník pětiúhelníkového průřezu s kolmými nebo zkosenými bočními stěnami. Větší skleníky bývají výjimečně i sedmiúhelníkové, jsou však dražší.

V místech s nedostatkem prostoru je praktickým řešením skleníková přístavba – jeden opěrný bod tvoří zeď domu, která do sebe ve slunečných dnech akumuluje teplo. K dostání jsou i skleníky postavené na šestiúhelníkovém půdorysu se střechou ve tvaru jehlanu, které lze využívat jako prosklené altány k letnímu obývání.

Při výběru skleníku se poraďte také s prodejcem. O vybraném typu vám ochotně řekne vše, co potřebujete vědět. Vyrazte třeba do Baumaxu, širokou nabídku skleníků ale najdete také v OBI nebo v Hornbachu.

Zdroje: geomall.cz, dvojka.rozhlas.cz, pestitelka.cz