Recept na poctivé domácí bramboráky, které vám budou mizet pod rukama

Talíř s bramboráky vyskládanými na sobě freeskyline / Shutterstock.com

Pokud vám dochází fantazie, co vařit k obědu nebo k večeři, máme pro vás zaručený tip, se kterým budete za hvězdu kuchařského umění u všech v rodině. Bramboráky jsou gurmánský zázrak doslova z ničeho. Stačí vám kuchyňský robot nebo obyčejné struhadlo a kromě moučných brambor i ingredience, které má doma každý.

Přečtěte si také

Víte, k čemu slouží spodní zásuvka v chladničce? Většina lidí ji používá špatně

Recept na domácí bramboráky

Bramborové placky jsou tradičním pokrmem Čechů, Slováků, Poláků, ale také Maďarů. Jíst se dají samostatně, s kysaným zelím a uzeným masem, případně do nich můžete zabalit směs vepřového masa s pikantní omáčkou (pokrm známý jako havířský nebo slezský řízek). Báječně chutnají i plněné hermelínem nebo syrečky.

Ingredience (pro 4 osoby):

  • 1 kg moučných brambor (právě ty jsou nejlepší pro přípravu bramboráků)
  • 2 vejce
  • cca 4 lžíce hladké mouky (jestli chcete, aby byl výsledek zdravější, použijte rýžovou mouku)
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • sušenou (nebo čerstvou) majoránku
  • olej nebo sádlo na smažení
Kuchyňský robot strouhající brambory do skleněné mísy Kupi

Které brambory jsou nejvhodnější?

Doporučujeme moučné brambory (varný typ C – brambory na pyré). Při vaření tento typ brambor měkne a křehne. Brambory typu C jsou moučnaté a obsahují nejvíce škrobu ze všech tří typů – a právě škrob je skvělým pojivem v těstech. Proto se tento typ brambor nejlépe hodí na bramborovou kaši, bramboráky nebo do těsta.

Postup:

1. Brambory oloupejte a omyjte pod studenou vodou.

2. Takto připravené je postupně strouhejte v kuchyňském robotu, který vám ulehčí práci, protože na struhadle dochází často k úrazům a práce je zdlouhavá.

3. Abyste nemuseli použít tolik mouky, existuje jednoduchý fígl: půlku brambor nastrouhejte na hrubším struhadle a druhou na co nejjemnějším.

4. Nechte brambory chvíli odležet (stačí 10 min), aby se z nich uvolnila voda, a poté ji z mísy odstraňte.

Žena rozklepává vejce do kuchyňského robotu s těstem na bramboráky Kupi

5. Zapněte robot na nižší otáčky a do mísy s brambory postupně přidávejte 2 celá vejce a prolisované stroužky česneku.

6. Přidejte majoránku a podle potřeby i jiné koření, které máte rádi. V obchodech se dají koupit i směsi koření na bramboráky, jen si dejte pozor, jestli obsahují i sůl (tu v takovém případě již nepřidávejte).

7. Postupně přidejte i mouku. Pro ty, kteří chtějí zdravější variantu, doporučujeme místo klasické pšeničné mouky přidat mouku rýžovou.

  • Tip: Kuchyňský robot Catler KM 8020 má v těle otvor, kterým se dají přidávat ingredience do mísy i během doby, kdy robot pracuje. Vychytávka, která vám zajistí dokonale čistou kuchyň při přípravě jakéhokoli pokrmu.

8. Pokud se vám zdá, že těsto má již vhodnou konzistenci a vůni (má vonět po česneku a majoránce), vypněte kuchyňský robot a můžete si připravit pánev a olej na smažení.

9. Na široké pánvi na středním plameni zahřejte olej. Do něj ideálně naběračkou dávejte těsto a spodkem naběračky (nebo lžicí) z něj tvarujte co nejtenčí placku, která bude po celém obvodu pánve.

10. Opečte z obou stran dozlatova. Hotové bramboráky pokládejte na talíř a přebytečný tuk z nich odstraňte kuchyňským ubrouskem.

Talíř a pánev s bramboráky Kupi

Bramborák plněný sýrem

Postup při výrobě bramborákového těsta je stejný, rozdíl v plněném bramboráku je až v postupu smažení. Na dostatečně širokou pánev dáme tenkou vrstvu bramborového těsta a doprostřed vložíme rozkrojený hermelín. Doporučujeme ho rozkrojit na půl, protože sýr je dost vysoký a bramborák by se nemusel dostatečně propéct ze všech stran.

Pro ty, kdo mají rádi Olomoucké tvarůžky, doporučujeme na střed bramboráku rozprostřít pár jejich koleček. Poté je stejně jako hermelín přelijeme těstem tak, aby nešel sýr vidět. Smažíme na mírném plameni z obou stran dozlatova.

Jak se bramboráku říká v různých oblastech:

  • Stryk – Těšínské Slezsko
  • Placek – okolí Opavy
  • Cmunda – Haná
  • Bandorák – Krkonoše
  • Křapáč, Křápanec – východní Čechy (Letohrad a Choceňsko)
  • Vošouch – Plzeňsko
  • Baba – západní Slovensko (zemiaková baba)

Zdroj: Kupi.cz