Recept na poctivé domácí bramboráky, které vám budou mizet pod rukama

Bramborové placky Linda Michalčíková

Pokud vám dochází fantazie, co vařit k obědu nebo k večeři, máme pro vás zaručený tip, se kterým budete za hvězdu kuchařského umění u všech v rodině. Bramboráky jsou gurmánský zázrak doslova z ničeho. Stačí vám kuchyňský robot nebo obyčejné struhadlo a kromě moučných brambor ingredience, které má doma každý.

Přečtěte si také

Které obchody budou otevřené 28. října 2020: Nouzový stav a státní svátek komplikují lidem nákupy
Které obchody budou otevřené 28. října 2020: Nouzový stav a státní svátek komplikují lidem nákupy

Bramboráky

Bramborové placky jsou tradičním pokrmem Čechů, Slováků, Poláků ale také Maďarů. Jíst se dají samostatně, s kysaným zelím a uzeným masem, případně do nich můžete zabalit směs vepřového masa s pikantní omáčkou (pokrm známý jako havířský nebo slezský řízek). Báječně chutnají i plněné hermelínem nebo syrečky. 

Pro 4 osoby budete potřebovat následující ingredience:

  • 1 kg moučných brambor (právě ty jsou nejlepší pro přípravu bramboráků)
  • 2 vejce
  • cca 4 lžíce hladké mouky (jestli chcete, aby výsledek byl zdravější, použijte rýžovou mouku) 
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • sušenou (nebo čerstvou) majoránku
  • olej na smažení

Věděli jste, že: 

Moučné brambory: Varný typ C – brambory na pyré

Při vaření tento typ brambor měkne a křehne. Brambory typu C jsou moučnaté a obsahují nejvíce škrobu ze všech tří typů, a právě škrob je skvělým pojivem v těstech, proto se varný typ C nejlépe hodí na bramborovou kaši, bramboráky nebo do těsta.

Kuchyňský robot Catler KM 8020 pomůže s přípravou bramborového těsta Linda Michalčíková

Postup: 

Brambory oloupejte a omyjte pod studenou vodou. Takto připravené brambory postupně strouhejte v kuchyňském robotu, který vám ulehčí práci, protože na struhadle dochází často k úrazům a práce je zdlouhavá. Abychom nemuseli použít tolik mouky, existuje jednoduchý fígl: Půlku brambor nastrouhejte na hrubším struhadle a druhou na co nejjemnějším. Nechte chvíli odležet (stačí 10 min), aby se uvolnila voda z brambor a poté ji z mísy odstraňte. Zapněte robot na nižší otáčky a do mísy s brambory postupně přidávejte 2 celá vejce a prolisované stroužky česneku.

S přípravou bramboráků vám nejlépe poslouží kuchyňský robot Catler KM 8020 Linda Michalčíková

Přidejte majoránku a podle potřeby i jiné koření, které máte rádi. V obchodech se dají koupit i směsi koření na bramboráky, jen si dejte pozor, jestli obsahují i sůl, tu pak již nepřidávejte. Postupně přidejte i mouku. Pro ty, kteří chtějí zdravější variantu, doporučujeme přidat místo klasické pšeničné mouky – mouku rýžovou. 

Tip: Kuchyňský robot Catler KM 8020 má v těle otvor, kterým se dají přidávat ingredience do mísy i během doby, kdy robot pracuje. Vychytávka, která vám zajistí dokonale čistou kuchyň při přípravě jakéhokoli pokrmu. 

Pšeničnou mouku lze nahrdit moukou rýžovou. Kuchyňský robot Catler KM 8020 Linda Michalčíková

Pokud se vám zdá, že těsto má již vhodnou konzistenci a vůni (má vonět po česneku a majoránce), vypněte kuchyňský robot a můžete si připravit pánev a olej na smažení.

Jak připravit těsto na bramborák? Kuchyňský robot Catler KM 8020 pomůže s přípravou Linda Michalčíková

Na široké pánvi na středním plameni zahřejte olej. Do pánve ideálně naběračkou dávejte těsto a spodkem naběračky (nebo lžící) z něj tvarujte co nejtenčí placku, která bude po celém obvodu pánve. Opečte z obou stran dozlatova. Hotové bramboráky pokládejte na talířek a přebytečný tuk z nich odstraňte kuchyňským ubrouskem.

Bramborové placky Linda Michalčíková

Bramborák plněný sýrem 

Postup při výrobě bramborákového těsta je stejný, rozdíl v plněném bramboráku je až v postupu smažení. Na dostatečně širokou pánev dáme tenkou vrstvu bramborového těsta a doprostřed vložíme rozkrojený hermelín (doporučujeme rozkrojit na půl, protože sýr je dost vysoký a bramborák by se nemusel dostatečně propéct ze všech stran. Pro ty, kdo mají rádi Olomoucké tvarůžky, doporučujeme na střed bramboráku rozprostřít pár koleček a stejně jako hermelín je přelijeme těstem tak, aby nešel sýr vidět. Smažíme na mírném plameni z obou stran dozlatova.

Jak se bramboráku říká v různých oblastech:

  • Stryk – Těšínské Slezsko
  • Placek – okolí Opavy
  • Cmonda – Haná
  • Bandorák – Krkonoše
  • Křapáč, Křápanec – východní Čechy (Letohrad a Choceňsko)
  • Vošouch – Plzeňsko
  • Baba – západní Slovensko (Zemiaková baba)
Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!