Drožďová pomazánka vám dodá vitamíny B1, B2 i B3 a je hotová za 10 minut

Domácí drožďová pomazánka na topince. Anna Kolásková

Pekárenské droždí stojí pár korun, ale v kuchyni umí vykouzlit opravdové dobroty. Kromě klasických kynutých buchet, domácích rohlíků nebo třeba chleba si z něj připravíte i jemnou pomazánku. Je zdravá a ideální jako rychlá snídaně nebo svačina.

Přečtěte si také

Kdy je ideální čas na přezutí pneumatik na letní? Rozhodující je počasí
Kdy je ideální čas na přezutí pneumatik na letní? Rozhodující je počasí

Proč jíst kvasnice

Kvasnice jsou velmi bohaté na vitamíny skupiny B. Obsahují vitamíny B1, B2 i B3, které naše tělo potřebuje pro správný chod nervové soustavy, srdce a trávicího ústrojí. Kromě toho také pozitivně ovlivňují zrak a pokožku.

Recept na drožďovou pomazánku

Ingredience (na 4 porce):

  • 2 kostky droždí
  • 2 vejce
  • 2 šalotky
  • 1 lžička másla
  • čerstvá pažitka
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Cibulku nakrájejte najemno a nechte osmažit na másle.
  2. Poté do rendlíku přidejte rozdrobené droždí a na mírném plameni nechte rozpustit.
  3. Mezitím si obě vejce rozšlehejte. Jakmile bude droždí tekuté, přidejte k němu vejce a za stálého míchání nechte srazit.
  4. Výsledná konzistence by měla být jemná a krémová, nikoliv tekutá.
  5. Nakonec osolte, opepřete a přidejte jemně nasekanou pažitku.
  6. Podávejte ihned nebo zastudena.
Jemná drožďová pomazánka s pažitkou. Anna Kolásková

3 tipy, jak vylepšit drožďovou pomazánku

  • Pikantní chuť pomazánce dodáte, když přidáte lžičku až dvě dijonské hořčice.
  • Základ pomazánky můžete připravit také na cibulce (hodí se žlutá i červená cibule) nebo na jarní cibulce.
  • Pomazánku zjemníte tím, že spolu s vejci přidáte 50 ml plnotučného mléka.
  • Pomazánku můžete nakonec rozmixovat tyčovým mixérem.

Dobrou chuť!