Pekárenské droždí stojí pár korun, ale v kuchyni umí vykouzlit opravdové dobroty. Kromě klasických kynutých buchet, domácích rohlíků nebo třeba chleba si z něj připravíte i jemnou pomazánku. Je zdravá a ideální jako rychlá snídaně nebo svačina.
Proč jíst kvasnice
Kvasnice jsou velmi bohaté na vitamíny skupiny B. Obsahují vitamíny B1, B2 i B3, které naše tělo potřebuje pro správný chod nervové soustavy, srdce a trávicího ústrojí. Kromě toho také pozitivně ovlivňují zrak a pokožku.
Recept na drožďovou pomazánku
Ingredience (na 4 porce):
- 2 kostky droždí
- 2 vejce
- 2 šalotky
- 1 lžička másla
- čerstvá pažitka
- sůl, pepř
Postup:
- Cibulku nakrájejte najemno a nechte osmažit na másle.
- Poté do rendlíku přidejte rozdrobené droždí a na mírném plameni nechte rozpustit.
- Mezitím si obě vejce rozšlehejte. Jakmile bude droždí tekuté, přidejte k němu vejce a za stálého míchání nechte srazit.
- Výsledná konzistence by měla být jemná a krémová, nikoliv tekutá.
- Nakonec osolte, opepřete a přidejte jemně nasekanou pažitku.
- Podávejte ihned nebo zastudena.
Anna Kolásková
3 tipy, jak vylepšit drožďovou pomazánku
- Pikantní chuť pomazánce dodáte, když přidáte lžičku až dvě dijonské hořčice.
- Základ pomazánky můžete připravit také na cibulce (hodí se žlutá i červená cibule) nebo na jarní cibulce.
- Pomazánku zjemníte tím, že spolu s vejci přidáte 50 ml plnotučného mléka.
- Pomazánku můžete nakonec rozmixovat tyčovým mixérem.
Dobrou chuť!