10 živočichů, které byste měli na zahradě vítat s otevřenou náručí

Střevlík zlatý na kameni. https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/golden-ground-beetle-carabus-auratus-1405783919

Nepřejete si na zahradě žádné zvířecí návštěvníky? Chyba. Nejen rostliny, ale i zvířata jsou nedílnou součástí funkčního ekosystému a jelikož zahrada malým ekosystémem je, neměla by zde chybět. Málokdo by chtěl mít na zahradě divoké prase, medvěda nebo kůrovce. Existuje ale celá řada živočichů, které byste na zahradě měli vítat, protože vám mohou usnadnit práci a zajistit, aby byla vaše zahrada úrodnější a udržitelnější. O jaké živočichy se jedná?

Přečtěte si také

Jako od babičky: Luxusní žemlovka s rozinkami a oříšky podle Josefa Maršálka

1. Ježci

Stále se najde mnoho lidí, kteří si myslí, že jim ježek chodí na zahradu pro ovoce. Není tomu tak. Ježek je hmyzožravec, který se živí především brouky, housenkami, škvory, mnohonožkami, žížalami a plži. Dokáže vaši zahradu účinně vyčistit od celé řady škůdců. Tito pichlaví přátelé potřebují pro hledání potravy velké území a je proto je důležité, aby jim byla vaše zahrada přístupná. Ježci nejraději žijí v přírodních zahradách, které mají hromady listí, živých plotů, hromady dřeva a nabízejí jim dostatek míst k zimnímu spánku. Ježků se na zahradě neobávejte, ale naopak je vítejte, protože se živí tím, čeho se pravděpodobně štítíte.

Ježek na zahradě. Shutterstock

2. Berušky

Se svým jasně červeným tělem a černými skvrnami jsou berušky nezaměnitelné. Jsou nejen krásné, ale také užitečné. Dospělé slunéčko sedmitečné dokáže sežrat až 150 mšic denně a její larvy jsou nenasytné. Berušky jedí také svilušky, šupinatý hmyz, ruměnice, třásněnky a různé larvy brouků a pilatek. Pokud beruškám dojde hmyz, jednoduše přejdou na pyl a ovoce. Některé druhy dokonce požírají padlí, škodlivou houbu. Tento barevný užitečný hmyz se cítí jako doma především v úkrytech pod listím, v hromadách kamení a pod trsy rostlin a trávy.

3. Střevlíci

Čeleď střevlíkovitých zahrnuje 30 tisíc druhů brouků a u nás jich žije kolem 500. Jde o největší brouky, kteří se vyznačují velkými kusadly a dlouhýma nohama. I když nepatří mezi nejkrásnější hmyz a někoho mohou odpuzovat, jsou velmi užiteční. Umí zkonzumovat až trojnásobek své tělesné hmotnosti, takže je skvělé mít je na zahradě. Vzhledem k jejich dravému způsobu života se jejich strava skládá převážně z vajíček a larev hmyzu, červů a plžů. Živí se také mšicemi, mandelinkami, housenkami, drátovci a různými roztoči. Střevlíci se cítí jako doma především pod listím a křovím, pod hromadami kamení nebo na dobře skrytých, stinných a vlhkých místech. Nejznámějším zástupcem této skupiny je střevlík zlatý, jehož lesklý zelenozlatý krunýř ihned zaujme.

4. Pestřenky

Jsou podobné vosám, ale vosy to nejsou, jsou to pestřenky. Někdy se jim říká vosičky a jsou velmi užitečné. I když se vzdáleně podobají vosám, je to jen pro jejich ochranu, jinak jsou zcela neškodné a patří mezi důležité opylovače. Jejich larvy jsou dravé a pomohou vám s likvidací odolných škůdců, jako jsou mšice a třásněnky.

5. Žížaly

Tito skrytí pomocníci zlepšováním půdy tiše zajišťují, aby rostliny v naší zahradě rostly a prospívaly. Žížaly svými tunely kypří půdní strukturu, zajišťují lepší provzdušňování a vsakování vody, zapracovávají do půdy zbytky rostlinné hmoty a vylučují cenný humus, což je skvělé přírodní hnojivo pro rostliny. Nejlépe se cítí pod vrstvou mulče. Abyste tedy podpořili populaci žížal ve vaší zahradě, pravidelně půdu mulčujte.

6. Draví roztoči

Nebojte, nejde o roztoče, kteří na vás číhají v posteli. Řeč je o dravém roztoči Typhlodromus pyri z čeledi Phytoseiidae, který je zcela běžnou součástí evropské fauny. Tento roztoč spolehlivě likviduje svilušky, hálčivce, vlnovníky a třásněnky. Abyste ho na zahradu dostali, je zapotřebí ho koupit v pásech, které na zahradě umístíte. Skvělé je, že je nemusíte kupovat pravidelně, ale obvykle stačí jen jedna aplikace a už vám tito dravci budou zahradu střežit dlouhodobě.

7. Zlatoočka obecná

Zlatoočka obecná je nenápadný hmyz velký kolem 2 cm. Každá larva tohoto užitečného hmyzu dokáže sežrat až 50 mšic denně. Jedí také třásněnky, svilušky a další drobný hmyz. Fungují podobně jako draví roztoči. Svou kořist bodají ústy a vysávají ji do sucha. Samice dokáže naklást až 900 vajíček najednou a klade je do blízkosti populací mšic, aby zajistila, že její potomci budou mít dostatek potravy.

Zlatoočka obecná. Shutterstock

8. Ptáci

Ptáci jsou jedni z nejoblíbenějších návštěvníků. Jsou ale nejen krásní na pohled, ale často jsou i vynikajícími zahradními pomocníky. Jedinečnou práci na zahradě odvádějí zejména sýkory modřinky, které jedno potomstvo nakrmí až 1,5 kg hmyzu. Jejich jídelníček je tvořen širokou škálou škůdců, kteří vám přidělávají jen problémy. Aby se modřinky na vaší zahradě cítily jako doma, možná se vyplatí vyvěsit ptačí budky a udržovat přirozené hnízdní dutiny. Květnaté louky a ovocné stromy poskytují těmto ptákům také cenný zdroj potravy a dostatečnou ochranu před predátory. Abyste ptákům ve vaší zahradě pomohli přečkat zimní měsíce, ujistěte se, že pro ně máte dostatek ovoce a semen.

9. Parazitické hlístice

Jedná se o mikroskopické organismy napadající celou škálu škůdců, od slimáků až po mravence, obaleče, listokaze nebo lalokonosce. Podobně jako u dravých roztočů, tak i u parazitických hlístic je potřeba počítat s jejich nákupem. Nejsou ale drahé a řádově za stovky korun vás dokážou zbavit škůdců. Aplikace na zahradě není náročná a následně bude vaše půda pro pěstování rostlin bezpečná.

10. Včely a čmeláci

V neposlední řadě myslete na včely a čmeláky. Jedná se o jedny z nejdůležitějších opylovačů. Pokud chcete mít dobrou sklizeň, měli byste jich mít na zahradě dostatek. Téměř 80 procent plodin závisí na opylování hmyzem, jako jsou čmeláci, včely, motýli a divoké včely. Včely jsou oblíbenější, protože se využívají k produkci medu, ale čmelák zase dokáže mnohem efektivněji opylovat třeba rajčata. Aby byla zahrada pro včely a čmeláky atraktivní, je důležité zajistit stálý přísun potravy od jara do podzimu. Tito opylovači preferují rozmanitý výběr původních kvetoucích rostlin. Další chovný prostor může poskytnout i hmyzí hotel.