Levnější a chutnější než z obchodu. Domácí pribináček hotový za 5 minut

Domácí pribináček Anna Jančevová

Pribináček. Tento legendární výrobek z tvarohu a smetany se začal vyrábět v 50. letech minulého století, mimo jiné s cílem poskytnout hodnotný mléčný produkt dětem v poválečném období. Pribináček se vyrábí dodnes a hlavními ingrediencemi stále zůstávají tvaroh a smetana. My vás dnes naučíme, jak si takový dezert vyrobit sami doma – levněji a chutněji než z obchodu. 

Přečtěte si také

Máslo, nebo margarín? Nekonečný boj o to, co je lepší pro zdraví
Máslo, nebo margarín? Nekonečný boj o to, co je lepší pro zdraví

Tip na nákup tvarohu 

Základem pribináčku je tvaroh, proto čím kvalitnější jej koupíte, tím lépe. Příliš se na něj však nehodí měkké tvarohy z vaničky. Raději sáhněte po tom v kostce, ideálně přímo s označením farmářský. I v běžných supermarketech seženete tvarohy z farem, statků či minimlékáren. 

Tip na nákup smetany

Stejně jako tvaroh, i smetana musí být maximálně kvalitní. Opět pokud máte tu možnost, vybírejte smetanu z farmy, statku či minimlékárny. Pokud sáhnete po tučné smetaně ke šlehání (nad 30 %), bude chuť dezertu lahodnější a více vás zasytí. V případě použití nízkotučné smetany chuť pribináčku nebude tak plná, proto ji nedoporučujeme.

Domácí pribináček

Ingredience (na 4 skleničky):

  • 250 g farmářského tvarohu / tvarohu v kostce 
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 50–100 ml mléka na případné naředění
  • 3–4 lžíce tekutého medu
  • 1 vanilkový lusk

Postup:

  1. V míse elektrickým šlehačem vyšlehejte smetanu do polotuha.
  2. Poté k ní postupně přidávejte tvaroh a šlehejte tak dlouho, aby v něm nebyly hrudky. Jak se budou obě ingredience spojovat, hmota bude houstnout. 
  3. Přidejte tekutý med a semínka z vanilky, která získáte tak, že lusk podélně naříznete a semínka jednoduše vydlabete. 
  4. Nakonec pribináček nařeďte mlékem podle toho, jak moc máte hmotu hustou. Každý tvaroh je jiný, proto se to nedá obecně odhadnout. 
  5. Skladovat můžete ve skleničkách od marmelády, nicméně věříme, že pribináček u vás dlouho nevydrží. 

Tip: Máte raději kakaovou příchuť pribináčku? Jednoduše do tvarohu nakonec přidejte lžičku holandského kakaa. 

Hotový pribináček ve skleničkách Anna Jančevová

Jak a čím zdobit pribináček?

Tuto tvarohovou dobrotu můžete ozdobit jakýmkoliv oblíbeným ovocem. Pribináček si skvěle rozumí s čerstvými jahodami, malinami, meruňkami, broskvemi, borůvkami, kiwi nebo banánem.

Děti určitě ocení, pokud jim připravíte domácího piškotíka. Na dno sklenice dejte obyčejné piškoty, zalijte domácím pribináčkem a nechte 1 den odležet. Na piškoty můžete ještě přidat lžíci marmelády nebo domácí nutelly. A senzační svačina je na světě. 

Domácí pribináček i piškotík vyjdou levněji než v obchodě a navíc jsou bez konzervantů a stabilizátorů.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!