Pribináček. Tento legendární výrobek z tvarohu a smetany se začal vyrábět v 50. letech minulého století, mimo jiné s cílem poskytnout hodnotný mléčný produkt dětem v poválečném období. Pribináček se vyrábí dodnes a hlavními ingrediencemi stále zůstávají tvaroh a smetana. My vás dnes naučíme, jak si takový dezert vyrobit sami doma – levněji a chutněji než z obchodu.
Základem pribináčku je tvaroh, proto čím kvalitnější jej koupíte, tím lépe. Příliš se na něj však nehodí měkké tvarohy z vaničky. Raději sáhněte po tom v kostce, ideálně přímo s označením farmářský. I v běžných supermarketech seženete tvarohy z farem, statků či minimlékáren.
Stejně jako tvaroh, i smetana musí být maximálně kvalitní. Opět pokud máte tu možnost, vybírejte smetanu z farmy, statku či minimlékárny. Pokud sáhnete po tučné smetaně ke šlehání (nad 30 %), bude chuť dezertu lahodnější a více vás zasytí. V případě použití nízkotučné smetany chuť pribináčku nebude tak plná, proto ji nedoporučujeme.
Tip: Máte raději kakaovou příchuť pribináčku? Jednoduše do tvarohu nakonec přidejte lžičku holandského kakaa.
Tuto tvarohovou dobrotu můžete ozdobit jakýmkoliv oblíbeným ovocem. Pribináček si skvěle rozumí s čerstvými jahodami, malinami, meruňkami, broskvemi, borůvkami, kiwi nebo banánem.
Děti určitě ocení, pokud jim připravíte domácího piškotíka. Na dno sklenice dejte obyčejné piškoty, zalijte domácím pribináčkem a nechte 1 den odležet. Na piškoty můžete ještě přidat lžíci marmelády nebo domácí nutelly. A senzační svačina je na světě.
Domácí pribináček i piškotík vyjdou levněji než v obchodě a navíc jsou bez konzervantů a stabilizátorů.