Recept na domácí tavený sýr jen ze 4 surovin. Rychlý, levný a lepší než z obchodu

Domácí tavený sýr v dřevěné misce Canva

Máme pro vás naprostou pecku! Mazací sýr, který si doma připravíte levně jen ze čtyř surovin – tvarohu, soli, másla a jedlé sody. Nic víc k tomu nepotřebujete a oblizovat se budete až za ušima. Mimochodem, celá příprava vám zabere jen 10 minut!

Přečtěte si také

Rohlík bude vozit knihy pro Knihobot. Kde ještě můžete odevzdat vyřazené knihy?
Rohlík bude vozit knihy pro Knihobot. Kde ještě můžete odevzdat vyřazené knihy?

Recept tak jednoduchý, že jej zvládne i pětileté dítě

Máte rádi tavený sýr? Pokud si ho s chutí mažete na pečivo, ceny v obchodě se vám asi příliš nelíbí, jelikož se v případě některých výrobků pohybují i okolo 40 Kč. A to je na pouhých 150 gramů docela dost.

Nemusíte být ovšem profík v kuchyni, abyste si doma dokázali vyrobit vlastní sýr – zvládne to totiž i pětileté dítě! Jedinou nevýhodou je datum spotřeby, které je v porovnání s klasickým kupovaným sýrem o poznání kratší. Myslíme si však, že jakmile jej ochutnáte, celý ho sníte během chviličky – tak výborný je!

Co budete potřebovat?

  • 250 gramů tvarohu v kostce (polotučný nebo tučný)
  • čajovou lžičku soli
  • čajovou lžičku jedlé sody
  • 40 gramů másla

A to je vše. Není zapotřebí ani žádný speciální nástroj, jen ruční šlehač, který máme v domácnosti obvykle všichni.

Kde sehnat tvaroh v akci?

Jak vyrobit tavený sýr

  • Vybalte tvaroh do nádoby, ve které běžně připravujete pomazánky. Přidejte sůl a jedlou sodu.
Lžička soli Jana Albrechtová
  • Všechno společně promíchejte a nechte odpočívat přibližně 10 minut.
  • A teď máslo – kolik jej přidáte, je na vás. Záleží také na tom, jak chcete, aby byl sýr kalorický. Pokud se na kalorie nedíváte, přidejte ho klidně víc. Může to být 40 gramů, ale klidně jen 25 g.
  • Avšak pozor, máslo musí být horké! Nejdříve jej tedy ohřejte v mikrovlnné troubě.
Horké máslo Jana Albrechtová
  • Horké máslo nalijte ke zbytku surovin a ingredience důkladně promíchejte.
  • Nyní se vám bude hodit ruční šlehač, se kterým směs jednoduše vyšleháte.
  • Tvarohová, hrudkovitá hmota se najednou začne měnit v saténově lesklou.

A sýr je na světě!

Domácí tavený sýr Jana Albrechtová

Co se sýrem dál?

Můžete ho ihned sníst, ale pokud nespěcháte, nechte jej na dvě hodiny uležet v lednici, chutná potom lépe. Lze do něj i přidat bylinky, použít jej jako základ pro různé pomazánky nebo z něj připravit báječnou šunkovou pěnu. Skvělý je také se sušenými rajčaty.

Teď už je to na vás a vaší fantazii. Dobrou chuť!