Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Exotické kaki je plné vitamínů, ale jen málokdo jej umí správně jíst

Exotické kaki je plné vitamínů, ale jen málokdo jej umí správně jíst

Ještě před pár lety u nás toto ovoce znalo jen pár lidí a dnes je v obchodech běžnou součástí úseků ovoce a zeleniny. Zejména nyní na podzim a v zimě, kdy jej můžeme pořídit za nejnižší ceny. Umíte ale toto exotické ovoce, které má nespočet příznivých účinků na naše tělo, správně jíst?

Přečtěte si také

Recepty z mletého vegetariánského (ne)masa. Vyzkoušejte veggie plněné papriky nebo mexickou směs
Recepty z mletého vegetariánského (ne)masa. Vyzkoušejte veggie plněné papriky nebo mexickou směs

Sladké ovoce mnoha podob

Oranžové kaki je plodem stromu tomelu japonského (Diospyros kaki). Vzhledem k tomu, že má mnoho odrůd, které se současně pěstují v nejrůznějších koutech světa (například v Číně, Japonsku, Koreji, Mexiku, Itálii a ve Španělsku, na jihu Ukrajiny nebo v Albánii), můžeme se setkat i s opravdu širokou škálou názvů: kaki, Diospyros (znamená „ovoce boha Dia“), churma, tomel, persimmon, sharon fruit, medové jablko, korejské mango a další.

Jeho sladká chuť bývá přirovnávána ke kombinaci jablka, meruňky a broskve i cukrového melounu. A věděli jste, že například v Japonsku je kaki hned po citrusech a jablkách třetím nejoblíbenějším ovocem?

V zimě nakoupíte kaki nejlevněji

Plody se u nás prodávají po kusech. Jak jsme naznačili v úvodu, právě teď začíná ta nejlepší doba, kdy je kupovat. Oproti běžné ceně mimo sezonu, která se může vyšplhat až k 19 korunám za kus, se nyní cena za jedno kaki pohybuje kolem 9,90 Kč, ve větších akcích ale klesá i na 6,90 Kč.

Jak poznat zralé kaki

Vždy vybírejte krásně oranžové plody, které jsou na omak měkčí. Nažloutlá místa slupky značí nezralost. V obchodech většinou zakoupíte ne zcela zralé plody, které sice můžete ihned sníst, ale jejich chuť může být trpčí a dužina tvrdší. Kaki nemusíte loupat (pouze nezapomeňte slupku pořádně omýt) a jezte v celku jako jablko nebo nakrájené.

Kaki by se mělo nechat doma několik dní až týdnů dozrát, aby jeho konzistence připomínala marmeládu

Na to správně zralé kaki si ale musíte doma počkat

Většina lidí však netuší, že správně by se mělo kaki nechat ještě několik dní až týdnů doma dozrát, aby bylo plně zralé. Tehdy bude mít mazlavou texturu připomínající marmeládu a výrazně sladkou chuť (tu můžete osvěžit pár kapkami citronové šťávy). V takovém stavu se dokonce dá vyjídat lžičkou (podobně jako kiwi). Dužina může být uvnitř někdy načernalá. Jedná se o drobná semínka, která však chuti nijak nevadí a nemusíte se proto obávat takové plody sníst.

Pro zajímavost ještě dodáme, že v některých světových kulturách se před Vánocemi kaki podélně rozkrajuje a podle rozmístění semínek či hvězdy ve středu plodu se předpovídá tuhost nadcházející zimy.

Výborně osladí kaše i koláče

V kuchyni se kaki skvěle hodí do kaší a müsli, dezertů a koláčů nebo do zmrzlinových pohárů či ovocných salátů. Jak jsme již zmínili, při plné zralosti má strukturu podobnou marmeládě – podle toho jej také můžete používat. Při pečení navíc jeho sladká chuť krásně vynikne s rumem.

Kaki se skvěle hodí do kaší a müsli, do dezertů a koláčů nebo do zmrzlinových pohárů či ovocných salátů

Jak moc je kaki zdravé?

Pokud býváte hodně unavení nebo nachlazení, trápí vás střevní potíže, jste ve stresu, máte vysoký cholesterol, často sportujete nebo si chcete co nejdéle zachovat životní elán, je pro vás kaki tím správným ovocem.

Má totiž vysoký obsah vitamínů A a C, draslíku, fosforu, hořčíku, mědi, vápníku, železa a manganu. Je bohatým zdrojem antioxidantů a aminokyselin.

Dále posiluje imunitní systém, potlačuje únavu, zlepšuje kvalitu spánku a pomáhá zklidnit nervový systém. Působí jako prevence proti řadě závažných chorob (např. proti rakovině, kardiovaskulárním onemocněním, ateroskleróze i ledvinovým a močovým kamenům). Napomáhá ke správné funkci trávicího systému, chrání střeva před působením škodlivin a podporuje vyprazdňování. Příznivě působí i na kvalitu pleti a vlasů.

Určitě vás také potěší, že je ideálním ovocem při hubnutí. Zrychluje totiž metabolismus a obsahuje látky podporující rozkládání tuků. Díky tomu, že je přirozeně dostatečně sladké, pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi, což znamená, že po něm máme menší chuť na sladké.