Jak dlouho se vstřebává alkohol v krvi a proč je dobré mít doma alkohol tester?

Skupina přátel si připíjí skleničkami s alkoholem Nemanja Novakovic / Shutterstock.com

Český zákon říká jasně, že před jízdou automobilem se řidič nesmí napít alkoholického nápoje. Tzv. nulová tolerance je sice přísná, ale má své důvody – v alkoholickém opojení totiž chybí potřebná pozornost i rychlé instinkty za volantem. Mít doma alkohol tester nebo znát dobu, po kterou se alkohol v krvi odbourává, se proto vyplatí.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Za jak dlouho vyprchá alkohol?

Možná jste to také zažili. Večer jste se zúčastnili party se svými přáteli a trochu popíjeli, na druhý den ráno se ovšem potřebujete autem dostat do práce. Půjde to, nebo byste při případné policejní kontrole ještě nadýchali trochu alkoholu, a bude proto lepší jet veřejnou dopravou?

  • Odbourávání alkoholu je závislé na množství enzymu alkoholdehydrogenázy. Ženy jej mají méně, mohou tudíž mívat také vyšší hladiny alkoholu při požití stejného počtu drinků.
Domácí Baileys
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Domácí Baileys

Domácí Baileys likér je vynikající dobrota pro dospělé, která se skvěle hodí ke svátečním příležitostem. Navíc si tento likér zvládnete hravě připravit sami a poté jím doplnit třeba slavnostně prostřenou vánoční tabuli. Radost jistě udělá i každé návštěvě nebo jako dárek vašim blízkým.

Domácí Baileys

Alkohol je vstřebáván z celého zažívacího ústrojí, a to včetně sliznice úst, jícnu i žaludku a tenkého střeva. Polovina vypitého množství se vstřebá už za 15 minut, asi za půl až jednu hodinu po požití alkoholu dosahuje koncentrace etanolu v krvi maxima.

Koncentrace alkoholu v krvi po ukončení absorpce klesá konstantní rychlostí o 0,1 až 0,2 promile za hodinu, což znamená, že u osob, které si dají alkohol příležitostně, se jeho obsah odbourává stabilní rychlostí 100 mg ethanolu/kg tělesné hmotnosti u mužů a 80 mg ethanolu/kg tělesné hmotnosti u žen za jednu hodinu.

Člověk se skleničkou v ruce podává klíče od auta druhému člověku Africa Studio / Shutterstock.com

Co ovlivňuje vstřebávání alkoholu?

Existují tabulky znázorňující, jak dlouho se odbourávají různé druhy alkoholu u mužů a žen. Podle nich je možné se řídit v případě, že člověk požil alkoholický nápoj a potřebuje znát dobu, za kterou by si už mohl sednout za volant.

Tabulky jsou však orientační, protože záleží i na dalších okolnostech, které s popíjením souvisejí – například zda člověk zároveň konzumoval i jídlo nebo jaká je jeho tělesná konstituce. Obvykle bývá pití alkoholu rozloženo do delšího časového úseku a svou významnou roli sehrává i druh nápoje. Ty, které obsahují oxid uhličitý, se vstřebávají rychleji.

Jak se zbavit kocoviny?

Proč je vám ráno po probdělé noci s přemírou drinků nevalně? Na vině je zejména dehydratace organismu, kterou má na svědomí právě alkohol. Ještě předtím, než si postavíte vodu na kávu, se však raději napijte vlažné vody s citronem. Potřebujete totiž doplnit tekutiny a káva, jak je známo, také dehydratuje. Výborný je rovněž teplý čaj s medem, který uklidňuje žaludek.

  • Na kocovinu se doporučuje i napít se kyselého láku z okurek nebo si uvařit silný masový vývar. Lák bývá obvykle ihned po ruce, je proto pohodlnější.
  • V lékárně je také možné si koupit Vyprošťovák od firmy Vitar (cena kolem 50 Kč), který obsahuje 20 tablet hydrogenuhličitanu sodného. Ten dokáže neutralizovat kyseliny v žaludku, a ulevit tak od nepříjemných pocitů. Dalším účinným pomocníkem může být Anti Ethanol 07, který seženete v lékárně za cca 200 Kč.
Žena sedí v autě, člověk stojící před autem drží alkohol tester New Africa / Shutterstock.com

Alkohol tester změří zbytkový alkohol v krvi

Na internetu jsou k dispozici webové stránky s kalkulačkami, které umějí propočítat orientační množství zbytkového alkoholu v krvi. Tím pomáhají určit čas, kdy bude hodnota nulová, a řidič tak bude moci usednout za volant. Nemusí však být vždy přesné.

Vhodnější volbou pro řidiče jsou alkohol testery. Ty existují i na jedno použití, ale rozhodně je lepší investovat peníze do kvalitního, kalibrovaného přístroje schváleného ČMI (Český metrologický institut), který hodnotu alkoholu v krvi na základě dechové zkoušky určí poměrně přesně.

  • Jistě vyjde levněji investice do alkohol testeru než pokuta za jízdu pod vlivem alkoholu – u té se sankce pohybují od 500 do 50 000 Kč včetně odebrání řidičského průkazu.
Svařené víno
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Svařené víno

Svařené víno patří k zimnímu období stejně jako kapr k Vánocům. Tento nápoj, lidově zvaný svařák, si můžeme dopřát na vánočních trzích, kde ale jeho kvalita nebývá příliš valná. Pokud patříte mezi milovníky svařáku, naučíme vás ten nejlepší a nejrychlejší recept, se kterým si doma vykouzlíte horký nápoj během 15 minut.

Svařené víno

Jaký vybrat alkohol tester?

Nejčastěji narazíte na dva druhy alkohol testerů – levnější polovodičové a výkonnější elektrochemické. Pro občasné použití v domácích podmínkách zcela postačí zakoupit polovodičový přístroj.

  • Jedním z nejspolehlivějších zástupců elektrochemických alkohol testerů je model Sencor SCA BA50FC, který v akci PLANEO Elektro pořídíte za 1 379 Kč. Jedná se o kvalitní a cenově dostupný tester se samočisticím systémem, který je kompaktní a lehký. Zároveň je vybaven pamětí, takže v něm snadno naleznete dvacet posledních měření.
  • Mezi levnější pak patří alkohol tester Solight 1T07 (cena do 500 Kč), který naměřenou hodnotu také zobrazuje na LCD displeji, ale musíte počítat s větší odchylkou přesného měření.
  • Nejlevnějším alkohol testerem je jednorázový (vyjde vás okolo 50 Kč), který se dá sehnat na čerpacích stanicích. Jedná se však pouze o orientační měření a výsledky jsou nejméně přesné.

Zdroje: idnes.cz, ireceptar.cz, chytralekarna.cz