3 domácí pomazánky, které budete chtít dělat pořád dokola

Vajíčková pomazánka – klasika, kterou nejde nemilovat. Maslova Valentina / Shutterstock.com

Domácí pomazánky jsou nejlepší. Dají se udělat prakticky z čehokoliv – od tvarohu, přes luštěniny až po brokolici. Dnes pro vás máme recepty na tři skvostné pomazánky, které si budete chtít připravovat pořád dokola. A není divu. Jsou zdravé, výtečné a hotové do 20 minut. Ideální snídaně, svačina i večeře pro všední dny.

Přečtěte si také

Čerstvé jablko denně – půl zdraví. Proč si ho dopřát každý den?
Čerstvé jablko denně – půl zdraví. Proč si ho dopřát každý den?

Avokádová pomazánka

Ingredience

  • 1 zralé avokádo
  • 2 kávové lžičky extra panenského olivového oleje
  • 1,5 kávové lžičky citronové šťávy
  • špetka soli a pepře

Jaký je postup?

  1. Avokádo si podélně rozkrojíme a odstraníme pecku.
  2. Pomocí nože dužninu nařežeme na kostky (aniž bychom prořízli slupku) a lžičkou vydlabeme kostičky avokáda.
  3. V misce si vidličkou avokádo rozmačkáme, přidáme špetku soli a pepře, olivový olej a citronovou šťávu.
  4. Dobře promícháme a nejlépe ihned podáváme. Avokádo časem hnědne, třebaže tomu citronová šťáva a olivový olej částečně brání.

Tip na servírování:

Avokádová pomazánka je nejlepší na toastu. Stačí si v topinkovači opéct plátek kváskového chleba, namazat bohatou vrstvu avokádové pomazánky, přidat volské oko, semínka z granátového jablka, semínka černého sezamu a je hotovo. Ideální snídaně je na světě!

Avokádová pomazánka s volským okem. Kupi

Tuňáková pomazánka

Ingredience

  • vanička polotučného tvarohu (250 gramů)
  • 1 malý tuňák v plechovce (cca 100 gramů)
  • 1 vejce vařené natvrdo (nakrájené)
  • 4 okurky nakládačky (nakrájené nadrobno)
  • malá cibulka (nasekaná nadrobno)
  • 2 kávové lžičky dijonské hořčice
  • špetka soli, pepř

Jaký je postup?

  1. Připravíme si středně velkou mísu, do které dáme tvaroh, tuňáka z plechovky, nakrájené vajíčko vařené natvrdo, najemno nasekané okurky nakládačky, jemně nasekanou cibulku a hořčici.
  2. Dobře promícháme, aby se všechny ingredience správně spojily.
  3. Nakonec ochutnáme a podle chuti osolíme a opepříme.

Tip na servírování:

Tuňáková pomazánka je senzační i odleželá, ideálně 1 až 2 dny. Podáváme ji na dokřupava opečené topince.

Tuňáková pomazánka chutná skvěle, natož pak tehdy, když je odleželá. Kupi

Vajíčková pomazánka

Ingredience

  • 250 polotučného tvarohu (z vaničky)
  • 5 vajec vařených natvrdo
  • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
  • jemně nasekaná, čerstvá pažitka a petrželka
  • sůl, pepř

Jaký je postup?

  1. Nejprve si uvaříme natvrdo vajíčka a oloupeme je. Oddělíme uvařené žloutky a bílky, které dáme stranou. Do mísy vložíme jen žloutky a vidličkou je rozmačkáme.
  2. Poté k nim přidáme dijonskou hořčici, tvaroh a důkladně rozmícháme. Měla by nám vzniknout krásně žlutá, hladká pomazánka.
  3. Bílky si nasekáme nožem na středně velké kousky a přidáme je do pomazánky.
  4. Osolíme, opepříme a přisypeme i čerstvé bylinky, které jsme jemně nasekali.

Tip na servírování:

Vajíčková pomazánka je nejlepší s čerstvým pečivem. Dokonale nás zasytí a jelikož obsahuje jen tvaroh, vejce, bylinky a trošku hořčice, je velmi zdravá.