3 domácí pomazánky, které budete chtít dělat pořád dokola

Vajíčková pomazánka – klasika, kterou nejde nemilovat. iStock

Domácí pomazánky jsou nejlepší. Dají se udělat prakticky z čehokoliv – od tvarohu, přes luštěniny až po brokolici. Dnes pro vás máme recepty na tři skvostné pomazánky, které si budete chtít připravovat pořád dokola. A není divu. Jsou zdravé, výtečné a hotové do 20 minut. Ideální snídaně, svačina i večeře pro všední dny.

Přečtěte si také

Petrželka nepatří jen do polévky. Dejte si ji na pleť, do vlasů nebo na unavené oči
Petrželka nepatří jen do polévky. Dejte si ji na pleť, do vlasů nebo na unavené oči

Avokádová pomazánka

Ingredience

  • 1 zralé avokádo
  • 2 kávové lžičky extra panenského olivového oleje
  • 1,5 kávové lžičky citronové šťávy
  • špetka soli a pepře

Jaký je postup?

  1. Avokádo si podélně rozkrojíme a odstraníme pecku.
  2. Pomocí nože dužninu nařežeme na kostky (aniž bychom prořízli slupku) a lžičkou vydlabeme kostičky avokáda.
  3. V misce si vidličkou avokádo rozmačkáme, přidáme špetku soli a pepře, olivový olej a citronovou šťávu.
  4. Dobře promícháme a nejlépe ihned podáváme. Avokádo časem hnědne, třebaže tomu citronová šťáva a olivový olej částečně brání.

Tip na servírování:

Avokádová pomazánka je nejlepší na toastu. Stačí si v topinkovači opéct plátek kváskového chleba, namazat bohatou vrstvu avokádové pomazánky, přidat volské oko, semínka z granátového jablka, semínka černého sezamu a je hotovo. Ideální snídaně je na světě!

Avokádová pomazánka s volským okem. Kupi.cz

Tuňáková pomazánka

Ingredience

  • vanička polotučného tvarohu (250 gramů)
  • 1 malý tuňák v plechovce (cca 100 gramů)
  • 1 vejce vařené natvrdo (nakrájené)
  • 4 okurky nakládačky (nakrájené nadrobno)
  • malá cibulka (nasekaná nadrobno)
  • 2 kávové lžičky dijonské hořčice
  • špetka soli, pepř

Jaký je postup?

  1. Připravíme si středně velkou mísu, do které dáme tvaroh, tuňáka z plechovky, nakrájené vajíčko vařené natvrdo, najemno nasekané okurky nakládačky, jemně nasekanou cibulku a hořčici.
  2. Dobře promícháme, aby se všechny ingredience správně spojily.
  3. Nakonec ochutnáme a podle chuti osolíme a opepříme.

Tip na servírování:

Tuňáková pomazánka je senzační i odleželá, ideálně 1 až 2 dny. Podáváme ji na dokřupava opečené topince.

Tuňáková pomazánka chutná skvěle, natož pak tehdy, když je odleželá. Kupi.cz

Vajíčková pomazánka

Ingredience

  • 250 polotučného tvarohu (z vaničky)
  • 5 vajec vařených natvrdo
  • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
  • jemně nasekaná, čerstvá pažitka a petrželka
  • sůl, pepř

Jaký je postup?

  1. Nejprve si uvaříme natvrdo vajíčka a oloupeme je. Oddělíme uvařené žloutky a bílky, které dáme stranou. Do mísy vložíme jen žloutky a vidličkou je rozmačkáme.
  2. Poté k nim přidáme dijonskou hořčici, tvaroh a důkladně rozmícháme. Měla by nám vzniknout krásně žlutá, hladká pomazánka.
  3. Bílky si nasekáme nožem na středně velké kousky a přidáme je do pomazánky.
  4. Osolíme, opepříme a přisypeme i čerstvé bylinky, které jsme jemně nasekali.

Tip na servírování:

Vajíčková pomazánka je nejlepší s čerstvým pečivem. Dokonale nás zasytí a jelikož obsahuje jen tvaroh, vejce, bylinky a trošku hořčice, je velmi zdravá.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz