Domácí pomazánky jsou nejlepší. Dají se udělat prakticky z čehokoliv – od tvarohu, přes luštěniny až po brokolici. Dnes pro vás máme recepty na tři skvostné pomazánky, které si budete chtít připravovat pořád dokola. A není divu. Jsou zdravé, výtečné a hotové do 20 minut. Ideální snídaně, svačina i večeře pro všední dny.
Avokádová pomazánka
Ingredience
- 1 zralé avokádo
- 2 kávové lžičky extra panenského olivového oleje
- 1,5 kávové lžičky citronové šťávy
- špetka soli a pepře
Jaký je postup?
- Avokádo si podélně rozkrojíme a odstraníme pecku.
- Pomocí nože dužninu nařežeme na kostky (aniž bychom prořízli slupku) a lžičkou vydlabeme kostičky avokáda.
- V misce si vidličkou avokádo rozmačkáme, přidáme špetku soli a pepře, olivový olej a citronovou šťávu.
- Dobře promícháme a nejlépe ihned podáváme. Avokádo časem hnědne, třebaže tomu citronová šťáva a olivový olej částečně brání.
Tip na servírování:
Avokádová pomazánka je nejlepší na toastu. Stačí si v topinkovači opéct plátek kváskového chleba, namazat bohatou vrstvu avokádové pomazánky, přidat volské oko, semínka z granátového jablka, semínka černého sezamu a je hotovo. Ideální snídaně je na světě!
Kupi
Tuňáková pomazánka
Ingredience
- vanička polotučného tvarohu (250 gramů)
- 1 malý tuňák v plechovce (cca 100 gramů)
- 1 vejce vařené natvrdo (nakrájené)
- 4 okurky nakládačky (nakrájené nadrobno)
- malá cibulka (nasekaná nadrobno)
- 2 kávové lžičky dijonské hořčice
- špetka soli, pepř
Jaký je postup?
- Připravíme si středně velkou mísu, do které dáme tvaroh, tuňáka z plechovky, nakrájené vajíčko vařené natvrdo, najemno nasekané okurky nakládačky, jemně nasekanou cibulku a hořčici.
- Dobře promícháme, aby se všechny ingredience správně spojily.
- Nakonec ochutnáme a podle chuti osolíme a opepříme.
Tip na servírování:
Tuňáková pomazánka je senzační i odleželá, ideálně 1 až 2 dny. Podáváme ji na dokřupava opečené topince.
Kupi
Vajíčková pomazánka
Ingredience
- 250 polotučného tvarohu (z vaničky)
- 5 vajec vařených natvrdo
- 1 polévková lžíce dijonské hořčice
- jemně nasekaná, čerstvá pažitka a petrželka
- sůl, pepř
Jaký je postup?
- Nejprve si uvaříme natvrdo vajíčka a oloupeme je. Oddělíme uvařené žloutky a bílky, které dáme stranou. Do mísy vložíme jen žloutky a vidličkou je rozmačkáme.
- Poté k nim přidáme dijonskou hořčici, tvaroh a důkladně rozmícháme. Měla by nám vzniknout krásně žlutá, hladká pomazánka.
- Bílky si nasekáme nožem na středně velké kousky a přidáme je do pomazánky.
- Osolíme, opepříme a přisypeme i čerstvé bylinky, které jsme jemně nasekali.
Tip na servírování:
Vajíčková pomazánka je nejlepší s čerstvým pečivem. Dokonale nás zasytí a jelikož obsahuje jen tvaroh, vejce, bylinky a trošku hořčice, je velmi zdravá.