Tři domácí pomazánky, které budete chtít dělat pořád dokola

Vajíčková pomazánka na pečivu a v dóze Beyond This / Shutterstock.com

Domácí pomazánky jsou nejlepší. Dají se udělat prakticky z čehokoliv – od tvarohu přes luštěniny až po brokolici. Dnes pro vás máme recepty na tři skvostné pomazánky, které si budete chtít připravovat pořád dokola. A není divu. Jsou zdravé, výtečné a hotové do 20 minut. Ideální snídaně, svačina i večeře pro všední dny.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Proč jsou domácí pomazánky lepší než kupované?

Domácí pomazánku se vyplatí mít v kuchyni vždy v ledničce. Nejlépe chutnají s čerstvým pečivem, ale skvěle poslouží jako dip pro zeleninu. Jsou nejen všestranné, ale také plné chuti, a hlavně představují zdravější alternativu ke kupovaným produktům, které často obsahují konzervanty a umělá barviva.

Jaké jsou výhody domácích pomazánek?

  • Svěží a přírodní: Vyrábíte je z čerstvých surovin, takže víte, co jíte.
  • Přizpůsobitelnost: Můžete si je ochutit přesně podle svého gusta.
  • Zdraví: Máte kontrolu nad množstvím soli, cukru a tuků.
  • Úspora peněz: Domácí výroba je levnější než nákup hotových pomazánek.
  • Méně odpadu: Používáním vlastních obalů snižujete množství plastového odpadu.
Hermelínová pomazánka
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Hermelínová pomazánka

Naše hermelínová pomazánka vám jistě přijde vhod, a to nejen na Silvestra. Skvěle se hodí i na jakoukoliv párty či oslavu. Příprava je rychlá a jednoduchá, pokud tedy patříte mezi milovníky hermelínu, jistě si ji zamilujete.

Hermelínová pomazánka
Bylinková pomazánka
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Bylinková pomazánka

Připravte si rychlou a velmi lahodnou bylinkovou pomazánku z lučiny a zakysané smetany, která se bude perfektně doplňovat s čerstvým chlebem nebo jiným oblíbeným pečivem. Bylinky lze použít různé, záleží na vaší chuti.

Bylinková pomazánka

Jak na avokádovou pomazánku?

Avokádo je populární superpotravina. Obsahuje zdravé rostlinné tuky a množství minerálů. Konzumace tohoto exotického ovoce pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Avokádová pomazánka proto je nesmírně oblíbená. Jak na přípravu?

Co potřebujeme?

  • 1 zralé avokádo
  • 2 kávové lžičky extra panenského olivového oleje
  • 1,5 kávové lžičky citrónové šťávy
  • špetka soli a pepře

Jak postupujeme?

  1. Avokádo si podélně rozkrojíme a odstraníme pecku.
  2. Pomocí nože dužninu nařežeme na kostky (aniž bychom prořízli slupku) a lžičkou vydlabeme kostičky avokáda.
  3. V misce si vidličkou avokádo rozmačkáme, přidáme špetku soli a pepře, olivový olej a citronovou šťávu.
  4. Dobře promícháme a nejlépe ihned podáváme. Avokádo časem hnědne, třebaže tomu citronová šťáva a olivový olej částečně brání.

Jak servírujeme?

Avokádová pomazánka je nejlepší na toastu. Stačí si v topinkovači opéct plátek kváskového chleba, namazat bohatou vrstvu avokádové pomazánky, přidat volské oko, zrníčka z granátového jablka, semínka černého sezamu a je hotovo. Ideální snídaně je na světě!

Plátek chleba s avokádovou pomazánkou, volským okem, zrníčky granátového jablka a černým sezamem Kupi

Jak připravit tuňákovou pomazánku?

Tuňáková pomazánka je zdravá a chutná zároveň. Obsahuje hodně bílkovin a snesitelné množství tuků, přítomné jsou i prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Výhodou tuňáka oproti jiným rybám je, že nemá tak výrazné aroma. Proto si sendvič s tuňákovou pomazánkou můžete vzít třeba i na výlet, do práce nebo dát dětem do školy.

Ingredience

  • vanička polotučného tvarohu (250 gramů)
  • 1 malý tuňák v plechovce (cca 100 gramů)
  • 1 vejce vařené natvrdo (nakrájené)
  • 4 nakládačky (nakrájené nadrobno)
  • malá cibulka (nasekaná nadrobno)
  • 2 kávové lžičky dijonské hořčice
  • špetka soli, pepř
Drožďová pomazánka
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Drožďová pomazánka

Drožďová pomazánka je zdravá a ideální jako rychlá snídaně nebo svačina. Pekárenské droždí stojí pár korun, ale v kuchyni umí vykouzlit opravdové dobroty.

Drožďová pomazánka
Rybičková pomazánka
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Rybičková pomazánka

Rybičková pomazánka ze sardinek patří mezi klasiky, které se skvěle hodí na svačinu nebo večeři. Namazaná na krajíci čerstvého křupavého chleba chutná úplně fantasticky. Navíc jde o velmi jednoduchý a rychlý recept, který budete mít hotový během chvilky.

Rybičková pomazánka

Postup

  1. Připravíme si středně velkou mísu, do které dáme tvaroh, tuňáka z plechovky, nakrájené vajíčko vařené natvrdo, najemno nasekané okurky, jemně nasekanou cibulku a hořčici.
  2. Dobře promícháme, aby se všechny ingredience správně spojily.
  3. Nakonec ochutnáme a podle chuti osolíme a opepříme.

Tip na servírování

Tuňáková pomazánka je senzační i odleželá, ideálně jeden až dva dny. Podáváme ji na dokřupava opečené topince.

Dvě půlky krajíce chleba s vajíčkovou pomazánkou Kupi

Jak vylepšit vajíčkovou pomazánku?

Vajíčková pomazánka je klasika. Alespoň jednou v životě ji chystal snad úplně každý. Hodí se na svačinu, rychlou večeři i na party. S majonézou či tatarkou je hodně tučná, proto vám nabízíme odlehčenější variantu s tvarohem. Pochutnáte si a nepřiberete!

Které suroviny potřebujeme?

  • 250 g polotučného tvarohu (z vaničky)
  • 5 vajec vařených natvrdo
  • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
  • jemně nasekaná, čerstvá pažitka a petrželka
  • sůl, pepř

Jak postupovat?

  1. Nejprve si uvaříme natvrdo vajíčka a oloupeme je. Oddělíme uvařené žloutky a bílky, které dáme stranou. Do mísy vložíme jen žloutky a vidličkou je rozmačkáme.
  2. Poté k nim přidáme dijonskou hořčici, tvaroh a důkladně rozmícháme. Měla by nám vzniknout krásně žlutá, hladká pomazánka.
  3. Bílky si nasekáme nožem na středně velké kousky a přidáme je do pomazánky.
  4. Osolíme, opepříme a přisypeme i čerstvé bylinky, které jsme jemně nasekali.

Jak servírovat?

Vajíčková pomazánka je nejlepší s čerstvým pečivem. Dokonale nás zasytí, a jelikož obsahuje jen tvaroh, vejce, bylinky a trošku hořčice, je velmi zdravá.

Kterou pomazánku doma nejraději děláte vy?

Zdroj: Kupi