Jak se starat o vánoční hvězdu, aby příští rok zase vykvetla

Vánoční hvězda na stole, v pozadí ozdobený stromek New Africa / Shutterstock.com

Vánoční hvězda je krásnou živou ozdobou, která dodá domácnosti slavnostní vzhled. Víte, jak se o ni správně starat? Prozradíme vám tajemství pěstování této rostliny, díky nimž nebudete muset každý rok kupovat novou.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Jak vybrat vánoční hvězdu?

Nákup pryšce nádherného neboli vánoční hvězdy je pro mnoho lidí každoroční tradicí. Ovšem není to potřeba, pokud se o ni dokážete správně starat. Bohužel tato rostlinná kráska původem z Mexika je relativně náročná na podmínky, ve kterých roste, takže je potřeba jí věnovat dostatek pozornosti.

Začíná to už při samotném výběru hvězdy v obchodě. Nezřídka se stává, že si někdo hvězdu koupí, nadšeně přinese domů a po pár dnech z ní zbude pouze holý stonek. Co se stalo? Hvězda se zřejmě nachladila. Chlad a průvan jí rozhodně nesvědčí.

Nízké teploty jí nesvědčí

Pokud kupujete rostlinu postavenou někde mezi dveřmi, skoro určitě ponese následky teplotního šoku. A protože hvězdu většinou pořizujeme v chladných, až mrazivých měsících, je třeba dbát na to, aby před odchodem z prodejny byla řádně zabalená.

Hvězdu si v obchodě také velmi pozorně prohlédněte. Jelikož se jedná o náročnější rostlinu, šance, že se vám podaří ozdobit si domov kusem, který na sobě má znaky plísně (bohužel relativně častý jev) nebo je povadlý, je značná. Podívejte se i do květináče. Hvězdě nesvědčí příliš mnoho vody, na druhou stranu by neměla být přeschlá.

Člověk v zahradnictví vybírá vánoční hvězdu RossHelen / Shutterstock.com

Ideální podmínky pro pěstování vánoční hvězdy

Krásné květy vánoční hvězdy jsou ve skutečnosti červeně zbarvené listeny. Opravdové květy jsou malé a nenápadné, vyrůstají uprostřed každého trsu listů v malých žlutých uskupeních.

Zajistit této rostlině ideální podmínky není žádná legrace, ale na druhou stranu to s trochou trpělivosti zvládne každý. Zeminu v květináči udržujte dlouhodobě vlhkou, ale nepřelévejte. Rozhodně by nikdy neměla stát ve vodě.

Snažte se pokoj, ve kterém je umístěna, relativně často větrat, ale pozor na příliš velký příliv chladného vzduchu. Tam, kde se suššímu vzduchu nedá vyhnout, občas hvězdu poroste, velmi jí to pomůže.

Všechno je o světle

Hvězdu byste měli umístit do světlého pokoje, ne však na přímé slunce či do blízkosti zdrojů tepla. Postavit ji vedle topení znamená, že se s ní můžete v podstatě rozloučit. Ideálně by měla mít hvězda na svém místě teplotu lehce nad 20 stupňů Celsia (ideálně 21–22 °C).

Nejdůležitějším aspektem při snaze docílit jasně červené barvy listenů hvězdy je regulace světla. Tato rostlina má ráda krátké dny, ideálně bychom jí měli nechat přístup ke světlu denně pouze na nějakých devět hodin a pak ji zcela zatemnit. Docílíme toho tím, že na rostlinu jednoduše položíme krabici, nejlépe někdy v pozdním odpoledni (kolem páté až šesté hodiny). Necháme ji pak pod krabicí až do rána. Do čtyř týdnů, ve kterých udržíme rostlině krátké dny, by se měly objevit její krásné červené listeny.

Člověk dává do květináče s vánoční hvězdou substrát pundapanda / Shutterstock.com

Co může vánoční hvězdu poškodit?

  • přímé slunce a průvan
  • sucho, ale i přelití (v misce nesmí stát voda)

Jak se o vánoční hvězdu starat po Vánocích?

Vyhodit hvězdu po Vánocích je škoda. Místo toho ji seřízněte přibližně na výšku 10 centimetrů a oříznutá místa krátce podržte nad plamenem svíčky nebo zapalovače. Pozor, ze zářezů bude vytékat bílé latexové mléko, které je toxické, používejte tedy rukavice.

Hvězda pak může s omezenou zálivkou být na o něco chladnějším místě, a jakmile nastanou správné teplotní podmínky, můžete ji přenést na balkon nebo do podzimu zasadit na zahradě.

Zdroj: semena.cz, novinky.cz