Potraviny, které přispívají k ukládání břišního tuku a nadýmání, nejsou jen cukr a sůl

Žena ve žlutém tričku si drží břišní tuk Yavdat / Shutterstock.com

Sníte o plochém bříšku, ale cesta k jeho dosažení není vůbec snadná? Správná strava a pravidelná fyzická aktivita jsou klíčovým faktorem. Pro dosažení plochého břicha je vhodné vyhýbat se potravinám, které způsobují hromadění tuku nebo nadýmání. Víte, na co si dát pozor a kterým potravinám se vyhnout? Podle výživové poradkyně stačí dodržovat několik pravidel.

Přečtěte si také

Znáte zázvorníky? Tradiční cukroví našich babiček okouzlí jednoduchostí i vůní zázvoru

Co nejíst?

Ploché břicho je snem mnoha žen. Ale jak jistě víte, nelze toho dosáhnout pouze cvičením a bez správné výživy. Pro dosažení plochého břicha je vhodné vyhýbat se potravinám, které způsobují hromadění tuku nebo nadýmání. Patří mezi ně:

Rafinované cukry

Vyhýbejte se jednoduchým cukrům, které se nachází ve sladkostech, sušenkách, limonádách a bílém pečivu. Cukr způsobuje inzulínové výkyvy, které přispívají k ukládání tuku kolem břicha.

Sůl a zpracované potraviny

Nadměrný příjem soli ve stravě podporuje zadržování vody a způsobuje nadýmání. Snažte se vyhýbat vysoce zpracovaným potravinám, jako jsou hotová jídla, rychlé občerstvení, slané svačiny a konzervované potraviny.

Alkohol

Alkohol má vysoký obsah kalorií a zpomaluje metabolismus. Zejména pivo a slazené nápoje přispívají k hromadění tuku kolem břicha.

Trans tuky

Nacházejí se v rychlém občerstvení, uzeninách či margarínu. Jsou velice škodlivé a přispívají nejen k ukládání tuku v těle, ale mohou také vést k srdečním onemocněním a dalším zdravotním problémům.

Bílá mouka

Výrobky jako bílé pečivo nebo třeba těstoviny obsahují vysoké množství zpracovaných sacharidů, které mohou přispívat k přibírání na váze. Vyplatí se je nahradit celozrnnými výrobky.

Sladkosti a cukr, symbol zákazu photohasan / Shutterstock.com

Co jíst pro zdravý mikrobiom a ploché břicho?

Zdravá strava je jedním z nejdůležitějších faktorů pro dosažení a hlavně udržení plochého břicha. To znamená jíst jídlo bohaté na bílkoviny (vejce, maso, ryby, tofu, ořechy, semínka). Jíst více ovoce a zeleniny, protože jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, které pomáhají udržovat zdravou hmotnost a snižovat přebytečný tuk. Pít dostatek vody (alespoň 2 litry vody denně) a jíst menší porce častěji během dne,“ uvedla pro redakci Kupi Daniela Štěpánková, výživová poradkyně.

Danielo, jak by mělo vypadat menu pro dosažení lepších výsledků v oblasti břicha?

Pro minimalizaci přebytečného břišního tuku vybírejte potraviny s vysokým obsahem vlákniny a nízkým glykemickým indexem. Místo soli zvolte koření a bylinky, jako je bazalka, kmín, majoránka nebo fenykl, které zvýrazní chuť vašich pokrmů.

Malá ukázka jídelníčku:

  • Snídaně: Vaječná omeleta se špenátem a rajčaty, k tomu krajíc celozrnného chleba.
  • Dopolední svačina: Jablko nebo hrst mandlí.
  • Oběd: Salát s quinoou, avokádem, rajčaty, okurkou a grilovaným kuřetem, ochucený olivovým olejem a citronovou šťávou.
  • Odpolední svačina: Bílý jogurt s čerstvým ovocem a přidat můžete lžíci chia semínek.
  • Večeře: Pečený losos s dušenou brokolicí a hnědou rýží.

Neexistuje univerzální jídelníček nebo dieta, vždy záleží na individuálních faktorech, jako je zdravotní stav, cíl jídelníčku, tělesné parametry, životní styl apod.

Losos s rýží a brokolicí na talíři Brent Hofacker / Shutterstock.com

„Výběr správných potravin je sice klíčem k úspěchu plochého břicha, ale nesmíme zapomenout na pravidelnou fyzickou aktivitu (například svižná chůze nebo jízda na kole), která je nezbytná pro dosažení a udržení požadovaných výsledků,“ sdělila na závěr výživová poradkyně.

Zdroje: Kupi.cz, výživová poradkyně Daniela Štěpánková, Healthline