Když se zeptáte, jaká potravina se nejčastěji mlsá při sledování filmů, většině lidí ihned naskočí popcorn. Nafouknutá zrnka kukuřice jsou populární po celém světě a udělat si je můžete i doma. Podívali jsme se na složení nejprodávanějších popcornů z českých supermarketů, množství kalorií i ceny.
Zatímco v amerických filmech vidíme, jak si lidé připravují popcorn v alobalových koulích na sporáku, v Česku jsme zvyklí na přípravu v mikrovlnce. Stačí většinou cca 2 až 3 minuty (nebo až ustane praskání) a je hotovo.
Drtivá většina popcornů, které najdete v českých marketech, se prodává v papírových sáčcích určených právě pro ohřev v mikrovlnné troubě. Vedle toho se dají koupit i hotové popcorny v pytlíku podobně jako brambůrky. Výběr je ale menší.
Většina kukuřičných zrnek se prodává ochucená – nejčastěji solí, sýrem, máslem, případně slaninou. Sladké varianty se objevují zřídka a spíš ve specializovaných prodejnách nebo na poutích. Nebo v už zmíněných kinech.
Kupi
Jak jsme si potvrdili při průzkumu v terénu, rozdíly v ceně jsou značné. Levné popcorny od privátních značek pořídíte i pod 12 Kč, zatímco „značkové varianty“, například Jolly Time, můžou stát i kolem 40 Kč.
Když pomineme drobné rozdíly ve velikosti balení (např. 80 vs. 100 gramů), vyšší cena obvykle znamená známější značku, ale má to i hlubší opodstatnění – kvalitnější olej a další suroviny, respektive i jejich absenci (barviv, emulgátorů apod.).
Levné popcorny často obsahují méně zdravý palmový olej nebo jeho ztuženou formu (tuk), zatímco dražší výrobky využívají slunečnicový nebo řepkový olej, případně jejich kombinaci.
Kupi
Popcorn jako takový není žádný extra hřích. Kukuřice je přirozeně bezlepková a obsahuje vlákninu i antioxidanty. Potenciální zdravotní problémy můžou nastat až tehdy, když se k ní přidá příliš mnoho soli, tuku nebo aromat.
Na etiketách můžete jako my zjistit, že většina prodávaných popcornů do mikrovlnky má 440 až 550 kcal. U máslových a sýrových příchutí pak ještě stoupá obsah tuku a soli, někdy až na 3 g soli na 100 g, což je více než polovina doporučené denní dávky.
Zdraví škodlivá nejsou samotná „éčka“, ale jejich nadbytek. U některých popcornů se používají jako zvýrazňovače chuti například glutaman sodný (E621) a disodné ribonukleotidy (E635). Ty můžou u citlivějších osob vyvolat bolesti hlavy nebo pálení žáhy.
Kupi
V seznamu níže najdete často prodávané popcorny napříč českými supermarkety. Seřadili jsme je podle počtu kalorií na 100 gramů výrobku sestupně, ovšem žebříček neznamená, že některý z popcornů je lepší než jiný. Cílem je dát povědomí o energetické hodnotě, soli a běžných cenách.
Nejkaloričtějším a zároveň nejdražším popcornem v našem průzkumu se stal Jolly Time Ultimate Theatre Style Butter, tedy máslový popcorn, v balení 100 gramů. Má výživovou hodnotu 547 kcal a našli jsme ho za cenu 43,90 Kč. Nejméně kalorií (399 kcal) měl Fine Crunchy butter 100 g za nejnižší cenu 11,90 Kč.
Kupi
Kupi
Pokud chcete sáhnout po „lepším“ popcornu, čtěte etiketu. Vyhýbejte se palmovému oleji a dejte přednost variantám s řepkovým nebo slunečnicovým olejem. Stejně tak se vyplatí kontrolovat obsah soli. Ideální je množství soli pod 2 g na 100 g. Pokud se snažíte udržovat ve formě, vybírejte z popcornů se 450 kcal a méně.
Jinak ale, jak už jsme psali výše, popcorn není žádný hřích. V rozumném množství a jednou za čas vám nemůže nijak uškodit. Jen ho nedávejte dětem pod 3 roky, sami výrobci upozorňují, že by popcorn mohlo dítě vdechnout.
Obecně se dá říct, že popcorn z mikrovlnky je zdravější alternativou ke slaným smaženým lupínkům, kterým jsme se věnovali v jednom z předchozích průzkumů.
Zdroje: Kupi.cz, etikety popcornů, Healthline.com, Medicalnewstoday.com