Křupavá kůžička, šťavnaté maso, podzimní dýně a brambory, to všechno zalité voňavou šťávou z jednoho pekáče. To je recept, který vás zahřeje i potěší oči – barevný, jednoduchý a přitom působí slavnostně. Skvělá volba na rodinný oběd nebo víkendovou večeři, kdy si chcete dopřát něco výjimečného, ale nechcete stát celé odpoledne u plotny.
Kuře pečené pomalu v troubě nikdy nezklame. Když k němu přidáte kousky máslové dýně, získáte jemnou sladkost, která se nádherně propojí se šťávou z masa. Brambory zase zajistí, že jídlo zasytí. Všechny chutě se během pečení spojí a vytvoří přirozenou omáčku, takže není potřeba nic složitě připravovat zvlášť.
Zajímavost o pečené dýni
Dýně je díky své masité struktuře ideální surovinou na pečení. Při tepelné úpravě zkaramelizuje a získá intenzivnější, nasládlou chuť. Skvěle se hodí nejen do sladkých dezertů, ale i k masu – už středověcí kuchaři ji používali právě jako přílohu k drůbeži.
Pečené kuřecí čtvrtky s dýní a omáčkou
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 20 minut + 60 minut pečení
Ingredience
- 4 kuřecí čtvrtky
- 400 g máslové dýně
- 300 g brambor
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 200 ml kuřecího vývaru
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl, pepř
- čerstvá petržel na dozdobení
Zapečená kuřecí prsa s gorgonzolou a grilovanou broskví
Jednoduché suroviny, ale ohromující výsledek vás přenese do kulinářského světa Itálie, aniž byste opustili svou kuchyni. Tento pokrm je ideální pro romantickou večeři nebo luxusní oběd s přáteli. Tak si ho pojďte uvařit podle našeho receptu!
Zapečená kuřecí prsa s gorgonzolou a grilovanou broskví
Postup přípravy
- Kuřecí čtvrtky osolte, opepřete a potřete směsí olivového oleje, papriky a tymiánu. Nechte chvíli odležet.
- Máslovou dýni i brambory oloupejte a nakrájejte na větší kostky, cibuli nakrájejte na klínky a česnek na plátky.
- Všechnu zeleninu vložte do pekáče, osolte, zakápněte olivovým olejem a promíchejte.
- Na zeleninu položte kuřecí čtvrtky a podlijte vývarem.
- Přikryjte alobalem nebo poklicí a pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 40 minut.
- Poté odkryjte a pečte dalších 20 minut, dokud kuře nezíská zlatavou kůrčičku a zelenina nebude měkká a lehce zkaramelizovaná.
- Hotové kuře podávejte se zeleninou a přelijte vzniklou omáčkou. Dozdobte čerstvou petrželí.
Tipy z mé kuchyně
- Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte k zelenině pár kapek balzamikového octa nebo lžíci medu – dýně se s nimi krásně propojí.
- Kdo má rád pikantnější jídla, může maso potřít trochou chilli pasty.
- A já doporučuji podávat s čerstvě upečeným chlebem, kterým snadno vytřete voňavou omáčku z pekáče.
Zdroje: Sophia Michalčíková, Kupi.cz