Zákaz EU: Konec umělých uzených příchutí už je jistý. Z obchodů je stáhnou už v roce 2026

Dvě ženy s brambůrky v rukou BearFotos / Shutterstock.com

O zapsaní dalších potenciálně nebezpečných látek na evropský potravinový blacklist se hovořilo již nějakou chvíli, nyní Evropská komise potvrzuje: Osm rizikových kouřových aromat nebude již možné používat. Zákaz se dotkne výroby sýrů, uzenin, omáček, instantních pokrmů i chipsů a oblíbených slaných pochutin. Co s nimi bude?

Přečtěte si také

Zapomeňte na prášky. Roll-on z drogerie slibuje úlevu při menstruaci. Vyplatí se ho mít po ruce?

Problémový tekutý kouř

Do roku 2029 by měly z trhu kompletně zmizet potraviny s uzenou příchutí vytvořenou pomocí kouřových aromat, vyplývá to z doporučení Evropské komise pro bezpečnost potravin (EFSA). Opatření se tak například dotkne některých sýrů a uzenin, instantních pokrmů, marinád a BBQ omáček, jerky, slaninových chipsů nebo tofu a jiných veganských náhražek masa. Tedy potravin, které přirozeně neprošly procesem uzení.

  • Jak se vyrábí kouřové aroma? Vzniká zkapalněním kouře získaného při spalování dřeva, který se následně očistí od sazí a dehtu. Nejedná se tedy o chemické „éčko“, ale o uměle získávanou přírodní látku.
Kouřové aroma v rukou The Image Party / Shutterstock.com

Proč se tekutý kouř zakazuje?

Kouřová aromata se původně používala tam, kde nebylo možné dosáhnout uzené chuti tradičními postupy (nebo nebylo potřeba konzervace), případně kde bylo žádoucí omezit kouřové emise. Postupně se však začala přidávat do stále více potravin, což zvýšilo i jejich příjem konzumenty.

„Nárůst jejich využívání vedl k tomu, že spotřebitelé byli vystaveni vyšším dávkám i širšímu spektru těchto látek. Z technologického pomocníka se tak stal univerzální ochucovací prostředek, uvedl Marek Zemánek, tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory.

Riziko rakoviny i dědičných chorob

Podle vědeckých studií, kterými EFSA navrhovaný zákaz argumentuje, může být konkrétně osm druhů umělých kouřových aromat genotoxických – tedy schopných narušovat DNA buněk. To může zvyšovat riziko vzniku rakoviny nebo dědičných chorob. A protože u těchto látek nelze stanovit bezpečnou dávku, Evropská unie se rozhodla z důvodných obav pro jejich plošné zakázání.

Slaninové a uzené potraviny už si nekoupíme?

Bojíte se o své oblíbené chipsy nebo sýry? Není potřeba. Produkty jako takové z trhu nezmizí, výrobci pouze budou muset upravit jejich recepturu tak, aby dosáhli kouřové chuti jiným způsobem, zároveň vyhověli bezpečnostním požadavkům. A to za stejných nákladů. Podle odborníků by se proto zákazníci neměli obávat ani zdražení takových potravin.

„Naše společnost již u většiny dotčených výrobků složení změnila v souladu s novou legislativou a na nové receptury kompletně přejde v nejbližší době. Portfolio výrobků nebude touto změnou omezeno,“ přiblížil pak podle iDNES tiskový mluvčí Martin Frýdl z Orkla Food Česko a Slovensko, jež stojí například za značkami Vitana či Hamé.

Ulička v obchodě s potravinami Azulblue / Shutterstock.com

Kdy potraviny s uzeným aroma skončí?

Lhůta se liší podle toho, zda se kouřová aromata používají jen pro zvýšení chuti, nebo jako náhražka uzení. V prvním případě musí být takové produkty staženy už do července 2026, v případě druhém mají výrobci na změnu složení čas až do července roku 2029.

Souhlasíte se zákazem tekutého kouře?

Zajímalo nás také, co si o schváleném opatření myslí sami zákazníci, které jsme vyrazili náhodně vyzpovídat do jednoho hypermarketu. Dotkne se nějak evropský zákaz jejich nákupních košíků? Nebo s omezením potenciálně rizikových přísad souhlasí? Tady jsou odpovědi některých z nich.

  • „Přijde mi to jako další zbytečná šikana výrobců, na kterou zase doplatíme jen my, zákazníci. Pokud někdo jí brambůrků a uzenin tolik, že ho takové látky můžou ohrožovat na zdraví, pak nebude problém jen v těch umělých přísadách,“ myslí si pan Ladislav (64 let).
  • „Za mě dobrý krok, čím víc bezpečnějších potravin v obchodech, tím lépe. Těchto věcí stejně doma moc nekupujeme, takže nás se změna ve složení příliš nedotkne,“ říká redakci Kupi zákaznice Soňa (38 let).
  • „Jindy se zase říká, že je škodlivější klasické uzení, protože tam ten dehet zůstává. To by člověk nesměl jíst nic. BBQ příchuť mám ráda a myslím, že v jiných potravinách číhají mnohem větší nebezpečí,“ uvádí pro redakci paní Alena (53 let).
  • „Otázkou je, čím se teď tekutý kouř bude nahrazovat? Za pár let zase někdo přijde s tím, že ty nové náhražky jsou škodlivé a tak pořád dokola. Nejbezpečnější je takové věci vůbec nejíst, nebo jen výjimečně,“ sděluje nám svůj pohled na věc zákazník Ondřej (46 let).

A jak vidíte nové omezení vy? Je podle vás správné, že se kouřová aromata kvůli možným zdravotním rizikům zakazují?

Zdroje: Evropská komise, Bezpečnost potravin, iDNES, respondenti pro Kupi