O zapsaní dalších potenciálně nebezpečných látek na evropský potravinový blacklist se hovořilo již nějakou chvíli, nyní Evropská komise potvrzuje: Osm rizikových kouřových aromat nebude již možné používat. Zákaz se dotkne výroby sýrů, uzenin, omáček, instantních pokrmů i chipsů a oblíbených slaných pochutin. Co s nimi bude?
Do roku 2029 by měly z trhu kompletně zmizet potraviny s uzenou příchutí vytvořenou pomocí kouřových aromat, vyplývá to z doporučení Evropské komise pro bezpečnost potravin (EFSA). Opatření se tak například dotkne některých sýrů a uzenin, instantních pokrmů, marinád a BBQ omáček, jerky, slaninových chipsů nebo tofu a jiných veganských náhražek masa. Tedy potravin, které přirozeně neprošly procesem uzení.
Kouřová aromata se původně používala tam, kde nebylo možné dosáhnout uzené chuti tradičními postupy (nebo nebylo potřeba konzervace), případně kde bylo žádoucí omezit kouřové emise. Postupně se však začala přidávat do stále více potravin, což zvýšilo i jejich příjem konzumenty.
„Nárůst jejich využívání vedl k tomu, že spotřebitelé byli vystaveni vyšším dávkám i širšímu spektru těchto látek. Z technologického pomocníka se tak stal univerzální ochucovací prostředek,“ uvedl Marek Zemánek, tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory.
Podle vědeckých studií, kterými EFSA navrhovaný zákaz argumentuje, může být konkrétně osm druhů umělých kouřových aromat genotoxických – tedy schopných narušovat DNA buněk. To může zvyšovat riziko vzniku rakoviny nebo dědičných chorob. A protože u těchto látek nelze stanovit bezpečnou dávku, Evropská unie se rozhodla z důvodných obav pro jejich plošné zakázání.
Bojíte se o své oblíbené chipsy nebo sýry? Není potřeba. Produkty jako takové z trhu nezmizí, výrobci pouze budou muset upravit jejich recepturu tak, aby dosáhli kouřové chuti jiným způsobem, zároveň vyhověli bezpečnostním požadavkům. A to za stejných nákladů. Podle odborníků by se proto zákazníci neměli obávat ani zdražení takových potravin.
„Naše společnost již u většiny dotčených výrobků složení změnila v souladu s novou legislativou a na nové receptury kompletně přejde v nejbližší době. Portfolio výrobků nebude touto změnou omezeno,“ přiblížil pak podle iDNES tiskový mluvčí Martin Frýdl z Orkla Food Česko a Slovensko, jež stojí například za značkami Vitana či Hamé.
Lhůta se liší podle toho, zda se kouřová aromata používají jen pro zvýšení chuti, nebo jako náhražka uzení. V prvním případě musí být takové produkty staženy už do července 2026, v případě druhém mají výrobci na změnu složení čas až do července roku 2029.
Zajímalo nás také, co si o schváleném opatření myslí sami zákazníci, které jsme vyrazili náhodně vyzpovídat do jednoho hypermarketu. Dotkne se nějak evropský zákaz jejich nákupních košíků? Nebo s omezením potenciálně rizikových přísad souhlasí? Tady jsou odpovědi některých z nich.
A jak vidíte nové omezení vy? Je podle vás správné, že se kouřová aromata kvůli možným zdravotním rizikům zakazují?
Zdroje: Evropská komise, Bezpečnost potravin, iDNES, respondenti pro Kupi