Jaké ovoce je nejzdravější a v jakém množství bychom ho měli konzumovat? Zeptali jsme se nutriční specialistky

Čerstvé ovoce v misce, pohled shora artem evdokimov / Shutterstock.com

Možná si myslíte, že čím více ovoce jíte, tím lépe. Ale právě tato domněnka se vám může vymstít. V článku najdete nejen výběr nutričně nejhodnotnějších druhů, ale i důvody, proč s ovocem zacházet opatrně, zvlášť pokud řešíte váhu, zdraví nebo jen chcete jíst chytře.

Přečtěte si také

Můžete sníst prošlý jogurt? Lidé si stále pletou data minimální trvanlivosti a spotřeby

Mnoho lidí se vyloženě přejídá ovocem a je mezi námi také poměrně dost frutariánů, jejichž hlavní složkou stravy je ovoce. Určitě je třeba ho v jídelníčku mít, ale pozor na něj. Kromě cenných vitamínů obsahuje i mnoho cukru a to vám může bránit třeba v hubnutí. Vyměnit konvenční sladkosti za ovoce je dobré, ale i tak obsahuje dost sladké složky. Obecně se doporučuje přijmout 200 g ovoce denně, ale v případě, že se budete snažit shodit pár kil, můžete klidně i ubrat. Nebojte, vitamíny a prospěšné látky neobsahuje jen ovoce, ale i zelenina nebo jiné potraviny, kterých se vyplatí mít v jídelníčku dost. Každý extrém je rizikový, i přesto, že se týká něčeho tak zdravého a doporučovaného, jako je ovoce. Dopřejte si ho, ale s mírou. Pozor také na sušené ovoce, které je několikrát kaloričtější než to čerstvé.

Nutričně nejbohatší ovoce

Ovoce je pro naše zdraví důležité, ale některé druhy vynikají více než jiné. Mezi nejbohatší na vitamíny, minerály a antioxidanty patří například citrusy, bobuloviny, granátové jablko, ananas, banány, avokádo a jablka. Každé z nich nabízí jiný mix cenných látek, od vitamínu C přes vlákninu až po draslík či hořčík. I tady však platí, že důležitá je pestrost.

Podle nutriční terapeutky Markéty Gajdošové, NutrSc, RDN, kterou jsme pro tento článek oslovili, výběr druhu není to, čemu bychom měli věnovat primární pozornost – mnohem více totiž záleží na dalších faktorech, jako je kvalita, skladování, pestrost i množství ovoce.

Máme se bát ovoce kvůli cukru?

Ovoce je často předmětem výživových debat, zejména kvůli obsahu cukru. Pravda ale je, že zdravý člověk se jeho konzumace opravdu obávat nemusí. Je sice pravda, že některé druhy ovoce (například ananas, hrozny nebo mango) obsahují přirozeně více cukru, to ale zdaleka neznamená, že bychom je měli z jídelníčku vyřadit. Je důležité si uvědomit, že cukr obsažený v ovoci je zcela odlišný od přidaných rafinovaných cukrů, které se běžně nacházejí ve sladkostech nebo průmyslově zpracovaných potravinách. Ovoce totiž kromě cukru přirozeně obsahuje i vlákninu, vitamíny, minerální látky a antioxidanty, které přinášejí našemu tělu řadu benefitů.

Jaké je doporučené denní množství?

Obecně se pro zdravého dospělého člověka doporučuje alespoň 400 gramů ovoce a zeleniny denně, přičemž zelenina by měla tvořit přibližně dvě třetiny a ovoce jednu třetinu tohoto množství. To odpovídá zhruba dvěma porcím ovoce denně, například jednomu jablku a hrsti lesního ovoce. Při běžné konzumaci se tedy není čeho bát.

Čerstvé ovoce a zelenina Tatjana Baibakova / Shutterstock.com

Pozor na kvalitu

Speciální pozornost si zaslouží ale kvalita ovoce – nevhodné může být například ovoce přezrálé až odumírající, protože při ztrátě chuti, barvy nebo vůně dochází i ke snížení výživové hodnoty, zejména vitamínu C.

Nejdůležitější je pestrost, nikoliv výběr konkrétního druhu

Přestože některé druhy ovoce vyzdvihujeme kvůli specifickému obsahu vitamínů nebo antioxidantů, není nutné se soustředit jen na „top“ potraviny nebo exotičtější druhy. Většina běžného ovoce – ať už jablka, hrušky, švestky, nebo třeba broskve – přirozeně obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny, minerální látky, vláknina a antioxidanty.

Mezi další cenné druhy ovoce patří například rakytník a černý rybíz, které vynikají vysokým obsahem vitamínu C, nebo lesní plody, které jsou obecně bohaté na antioxidanty.

Zajímavostí jsou i hořké mandle, které sice nejsou běžným ovocem, ale obsahují látku amygdalin – jedovatou ve vyšších dávkách, proto se doporučuje maximálně jedna denně.

Šťáva z ovoce není zlá, ale je méně výhodná

Ovoce v celku si zachovává všechny výživové látky – včetně vlákniny a cenných sloučenin ze slupky. U freshů a smoothies může část těchto benefitů chybět. Není však nutné se jim vyhýbat. Přirozená forma ovoce nám ale jednoduše nabízí nejvíce výhod.

Pozornost věnujte skladování

A co je také důležité: správné skladování ovoce. Například banány bychom neměli skladovat v lednici, protože chladem dochází k jejich hnědnutí a ztrátě kvality. Každý druh ovoce má své ideální podmínky skladování, které pomáhají uchovat jeho chuť i výživové hodnoty.

Ovoce do zdravého jídelníčku jednoznačně patří. V kontextu celého dne je právě ovoce jednou z nejpřirozenějších a nejvýživnějších sladkostí, kterou si můžeme dopřát.

Zdroje: Kupi.cz, Markéta Gajdošová