Od počátku září se to v naší přírodě i ve městech začíná červenat zrajícími šípky. Nepromeškejte jedinečnou příležitost zásobit se tímto nejlevnějším a nejdostupnějším zdrojem vitamínu C. Z šípků si uděláte léčivý čaj i výbornou marmeládu. Inspiraci najdete v našem článku.
Šípky jsou doslova malými, červenými vitamínovými bombami, které nám pomáhají nejen proti nachlazení. Umí toho mnohem více a právem mají své nezastupitelné místo v lidovém léčitelství už od dob našich prababiček.
Nejznámější jsou pro svůj obsah vitamínu C – ve 100 g šípků se ho nachází asi 200 mg. Pro srovnání ve stejném množství citronů je ho asi jen 40 mg.
Kupte se slevou Krém pleťový bio Šípková růže Alverde.
Nejlepší doba na sběr šípků je koncem září a na začátku října. Říká se, že nejvyšší obsah vitamínu C se v nich tvoří za suchých a slunečných dnů. Pokud na ně vyrazíte, vždy trhejte pouze zralé plody. Ty poznáte tak, že slupka je zářivě červená a při jemném zmáčknutí je šípek pevný. Nahnědlé nebo změklé kusy nesbírejte.
Na co nezapomenout? Doporučujeme se vybavit na sběr rukavicemi a ostrými nůžkami (klidně zahradnickými). Větvičky šípkové růže mohou být místy pěkně tuhé a poseté pichlavými trny. Šípky také nikdy nesbírejte do plastového sáčku – mohly by se, podobně jako například houby, zapařit. Vhodnější jsou papírové či plátěné tašky, dřevěné bedýnky nebo košíky.
Před domácím sušením šípky ještě proberte, omyjte a nechte důkladně oschnout. Sušit je můžete v troubě na plechu i v sušičce na potraviny (v obou případech by neměla teplota přesahovat 60 °C, ideálních je 40 °C, jinak se začnou teplem ničit všechny vitamíny).
Správně usušené plody poznáte tak, že se snadno drolí, mají oranžovou až tmavě hnědou barvu a příjemně nakyslou, ovocnou chuť. Ještě upozorníme, že k sušení nejsou vhodné přemrzlé plody. Usušené šípky byste měli spotřebovat do jednoho roku, poté ztrácejí svou chuť i obsah vitamínů.
Jak jsme už psali výše, cenné vitamíny se v šípkových plodech za vysokých teplot rychle vytrácí. Proto by měla být příprava čaje co nejšetrnější. Nejlepším způsobem, jak zachovat co nejvíce vitamínů, je naložit drcené sušené šípky (asi 1 polévkovou lžíci) na několik hodin do 500 ml studené vody. Až bude výluh dostatečně silný, ohřejte jej na teplotu asi 70 °C. Nenechte ho projít varem.
Sušené plody můžete rozemlít v mlýnku a přesít přes jemné sítko. Hrubé kousky, které vám zůstanou v sítku, zalijte horkou (nikoliv vroucí) vodou, nechte chvíli luhovat a vypijte jako čaj. Hlavní je v tomto případě jemný prášek, který přecedíte. Jedna čajová lžička tohoto šípkového prášku denně dokáže účinně pomáhat při cukrovce, onemocnění močových cest i při obtížích spojených se silnou menstruací.
Kupte se slevou Džem výběrový Extra Schwartau.
Své využití mají i čerstvé plody. Ty se hodí především na výrobu marmelády, jejíž recept uvádíme pro inspiraci níže. A na rozdíl od sušení nevadí ani přemrzlé plody, které už zažily ranní mrazíky.
Na 1 kg čerstvých šípků budete potřebovat asi 500 g cukru. Šípky dejte vařit do dostatečného množství vody (tzn. aby nad nimi byly ještě asi 2 cm vody) a uvařte doměkka. Propasírujte přes husté sítko nebo plátno. Pokud se vám zdá, že je ve výsledné hmotě moc chloupků z šípků, můžete celý proces ještě jednou zopakovat – tedy znovu povařit a poté podruhé propasírovat.
Následně přidejte do hmoty cukr a vařte, dokud nebude marmeláda krásně hustá. Přelijte ji do zavařovacích sklenic, které můžete nechat ještě asi 10 minut v hrnci s vroucí vodou sterilovat. Sklenice s hotovou marmeládou nechte vychladnout postavené dnem vzhůru.