Vysoký rybolov způsobuje, že jsou některé druhy ryb v ohrožení, aktuálně se mluví o makrelách, které si možná zanedlouho kvůli jejich vymizení nekoupíme. Měli bychom je přestat kupovat a konzumovat?
Ačkoliv patříme k zemím, které ryby příliš nekonzumují, existují české domácnosti, které na ně nedají dopustit. Ať už se jedná o sladkovodní ryby z lokálních vod, nebo mořské dovážené ryby, jako jsou například lososi nebo makrely. A právě makrely budou hlavním tématem tohoto článku. Hrozí totiž jejich vážný nedostatek.
Ekologické spolky v poslední době hojně upozorňují na fakt, že pokud bude masivní rybolov makrel (zejména ve Velké Británii, v Norsku nebo na Islandu) dál pokračovat, hrozí jejich vymizení. Ač se to nemusí zdát, o makrely je obrovský zájem, a proto toho využívají rybáři, kteří je loví ve velkém. Ochranáři na kritickou situaci upozorňují a nabádají k ochraně makrel, čemuž pomohou sami spotřebitelé tím, že je přestanou kupovat a dají přednost jiným rybám.
Pomůžeme situaci tím, že makrely nebudeme kupovat? „To je na posouzení spotřebitele. Populace makrel z důvodu nadměrného rybolovu klesá, nicméně vzhledem k množství zkonzumovaných ryb v České republice (5,6 kg na osobu za rok v roce 2023) je zastoupení makrel v našem jídelníčku zanedbatelné a nahraditelné jinými rybami,“ uvádí pro redakci Kupi.cz Vojtěch Bílý, tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství.
„Případné vymizení jednoho druhu ryb bude mít za následek dopad na vývoj jiných druhů ryb. Nicméně z historie jsme poučeni např. o případu tresky v oblasti Newfoundland, kdy tato populace byla na vymření, nicméně se přijala tvrdá opatření a v nynější době se populace zotavila natolik, že se začíná jednat o znovuotevření kvót pro její odlov. V případě nedostatku makrel na trhu by měly být ve výživě člověka zastoupeny jiné druhy mořských tučných ryb, zejména losos, sleď, sardinky nebo tuňák, které mají obdobný obsah zdraví prospěšných látek,“ popisuje Vojtěch Bílý.
Možná vás napadá, jak může být dovolený tak velký rybolov, že jsou ohroženy konkrétní druhy ryb. „Omezení lovu makrel či jakýchkoliv jiných mořských druhů ryb podléhá regulaci rybolovu jako takovému. Jednotlivé druhy mají stanoveny maximální přípustné kvóty, celkové přípustné odlovy v rámci tzv. rybolovných práv, které nelze za daný rok překročit. Kvóty jsou přepočítávány mezi jednotlivé členské státy EU. Jakmile je kvóta vyčerpána, je nutné ukončit lov daného druhu ryby. Stanovování rybolovných práv je prováděno v návaznosti na stanoviska vědecké instituce Mezinárodní rady pro průzkum moří (ICES – International Council for the Exploration of the Sea),“ doplňuje Bílý.
Makrela je dravá mořská ryba obsahující celou řadu látek prospěšných pro lidské zdraví. Patří mezi tučné ryby, jejichž pravidelná konzumace je doporučována zejména kvůli vysokému obsahu polynenasycených mastných kyselin. Z hlediska pozitivního účinku na lidské zdraví je ceněn především vysoký obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin, které přispívají k prevenci srdečně-cévních onemocnění, snižují hladinu cholesterolu a jsou významné pro správný vývoj a funkci očí a mozku.
Makrela je také zdrojem kvalitních lehce stravitelných bílkovin. Spolu s přibližně 220 kcal na filet (v průměru 100 gramů) činí obsah bílkovin 21 gramů, což představuje zhruba 40 % denního příjmu. Z vitaminů je bohatě zastoupen vitamin D, který má významný vliv na imunitní systém, normální funkci svalů a vstřebávání vápníku a fosforu. Makrela obsahuje ale také ostatní vitaminy rozpustné v tucích A, E a K, z vitaminů rozpustných ve vodě vitamin B6 a B12. Je také zdrojem jódu, který je nezbytný pro správnou činnost štítné žlázy a pro vývoj plodu. Významný je i obsah dalších minerálních látek – selenu, draslíku, vápníku a fosforu. Vzhledem k zastoupení cenných živin, vitaminů a minerálních látek by tedy makrela měla být součástí zdravého jídelníčku.
Chlazený těstovinový salát s tuňákem si naservírujte jako svěží fitness oběd nebo večeři. Do tohoto chutného a jednoduchého salátu můžete přidat také sterilizovanou kukuřici nebo uvařené vejce.
V souvislosti s ohrožením makrel se nabízí otázka, zda nejsou v riziku i další druhy ryb, zejména ty naše lokální. Vzhledem k nastaveným pravidlům nemusíme mít obavy. „Členské státy EU nemohou na základě stanovených rybolovných práv a maximálních přípustných odlovů provozovat nadměrný rybolov. Nadměrný rybolov probíhá u některých států tzv. třetích zemí, tedy mimo EU. Nicméně i na to trh EU myslí, a pokud se zjistí, že daná loď (země) dovezla na trh EU zboží, které bylo uloveno např. ilegálními metodami, protokol o dovozu není správný, takové produkty se na trh EU nesmí dostat,“ zakončuje tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství.
Zdroje: Kupi.cz, Ministerstvo zemědělství