Loupaní zázvoru dokáže být docela otrava. Zvlášť, pokud ho ve velkém potřebujete do pečení či vaření nebo při nachlazení vaříte jeden čaj za druhým. Nabízí se proto otázka, zda je odstraňování slupky vůbec nutné? Podívali jsme se na to, kdy je dobré zázvor loupat, a kdy je to naopak zbytečné.
S odstraňováním slupky si dejte práci zejména v případech, kdy v receptech oceníte pouze část dužiny s nejčistší chutí a nejjemnější strukturou. Například u sladkých zázvorek, kandovaných kostek nebo hustých sirupů, protože oloupaný zázvor se také snáze mixuje dohladka. Bude také lepší pro konzumaci větších kusů za syrova.
Na škrabky a nože v tomto případě zapomeňte. Se všemi výstupky a záhyby byste si akorát ublížili nebo po chvíli kořen vzteky zahodili. Navíc byste také zbytečně odřezali část cenné dužiny.
Ačkoliv se to potom může zdát zvláštní, mnohem lépe vám loupání půjde s obyčejnou lžičkou. Pomocí její hrany slupku postupně seškrabujte, snáze se s ní dostanete i do obtížně přístupných míst. Vždy ale loupejte pouze tu část, kterou aktuálně použijete. Zbytek kořene skladujte v lednici i se slupkou, ideálně zabalený do vlhké utěrky, aby vám déle vydržel čerstvý.
Mnohem více kuchařů a odborníků se ovšem přiklání k tomu, že je škrabání slupky zbytečné. Někdy dokonce nežádoucí. Podobně jako u jiných plodů, také v tomto případě je slupka sama o sobě bohatým zdrojem cenných látek.
Mnohé studie dokonce potvrdily, že neoloupaný zázvor má mnohem více antibakteriálních a antioxidačních účinků, konkrétně například obsahuje více polyfenolů.
Nejlepší je samozřejmě vždy upřednostnit zázvory v BIO kvalitě, ani u běžných kořenů se však nemusíte cenné slupky vzdávat. Stačí ji pouze důkladně omýt, například roztokem octa a vody nebo ekologickým prostředkem určeným na ovoce a zeleninu.
Zdroje: Food Chemistry (Science Direct), African Journal of Microbiology Research (Research Gate), Healthline, Kupi.cz