Musí se zázvor loupat, nebo ne? Odborníci prozradili, která varianta je zdravější

Muž loupe zázvor lžící Ahanov Michael / Shutterstock.com

Loupaní zázvoru dokáže být docela otrava. Zvlášť, pokud ho ve velkém potřebujete do pečení či vaření nebo při nachlazení vaříte jeden čaj za druhým. Nabízí se proto otázka, zda je odstraňování slupky vůbec nutné? Podívali jsme se na to, kdy je dobré zázvor loupat, a kdy je to naopak zbytečné.

Přečtěte si také

Odříznete plesnivou část na potravinách a zbytek sníte? Děláte chybu, která může stát zdraví

Kdy je lepší zázvor oloupat?

S odstraňováním slupky si dejte práci zejména v případech, kdy v receptech oceníte pouze část dužiny s nejčistší chutí a nejjemnější strukturou. Například u sladkých zázvorek, kandovaných kostek nebo hustých sirupů, protože oloupaný zázvor se také snáze mixuje dohladka. Bude také lepší pro konzumaci větších kusů za syrova.

Loupání zázvoru lžičkou Miriam Doerr Martin Frommherz / Shutterstock.com

Jak snadno oloupat zázvor?

Na škrabky a nože v tomto případě zapomeňte. Se všemi výstupky a záhyby byste si akorát ublížili nebo po chvíli kořen vzteky zahodili. Navíc byste také zbytečně odřezali část cenné dužiny.

Ačkoliv se to potom může zdát zvláštní, mnohem lépe vám loupání půjde s obyčejnou lžičkou. Pomocí její hrany slupku postupně seškrabujte, snáze se s ní dostanete i do obtížně přístupných míst. Vždy ale loupejte pouze tu část, kterou aktuálně použijete. Zbytek kořene skladujte v lednici i se slupkou, ideálně zabalený do vlhké utěrky, aby vám déle vydržel čerstvý.

Proč je lepší zázvor i se slupkou?

Mnohem více kuchařů a odborníků se ovšem přiklání k tomu, že je škrabání slupky zbytečné. Někdy dokonce nežádoucí. Podobně jako u jiných plodů, také v tomto případě je slupka sama o sobě bohatým zdrojem cenných látek.

Mnohé studie dokonce potvrdily, že neoloupaný zázvor má mnohem více antibakteriálních a antioxidačních účinků, konkrétně například obsahuje více polyfenolů.

Čaj ze zázvoru, vedle zázvor rahmi ayu / Shutterstock.com

Kdy nemusíme zázvor loupat?

  • Máme-li mladýčerstvý kořen.
  • Při louhování a následném přecezení, třeba v případě čajů proti nachlazení nebo pro prevenci řady onemocnění, u kterých se počítá každý vitamín a antioxidant.
  • Pokud budeme zázvor strouhat najemno (na konci vám nejspíš stejně zbude několik větších kusů slupek, které lze jednoduše odebrat).
  • Při delším vaření a dušení: Slupka změkne a rozvaří se, například ve vývarech a polévkách, asijských směsích, kari, omáčkáchmarinádách nebo pod pečeným masem.

Nejlepší je samozřejmě vždy upřednostnit zázvory v BIO kvalitě, ani u běžných kořenů se však nemusíte cenné slupky vzdávat. Stačí ji pouze důkladně omýt, například roztokem octa a vody nebo ekologickým prostředkem určeným na ovoce a zeleninu.

Zdroje: Food Chemistry (Science Direct), African Journal of Microbiology Research (Research Gate), Healthline, Kupi.cz