Udělejte dvojitou dávku. Domácí nakládaná rajčata jsou delikatesa, která vás v zimě přenese zpátky do léta

Rajčata připravená k nakládání ve sklenicích Natali Nekrasova / Shutterstock.com

Vychutnejte si letní atmosféru třeba i v zimě s našimi nakládanými rajčaty, která se zaručeně stanou vaší oblíbenou pochoutkou. Snadná příprava a vynikající chuť vás nadchnou a v zimě je ve spíži jako když najdete!

Přečtěte si také

Ohňostroj už si jen tak neodpálíte. Nová mapa ukazuje, kde platí zákaz používání pyrotechniky

Léto ve sklenici

Rajčata jsou nepostradatelnou složkou mnoha jídel díky své svěžesti a všestrannosti. Nakládáním rajčat vytvoříte lahodný doplněk, který oživí každý pokrm a potěší vaše chuťové pohárky třeba i v zimních měsících, kdy na domácí rajčátka z vaší zahrádky můžete jen nostalgicky vzpomínat. V kombinaci s aromatickým kořením a sladkokyselým nálevem se rajčata promění v gurmánskou delikatesu, kterou oceníte vy i vaši hosté.

Rajčata naložená ve sklenicích Elen Nika / Shutterstock.com

Recept na nakládaná rajčata

  • počet porcí: 1 sklenice o objemu 0,5 l
  • délka přípravy: 45 minut

Ingredience

  • svazek čerstvého kopru
  • 450–500 g malých, zralých rajčat
  • 100 ml vody
  • 50 ml octa
  • 200 ml olivového oleje
  • šťáva z ½ citronu
  • 1–1,5 lžíce cukru (dle chuti)
  • ½ lžičky soli
  • 3 šalotky, nakrájené na kolečka
  • 5–6 stroužků česneku, nakrájených na plátky
  • 1 lžička kuliček pepře
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 2 hřebíčky

Postup přípravy

  1. Do čisté sklenice vložte několik snítek kopru a přidejte umytá rajčata, která předem několikrát propíchněte vidličkou.
  2. Připravte nálev: Smíchejte vodu, ocet, olivový olej, citronovou šťávu, cukr a sůl v hrnci. Směs zahřejte k varu, aby se cukr a sůl rozpustily.
  3. Přidejte šalotku, česnek a koření, poté zmírněte plamen a nechte 7–10 minut mírně vařit.
  4. Horký nálev nalijte na rajčata ve sklenici, přidejte další snítku kopru a sklenici pevně uzavřete.
  5. Sklenici zavařujte 20–25 minut při teplotě 90 °C.

Užitečné tipy

Pokud plánujete večírek a hledáte rychlý a lahodný předkrm, nakládaná rajčata jsou ideální volbou! Skvěle se hodí k jemným sýrům s bílou plísní. Pro výraznější chuť můžete přidat další koření podle vašeho vkusu, například chilli papričky pro pikantní variantu. Stejným způsobem můžete naložit i cibuli nebo česnek, a vytvořit tak další vynikající přílohy.

Zdroj: Kupi