Zapomeňte na používání aviváže. Ušetříte peníze a ulevíte životnímu prostředí

Žena si čichá k prádlu, které vyndala z pračky New Africa / Shutterstock.com

Používání aviváže je mezi spotřebiteli stále velmi oblíbené. Její použití je však v dnešní ekologické době zbytečné, ne-li dokonce nesmyslné, jelikož příjemné vůně a měkkého prádla lze snadno docílit i jinak, aniž bychom znečišťovali životní prostředí. Aviváž navíc ulpívá na oblečení a může tak způsobovat alergické reakce. Poradíme vám, jak ji účinně nahradit.

Přečtěte si také

Je tuhé mýdlo nehygienické? Podle odborníků je především šetrné k životnímu prostředí

Proč je použití aviváže zbytečné?

Aviváž je věcí minulosti. Ačkoli dokáže prádlo změkčit, provonět a ze syntetických tkanin odstranit statickou elektřinu, při praní běžného prádla je zcela zbytečná. Vyplývá to ze závěrů výzkumu, který provedla dánská spotřebitelská společnost Forbrugerrådet Tænk.

Ta poukázala na to, že aviváž je zátěží nejen pro naši peněženku, ale také pro životní prostředí, které bychom před zbytečnými chemikáliemi měli spíše chránit.

Používání aviváže je diskutabilní i vzhledem k její funkci. Aviváž na rozdíl od pracího prostředku nijak nepřispívá k čistotě vašeho prádla. Pokud se tedy obejdete bez specifické vůně a perete především bavlněné prádlo, u nějž je statická elektřina minimální, aviváž můžete zcela vynechat.

Člověk nalévá aviváž do nádobky před pračkou Sergey Lapin / Shutterstock.com

Proč je aviváž nebezpečná pro životní prostředí?

Aviváže obsahují povrchově aktivní látky, které mají na starosti právě ono změkčení prádla a eliminaci statické elektřiny. Tyto látky však mohou znečišťovat životní prostředí a dostávají se do podzemních vod. I proto aviváže často nemají ekologická označení udělovaná na základě splnění přísných kritérií, například symbol kytičky udělovaný v EU.

Pokud při praní používáte aviváž, její rezidua navíc mohou ulpívat na vašem oblečení. Kromě povrchově aktivních látek obsahují aviváže také parfémy a barviva, která poté mohou způsobovat nepříjemné alergické reakce. Něco takového na sobě opravdu nosit nechcete.

Jak aviváž ničí prádlo?

Aviváž může u některých materiálů způsobit nevratné poškození vláken. Výrobci oděvů její použití nedoporučují například u funkčního oblečení, ručníků a osušek. U těchto produktů může aviváž narušovat savost, ze stejného důvodu se nedoporučuje ani při praní menstruačních kalhotek.

Použití aviváže byste se měli vyhnout také při praní dětského prádla nebo prádla pro alergiky. Ačkoli jsou na trhu i ekologické alternativy pro alergiky, aviváži je lepší se zcela vyhnout.

Člověk dává prádlo do pračky brizmaker / Shutterstock.com

Čím nahradit aviváž?

Už naše babičky ho používaly při úklidu domácnosti a tento trend se vrací i dnes. Ocet může být dobrým pomocníkem i při praní, má totiž schopnost rozpouštět ve vodě vodní kámen a tím prádlo přirozeně změkčovat. Někteří výrobci praček však v manuálech před jeho použitím varují, proto je dobré používat jej s rozumem. Chcete-li mít příjemně měkké prádlo, pořiďte si pračku s parní funkcí nebo prádlo sušte v sušičce.

Příjemné vůně lze docílit pár kapkami éterického oleje, který kápnete na bavlněný hadřík, jenž přidáte k prádlu. Případně si do skříně s oblečením pořiďte aroma pytlíčky s bylinkami, díky kterým bude vaše prádlo příjemně vonět i bez aviváže.

Zdroje: taenk.dk, marianne.cz, adbz.cz