Molekulární vodík: Opravdu stačí rozkousnout tabletu nebo vypít vodu a začnou se dít zázraky?

https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/beautiful-young-caucasian-woman-glass-water-1984007804 fKucherAV / Shutterstock.com

V poslední době se mu věnuje čím dál větší pozornost. Užívání molekulárního vodíku (H2) prý nabízí celou řadu výhod pro zdraví, protože jako nejsilnější antioxidant působí proti jedné z hlavních příčin stárnutí a vzniku onemocnění –⁠ oxidačnímu stresu. V jakých formách se toto „instantní zdraví“ užívá, jaké má benefity a vyplatí se ho vyzkoušet?

Přečtěte si také

Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

Nejmenší, nejlehčí, nejsilnější

Poměrně dlouhému výčtu všech výhod molekulárního vodíků vévodí v první řadě fakt, že se jedná o extrémně drobnou a lehkou molekulu rozpustnou v tucích, která v našem těle snadno pronikne i do těch nejmenších částí, kam to jiné látky (minerály, vitamíny, aminokyseliny apod.) nezvládnou.

Jinak řečeno, dostane se do všech orgánů, kostí, krve, nervů, do každé buňky i mitochondrie. A zde působí jako jeden z nejsilnějších známých antioxidantů. Uvádí se, že je asi 176x silnější než vitamin C a 863x než koenzym Q10. Právě proto je tolik vyzdvihovanou účinnou látkou, která pomáhá s celou řadou onemocnění a problémů.

molekuly vodíku Shawn Hempel / Shutterstock.com

10 benefitů molekulárního vodíku pro zdraví

  1. Prokazatelně bojuje proti oxidačnímu stresu, předčasnému stárnutí buněk, volným radikálům a řadě civilizačních a jiných vážných chorob (např. nádorovým onemocněním, Alzheimeru, cukrovce atp.). Chrání mozek před stárnutím.
  2. anti-age efekt i na pleť, redukuje předčasnou tvorbu vrásek.
  3. Snižuje vysoký tlak (hypertenzi), vyrovnává hladinu cukru v krvi.
  4. Pomáhá při překyselení organismu a častému pálení žáhy.
  5. Podporuje celkovou vitalitu, sexuální výkonnost, u mužů zvyšuje pohyblivost spermií.
  6. Zlepšuje imunitu a obranyschopnost.
  7. Stimuluje energetický metabolismus a je skvělý pro regeneraci svalů po sportu a fyzické námaze, snižuje svalovou únavu.
  8. protizánětlivé účinky, pomáhá při autoimunitních poruchách a jejich projevech (alergie apod.).
  9. Zevně působí na široké spektrum kožních onemocnění, jako je lupénka, ekzémy, zánětlivé onemocnění kůže.
  10. Zlepšuje rovněž zdraví zubů, dásní a ústní dutiny celkově.

Vyplatí se molekulární vodík vyzkoušet?

Trápí-li vás dlouhodobé zdravotní obtíže, nebo pokud jej chcete zkusit preventivně, pozitivem je, že nemá žádné prokazatelné vedlejší účinky a nemusíte se jeho užívání nijak obávat. Na druhé straně však stojí otázka financí.

Mezi produkty na trhu je poměrně dost cenových rozdílů, měsíční kúra kapslí či tablet (určených k zapíjení) může vycházet na 300 i 1 000 korun. Pokud si chcete vliv molekulárního vodíku na váš organismus vyzkoušet, sáhněte po levnějších přípravcích, případně při nákupu sledujte složení a vybírejte mimo jiné podle přidaných minerálů a vitamínů. Mnohé doplňky s molekulárním vodíkem se obohacují například o hořčík, kurkumu, selen, jód apod.

Prodávají se rovněž žvýkací tablety určené k dentální péči. Při kontaktu s vodou (slinami) v ústní dutině uvolňují molekulární vodík, který začne působit svými čistícími a antioxidačními účinky.

Žena pije vodu Kamil Macniak / Shutterstock.com

Vodík se dá i pít nebo vdechovat

Někdy se směsi obsahující H2 prodávají také ve formě rozpustného prášku, nebo stáčených lahvovaných vodíkových vod. Ty jsou v podstatě obyčejnými vodami, pouze se u nich pomocí elektrolýzy oddělují (uvolňují) navázané atomy vodíku od kyslíku, a díky tomu jsou pro organismus lépe vstřebatelné a využitelné.

Pokud si tento netradiční doplněk stravy oblíbíte, z dlouhodobého hlediska se finančně mohou vyplatit vlastní generátory vodíkové vody neboli generátory molekulárního vodíku. Ty se nasazují na speciální lahve (některé mobilní jsou univerzální a fungují v kombinaci s libovolnou PETkou) a během pár minut upraví složení i obyčejné vody. Na internetu se cenově pohybují kolem 2 500 až 5 500 Kč.

Molekulární vodík se někdy užívá také inhalací, injekčně, ve formě fyziologického roztoku do očí nebo se přidává do ozdravných koupelí. Tyto terapie dnes nabízí i řada fyzio klinik, rehabilitačních center a lázní.

Zdroj: aqua-shop.cz, idnes.cz, molekularnivodik.cz