Jak na přesazování velkých stromů?

Přesazování stromu BLGKV / Shutterstock.com

Zajisté jste už slyšeli frázi „starý strom nepřesadíš“. Je to ale pravda? Praxe nám ukazuje něco jiného. Přesazování vzrostlých stromů je náročné, ale není to nemožné. Je samozřejmě rozdíl mezi přesazováním stromu o váze mnoha tun a stromu o váze desítek kilogramů. Ne vždy se jedná o nadlidský úkol a pokud máte krásný strom, ale na nevhodném místě, nemusíte ho vždy likvidovat. Představíme si, jak se velké stromy přesazují a na co byste si měli dát pozor.

Přečtěte si také

Papírová brčka nejsou zdravotně nezávadná. Belgická studie radí nepoužívat brčka raději vůbec

Jak dlouho trvá přesazování stromů?

Přesazování stromů je činnost, na kterou je třeba se připravit s dostatečným předstihem, a to minimálně půl roku dopředu. Přesazení nemůžete realizovat kdykoliv, absolutně nevhodným obdobím je léto a zima.

Zpravidla by mělo přesazování v našich podmínkách probíhat na podzim nebo brzy na jaře. Dospělé stromy přesazujte až po podzimním opadu listů nebo před jarním lámáním pupenů.

Prořezávání kořenů kolem stromu Zigzag Mountain Art / Shutterstock.com

Jak ochránit kořeny?

Pro každý strom jsou nejdůležitější ze všeho jeho kořeny a obecně platí, že jich velký strom při přesazování významnou část ztratí. Klíčem k úspěšnému přesazení velkého stromu je pomoci stromu, aby co nejdříve začal budovat nové kořeny, které pak může využít na novém stanovišti. Právě kvůli kořenům je třeba připravit strom na celý proces s dostatečným předstihem.

Půl roku před přesazením je potřeba prořezat kořeny. Pokud budete v říjnu přesazovat velký strom, prořezávejte kořeny v březnu. Stěhujete-li vzrostlé stromy v březnu, prořezávejte kořeny v říjnu. Prořezávání kořenů podporuje, aby se nové kořeny objevily blízko stromu, v oblasti kořenového balu, který se bude pohybovat se stromem.

Vykopaný strom s kořeny zajištěnými pytlovinou Yevhen Roshchyn / Shutterstock.com

Jak postupovat při přesazování stromů?

  1. Jako první je potřeba zjistit, jak velký kořenový bal má druh stromu, který hodláte přesazovat. K tomu je vhodné získat informace o vašem stromě nebo se poradit se zkušeným arboristou.
  2. Podle toho vykopejte kolem stromu příkop potřebné hloubky. Jestliže má větve blízko země, tak je svažte, abyste je při kopání nepoškodili. Příkop se kope proto, abyste mohli přerušit dlouhé kořeny, které rostou ze základního kořenového balu. U menších stromů by vám k tomu měl posloužit rýč, kterým ve vyhloubeném příkopě kořeny ostrou hranou přeříznete.
  3. Jakmile jsou tyto kořeny přerušené, příkop zakryjte zeminou.
  4. Vraťte se na místo po půl roce, abyste strom přesadili. Je samozřejmě potřeba, abyste měli vyhloubenou jámu v místě, kam budete strom přesazovat. Měla by být o trochu širší a hlubší než kořenový bal stromu. Na její dno dejte vrstvu kvalitního substrátu, kterou dostatečně prolijete vodou.
  5. K samotnému stromu dorazte s potřebným náčiním. Pokud je těžký, vezměte si s sebou pomocníky. V případě velkého stromu bude zapotřebí jeřáb.
  6. Opět byste měli svázat spodní větve stromu a vykopat příkop. Počítejte s tím, že se vytvořily i nějaké nové kořeny, které bude potřeba přerušit. Kopejte směrem dolů tak, aby pod stromem vznikla koule z kořenů a půdy.
  7. Následně kořenový bal obalte pytlovinou a zajistěte dráty nebo provazy. Strom přesuňte na nové místo, rozbalte pytlovinu a po umístění ho přikryjte zeminou smíchanou s kvalitním substrátem.
  8. Strom dostatečně zalijte a můžete kolem něj aplikovat i mulč, aby se neztrácela vlhkost z kořenů.

Pokud jste postupovali správně, strom se s největší pravděpodobností na novém místě dobře ujme.

Přesazování stromu není vždy lehké, ale u menších stromů, jako jsou třeba ovocné stromky, byste to měli bez větších problémů zvládnout. Některé stromy se přesazují lépe, některé zase hůře. Pokud vám přijde celý proces složitý a bojíte se, že byste ho nezvládli, obraťte se na zkušené firmy, které se touto činností zabývají. Disponují vhodnou technikou, s jejíž pomocí půjde vše rychle a bez zbytečného stresu.

Zdroje: Gardeningknowhow.com, Zahradkarskaporadna.cz