Jednoduché recepty na domácí sirupy, které skutečně fungují na chřipku a nachlazení

Domácí sirup ve sklenici a kolem česnek, citrony a zázvor Olesia Bech / Shutterstock.com

Sirupy, které znaly už naše babičky. Jejich recepty vás mohou ochránit před bacily – stačí, když vsadíte na oblíbené bylinky, ze kterých hravě vykouzlíte lahodné sirupy pro malé i velké, vhodné coby prevence i léčba. Připravíte si rýmovníkový, meduňkový nebo třeba česnekový?

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

1. Rýmovníkový sirup

Rýmovník je poslední léta nesmírně oblíbeným. Není to jen aromatická rostlinka, která zaručeně odpuzuje komáry, nýbrž i bylina, která pomáhá při rýmě a nachlazení – jak již samotný název napovídá.

Jaké má účinky? Podle zastánců bylinek rýmovník mírní kašel, čistí dýchací cesty a uvolňuje rýmu. Z jeho listů si snadno uvaříte příjemný čaj, ale v tomto případě vsaďte raději na osvědčený sirup.

Recept

  • cca 30 lístků rýmovníku
  • citron (ideálně BIO)
  • 1 kg cukru

Výroba

Citron nakrájejte na kolečka a ty spolu s listy rýmovníku vložte do hrnce a zalijte malým množstvím vroucí vody. Zakrytou směs nechte vylouhovat přes noc. Následující den do výluhu vymačkejte zbytky citronu, přidejte cukr a vařte, dokud sirup nezhoustne. Ještě horkým sirupem pak naplňte připravené sklenice, nechte vychladnout a skladujte v lednici. A jak jej užívat? Při nachlazení si dejte 3x denně 1 čajovou lžičku a jako prevenci si sirupem oslaďte svůj oblíbený čaj.

Sirup a kolem pomeranč, česnek a zelený list Nadejda Zaharevskaja / Shutterstock.com

2. Česnekový sirup

Kdepak, nespletli jsme se, myslíme to naprosto vážně. Česnek je totiž účinné přírodní antibiotikum, tak proč z něj neuvařit sirup? Díky octu a medu bude jeho užívání snesitelné. Jaké má účinky? Česnek nakopne imunitu, podpoří duševní pohodu a zažene jakýkoli bacil.

Recept

  • 200 ml jablečného octa
  • 8 stroužků česneku
  • 200 g medu

Výroba

Příprava česnekové směsi je naprosto jednoduchá – vylisovaný česnek zkrátka důkladně promíchejte s octem a medem. Takto připravený sirup uchovávejte ve sklenici s víkem: směs však nejprve nechte odpočívat v lednici po dobu 1 týdne. Každý den promíchejte a za týden již můžete podávat: 1 až 2 lžičky rozmíchejte ve sklence vody a pijte ráno nalačno. Neužívejte neředěnou směs.

3. Tymiánový sirup

Tymiánový sirup je dalším osvědčeným lékem z lékárniček babiček a bylinářek. Bylinka je silně dezinfekční a pomáhá při nachlazení, kašli či zánětech dýchacích cest. Potřebujete usnadnit vykašlávání, nebo vás obtěžuje suchý dráždivý kašel? I sušený tymián může pomoci.

Recept

  • 12 g sušeného tymiánu
  • 100 g cukru
  • 110 g medu

Výroba

Nejprve 250 ml vody svařte s cukrem, přidejte tymián a nechte vše louhovat do dalšího dne. Následně směs sceďte, přidejte med a přelijte do sklenice. Uchovávejte v chladu a užívejte dle potřeby 3x až 5x denně 1 lžíci sirupu.

Čaj s citronem, zázvorem a meduňkou Chatham172 / Shutterstock.com

4. Meduňkový sirup se zázvorem

Spojení, které efektivně popostrčí vaši imunitu. Řeč je o úžasné meduňce a silákovi jménem zázvor. Meduňka lékařská zklidňuje, eliminuje stres, navozuje lepší spánek a pomáhá také při kašli, rýmě a bolesti hlavy. Díky zázvoru sirup navíc zahřeje a působí protizánětlivě. Vyzkoušíte jej i vy?

Recept

  • 300 g čerstvých lístků meduňky
  • 150 g strouhaného zázvoru
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 1 balení cukru na sirupy

Levandulový sirup
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Levandulový sirup

Levandulový sirup bude lahodným základem domácích limonád, využijete jej však také do kávy nebo čaje. Jeho výroba je navíc velmi snadná, jde tedy o skvělý způsob, jak tuto voňavou bylinku využít v kuchyni.

Levandulový sirup

Postup

Do vlažné, převařené vody (500 ml) vložte meduňku, zázvor, pomerančovou šťávu a sirupový cukr. Promíchejte a nechte směs pod poklicí stát 24 hodin v lednici. Po uplynutí doby macerování směs sceďte a 4 minuty vařte. Nakonec naplňte sklenice, nechte do vychladnutí odpočívat naležato a skladujte na chladném a tmavém místě. Užívejte lžičku 3x denně a poslední dávku si dejte před spaním – bude se vám snadněji usínat.

  • Tip: Potřebné vybavení pro přípravu domácích sirupů najdete v obchodech s domácími potřebami Kitos, Orion či Tescoma. Estetické i praktické lahve na sirup udělají z vašich výtvorů adepty na krásný dárek pro vaše blízké.

Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com,