Jak vyčistit pračku a zbavit se nepříjemného zápachu? Vyzkoušejte ocet, jedlou sodu a pračku pravidelně větrejte

Žena si drží nos u pračky yurakrasil / Shutterstock.com

Pračka. Neocenitelný pomocník, který je součástí domácnosti jen několik desítek let a bez něhož si už nedokážeme život představit. Vložíme prádlo, prací prostředek a vybraný program se o všechno postará za nás. Pokud navíc máte i sušičku, péče o prádlo je pro vás téměř bez práce. Jak se ale zachovat v situaci, kdy prádlo vyndané z pračky nevábně zapáchá? Důvodů může být celá řada, všechny se ale dají řešit. Poradíme vám, jak na to.

Přečtěte si také

Znáte výhody vyvýšených záhonů? Méně plevele, slimáků i bolavých zad! Řekneme vám, jak na to

Proč pračka zapáchá?

Ačkoli to možná mnohé překvapí, stejně jako o další spotřebiče v domácnosti i o pračku je třeba se dobře starat. Pračka je složitý mechanismus plný nejrůznějších zákoutí, kam se mohou snadno dostat zbytky pracího prášku nebo aviváže. Ty mohou ve vlhkém prostředí plesnivět a způsobovat nepříjemný zápach, který je zpočátku cítit z bubnu pračky, později však může načichnout i prádlo.

V některých částech pračky se navíc tvoří vodní kámen. V nečištěné pračce se tyto usazeniny hromadí a společně snižují její životnost. Proto je třeba ji pravidelně čistit.

Preferujete na praní gel? Najděte si ho v akci

Dlouhé programy jako prevence

Přestože krátké programy jsou praktické a časově úsporné, pro pračku moc výhodné nejsou. Za krátký časový interval a při nižší teplotě se často nerozpustí veškeré prací prostředky. Proto je důležité alespoň dvakrát do měsíce spustit delší program s teplotou nejméně 60, ideálně pak 90 °C.

Pokud nemáte dostatek prádla, které snese vyšší teploty, pusťte ji klidně naprázdno. Máte-li moderní pračku vybavenou speciálním čistícím programem, máte vyhráno. Ten totiž usazené nečistoty odstraňuje automaticky pomocí horké vody nebo páry.

Mladý muž v montérkách s nářadím před pračkou FamVeld / Shutterstock.com

Nejprve vyčistěte filtr

Filtr slouží k zachycení všech nečistot, které by se jinak dostaly do odpadu a mohly jej ucpat. Právě zde končí uvolněné nitky z prádla, nechtěně vyprané papírové kapesníčky, knoflíky, mince a další zatoulané předměty. Filtr najdeme na spodní přední straně pračky, vpravo nebo vlevo, pod malými dvířky.

Než se pustíte do deinstalace, připravte si starý ručník, který pojme přebytečnou vodu, která z filtru vyteče. Poté filtr vyjměte, propláchněte po tekoucí vodou a eventuálně nechte odmočit. Proces opakujte alespoň každé dva tři měsíce.

Zapněte pračku na 90 °C s octem

Jako první řešení zapáchající pračky se nabízí přípravky běžně dostupné v drogeriích či hypermarketech. Ty jsou však plné chemikálií, které se mohou paradoxně v pračce hromadit.

Lepším a mnohem levnějším řešením je proto obyčejný kuchyňský ocet, jehož účinek je prověřen mnoha generacemi hospodyněk. Ocet je netoxický a poradí si se znečištěním i se zápachem. Chybu neuděláte, ani když k němu přidáte jedlou sodu. V takovém případě ocet nalijte přímo do bubnu pračky, sodu nasypte do zásobníku na prací prostředek a spusťte co nejdelší program na 90 °C.

Ruce čistí manžetu u bubnu aleks333 / Shutterstock.com

Vyzkoušejte kyselinu citronovou

Útroby pračky pomůže vyčistit také kyselina citronová. Stačí nasypat 200 gramů kyseliny citronové do bubnu pračky a spustit co nejdelší program s vyšší teplotou. Její účinky ještě zesílíte, pokud ji spojíte s octem a přípravkem na nádobí. Smíchejte lžíci jaru, tři čtvrtě litru octa a 200 gramů kyseliny citronové a nalijte do bubnu pračky.

Kyselinu citronovou lze využít také jako netoxickou variantu aviváže. Stačí dvě lžíce nasypat do zásobníku na aviváž a přidat pár kapek esenciálního oleje. Prádlo bude po vyprání měkčí a detoxikované pro alergiky.

Už jste vyzkoušeli vonné perličky v akci?

Nezapomeňte vyčistit těsnění a zásobník na prášek

Součástí péče o pračku by mělo být i čištění gumového těsnění u dvířek a zásobníku na prací prostředek. Právě tam se totiž usazují vlasy, prach a nitky z prádla, které mohou ve vlhku plesnivět a způsobovat nepříjemný zápach. Pro vyčištění smíchejte jedlou sodu s octem, vzniklou kašičkou otřete těsnění a nechte chvíli působit. Poté otřete vlhkým hadříkem.

Zásobník vyjměte, opláchněte pod proudem tekoucí vody a záhyby vyčistěte starým zubním kartáčkem. Pokud to nebude stačit, zásobník nechte odmočit přes noc ve směsi octa, jedlé sody a horké vody. Než zásobník vrátíte zpátky, nezapomeňte také vyčistit otvor, do kterého patří.

Žena dřepí ze zadní strany pračky a drží hadici LightField Studios / Shutterstock.com

Zkontrolujte hadice a pořiďte sifon se zápachovým filtrem

Pokud jste vše výše uvedené vyzkoušeli a pračka stále šíří pěkný zápach, před koupí nového spotřebiče máte ještě jednu možnost. Nepříjemný zápach se totiž často šíří z odpadní hadice. I tu je proto třeba jednou za čas zkontrolovat, odpojit a vyčistit. To můžete udělat například perem na čištění odpadů.

Silný zápach může způsobit také starý netěsnící sifon, k němuž je pračka připojena. Řešením může být pořízení zápachového uzávěru se suchou klapkou. Špinavá voda přes něj odteče do odpadu a díky klapce se zápach nešíří zpět do útrob pračky.

Pračku co nejvíce větrejte

Za zavřenými dvířky je vlhko a vytváří se tak živná půda pro bakterie a plísně. Předejít zbytečnému zapařování a následnému zápachu můžete proto také tím, že pračku mezi praními nebudete zavírat. Buben, zásobník prášku a další součástky tak budou mít šanci dostatečně proschnout a vydrží déle čisté.