Jablečné slupky nevyhazujte. Vyrobte z nich křupavé chipsy nebo zdraví prospěšný čaj

Žena okrajuje jablko a dítě tahá za slupku Arthur Linnik / Shutterstock.com

Jablka v Česku patří mezi nejoblíbenější ovoce. Dají se vypěstovat v našich podmínkách, takže jsou celoročně dostupná, chutná a navíc levná. Konzumovat se dají jen tak, můžete z nich upéct nespočet druhů moučníků anebo si vyrobit domácí přesnídávku. Co se týče nutričních hodnot, jsou plná vitamínů, hlavně vitamínu C, vlákniny, polyfenolů a antioxidantů. Všechny tyto látky se nachází i ve slupce, která však často končí v odpadcích. I slupky však v kuchyni najdou své uplatnění. Přinášíme vám hned 7 tipů, jak jablečné slupky využít.

Přečtěte si také

PENNY a Lidl stahují z prodeje ovocné smoothie s toxickým patulinem a varují před jeho konzumací

1. Domácí jablečné chipsy

Pokud dostanete chuť na něco dobrého, nemusíte vždy sáhnout po tabulce čokolády. Co takhle vyzkoušet zdravější variantu a upéct si chipsy z jablečných slupek, které by jinak skončily v koši? Takové ovocné chipsy si vyrobíte za méně než hodinu.

Až budete příště loupat jablka, dělejte to rovnou nad miskou, do níž nasypete 2 lžíce hnědého cukru, lžíci mouky a půl lžíce skořice. Slupky se směsí dobře promíchejte, aby se dokonale obalily, a vysypte je na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 200 °C a pečte do křupava 30 až 45 minut.

Jablečné růžičky z listového těsta

Jablečné růžičky z listového těsta

Jablečné růžičky z listového těsta jsou nevšední variací na kombinaci jablek a listového těsta. Recept, který zvládne úplně každý, a navíc naprosto dokonale vypadá i chutná. Pokud máte doma v lednici listové těsto z obchodu a pár jablek, budete nás za tento recept milovat.

Časová náročnost: 40 min Obtížnost: Střední
Jablečné růžičky z listového těsta

2. Jablečný sirup na lívance i do čaje

Studená podzimní rána se s lívanci politými jablečným sirupem promění v hřejivé pohlazení po duši. Jablečný sirup se hodí také na ochucení čaje nebo jako základ pro osvěžující jablečnou šťávu.

Jablečné slupky zalijte v hlubším hrnci vodou a přiveďte k varu. Nechte probublávat na nižší teplotu klidně i několik hodin, velkým pomocníkem vám může být pomalý hrnec. Poté důkladně sceďte přes plátýnko, na dva litry tekutiny přidejte půl kila cukru a znovu přiveďte k varu. Teplotu snižte a vařte na nižší stupeň do zhoustnutí. Nalijte do důkladně vymytých zavařovacích sklenic nebo lahví a sterilizujte.

Dvě sklenice s čajem, jablky, skořicí a medem Pixel-Shot / Shutterstock.com

3. Zázračný jablečný čaj

Čaj z jablečných slupek je voňavý, chutný, navíc má spoustu zdraví prospěšných účinků. Zklidňuje organismus a má relaxační účinky, i proto je dobrý jako nápoj před spaním. Jablečné slupky obsahují přímo ohromnou nálož vitaminu C, ale také draslík, křemík, železo, hořčík i vápník, přípravou takového čaje proto získáte doslova elixír zdraví.

Příprava je přitom úplně jednoduchá, slupky ze tří jablek zalijte v hrnci třemi šálky vody, přidejte jednu celou skořici, trochu hřebíčku a přiveďte k varu. Podávejte s kolečkem jablka nebo pomeranče.

4. Džem z jablečných slupek

Ze slupek a jádřinců můžete také uvařit vynikající jablečný džem. Při krájení a loupání jablek totiž zůstává nevyužitá velká část dužiny. Zalijte je v hrnci jen tak, aby byly ponořené, přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte půl hodinky. Poté směs sceďte, zbytky důkladně vyždímejte a výslednou šťávu vařte ještě alespoň hodinu, dokud nezačne houstnout. Díky vysokému obsahu pektinu v jablkách to půjde snadno. Džem nalijte do skleniček, uzavřete a sterilizujte. Nechte vychladnout dnem vzhůru.

Žena drží jablko A.D.S.Portrait / Shutterstock.com

5. Pleťová maska z jablečných slupek

Ohromné množství vitamínů, které v sobě skrývá jablečná slupka, přímo vybízí ke kosmetickému využití. Dopřejte své pleti nálož vitaminu C a pektinu, které pomohou s její detoxikací a výživou. Slupky přiložte dužinou na očištěnou pleť a nechte alespoň 20 minut působit.

Stejný účinek bude mít i jablečná pleťová voda, kterou vyrobíte snadno. Zalijte slupky horkou vodou a nechte půl hodiny odstát. Slijte, nechte vychladnout a pro konzervaci přidejte lžíci jablečného octa. Přelijte do lahvičky a používejte pro čištění pleti pomocí vatového tamponku ráno a večer. Jablko pleť zklidní, rozzáří, stáhne póry a při pravidelném používání pomůže také zmírnit akné.

Jablečný mošt

Jablečný mošt

Jablečný mošt si doma připravíte velmi jednoduše. Kromě toho, že jde o vitamínovou bombu, navíc skvěle chutná. Na mošt jsou vhodné pozdnější odrůdy jablek, dobře zralá, nepřezrálá, nemoučná, zdravá a chuťově kyselejší.

Časová náročnost: 2 hod 30 min Obtížnost: Snadný
Jablečný mošt

6. Jablečný ocet jako nejlepší pomocník v kuchyni

Jablečný ocet obsahuje spoustu vitaminů, enzymů a minerálů. Je nejen skvělým pomocníkem každé hospodyňky, protože má v kuchyni neuvěřitelně všestranné využití, ale navíc je neocenitelný při hubnutí, jelikož urychluje metabolismus a pomáhá udržet správnou hladinu cukru v krvi.

Vyrobit si ho můžete i vy doma. Použijte zdravé slupky a jádřince, bubáky a poškozené slupky vyhoďte. Nakrájejte je do větší zavařovací sklenice, přilijte litr převařené vody s cukrem, přetáhněte gázou nebo čistým plátýnkem, aby směs mohla dýchat, a upevněte gumičkou. Sklenici dejte na světlé místo a nechte při pokojové teplotě. Následujících 10 dní jednou za čas zamíchejte a nechte kvasit. Po 10 dnech přeceďte a zbytky vyhoďte. Další 3 dny nechte zakryté stát v temnu, poté nalijte do láhve a zazátkujte.

Sušené nakrájené jablko v misce Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Tip na závěr: Slupky zamrazte nebo usušte, budou se hodit

Pokud vám zbylo ohromné množství slupek z oloupaných jablek a momentálně pro ně nemáte využití, zmrazte je, případně usušte. V mrazáku vám vydrží dlouhé měsíce a kdykoli je můžete vyndat, nechat povolit a použít je do ovocných smoothies, koláčů či ovesných sušenek. Chutné budou i jako přísada do obilných snídaňových kaší.

Sušené jablečné slupky zase poslouží k výrobě výše uvedeného čaje nebo pleťové vody. Stačí je jen zalít horkou vodou, scedit a chutný nápoj nebo kosmetický přípravek jsou za pár minut na světě.

Zdroje: prozeny.cz, fresh.iprima.cz, itesco.cz, drmax.cz, zijemehomamade.cz, ireceptar.cz, prostreno.cz, ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com