Dýňová semínka nikdy nevyhazujte, jsou nutričně nabitá a jejich chuť si zamilujete

Dýně a dýňová semínka Chamille White / Shutterstock.com

Dýně se řadí mezi velmi nenáročné plodiny, které vám s minimálním úsilím mohou narůst do úctyhodných rozměrů a poskytnout dostatek stravy na celé měsíce. Mnoho lidí se však při jejich zpracování dopouští velké chyby, vyhazují dýňová semínka. Jedná se nejen o nutriční poklad, ale také o největší pochoutku, jakou vám celá dýně může nabídnout. Ukážeme vám, jak dýňová semínka zpracovat a proč jsou tak zdravá.

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Jak jsou zdravá dýňová semínka?

Dýně rozhodně nepatří mezi původní české plodiny, jejich domovem je Střední Amerika. Jedno z prvních použití dýňových semínek bylo v oblasti mexického města Oaxaca před zhruba 7 tisíci lety.

Zde se využívaly jako pochoutka i lidový lék k léčbě široké škály neduhů, od léčby parazitů až po ledvinové kameny nebo problémy s močovými cestami.

Tato semínka se snadno suší a následně i skladují. Nejlépe se podávají pražená – samotné pražení je jednoduchý proces a získáte tím lahodnou pochutinu s oříškovou příchutí. Snadno si je oblíbíte více než pistácie či arašídy. A pokud se rozhodněte dýně pěstovat, můžete si nasušit velké množství těchto semínek na celý rok.

Dýňová semínka v dřevěné misce wertinio / Shutterstock.com

Jak je sušit?

  1. Zralou dýni rozkrojte a za pomoci lžíce vydlabejte dužinu se semínky.
  2. Ze semínek odstraňte kousky dužiny a důkladně je propláchněte, třeba pomocí cedníku.
  3. Rozložte je rovnoměrně na plech, a to tak, aby se navzájem nedotýkala.
  4. Nechte je zhruba měsíc sušit na suchém místě s mírným prouděním vzduchu, občas je prohrábněte a otočte. Pokud využijete sušičku, rozložte je na jednotlivá patra a sušte při 40–50 °C zhruba 2 hodiny.
  5. Po usušení je umístěte do papírových sáčků a skladujte na suchém a chladném místě. Následně je můžete využít pro pražení nebo pro další výsadbu.
Usnadněte si práci

Recept, jak pražit semínka z dýně

Pro pražení můžete použít usušená nebo čerstvá semínka, která očistíte, propláchnete a usušíte ručníkem.

  1. Předehřejte troubu na 160 °C.
  2. V míse smíchejte semínka s rostlinným olejem, například olivovým nebo řepkovým. Na 2 šálky semínek by mělo být zhruba 30 ml oleje. Poté přidejte sůl a trochu mletého černého pepře.
  3. Umístěte rošt v troubě do střední polohy. Semena rozložte na plech na pečicí papír, a to tak, aby byla v jedné vrstvě a nepřekrývala se.
  4. Pražte zhruba 20–30 minut, dokud nebudou mít zlatohnědou barvu. Během pražení je občas prohrábněte a otočte.
Pražená dýňová semínka Elena Veselova / Shutterstock.com

Jak jíst dýňová semínka?

Můžete je konzumovat samotná jako pochoutku k televizi, lze s nimi ale také posypat pečivo, nasypat je do jogurtů, smoothie i snídaňových cereálií. Skvěle doplní saláty, polévky i různé sladké a slané recepty.

Co obsahují?

Dýňová semínka jsou nabitá živinami a prospěšnými látkami. 100 gramů semínek poskytuje 574 kalorií, 49 gramů tuku, 6,6 gramů vlákniny a 30 gramů bílkovin. Přítomné tuky jsou většinou polynenasycené a mononenasycené, a tudíž dobré pro zdraví. Z vitamínů zde najdeme B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E a vitamín K. Obsahují také minerály jako vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, sodík a zinek.

Krémová polévka z pečené dýně
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Krémová polévka z pečené dýně

Krémová polévka z pečené dýně vás zahřeje i zasytí, navíc skvěle chutná. Jde o zdravý, rychlý a jednoduchý recept, který budete chtít dělat pořád dokola.

Krémová polévka z pečené dýně

Účinky na zdraví

  • Silný antioxidant – Mají velký antioxidační potenciál díky přítomnosti vitamínu E a karotenoidů. Tyto antioxidanty pomáhají snižovat záněty a také chrání naše tělo před poškozením způsobeným volnými radikály.
  • Kardioprotektivní vlastnosti – Jsou velmi dobrá pro zdraví srdce – antioxidanty v nich ho chrání před různými poruchami. Hořčík v dýňových semínkách zase pomáhá snižovat krevní tlak i hladinu špatného cholesterolu (LDL) a triglyceridů, čímž se snižuje riziko srdečních onemocnění.
  • Chrání před rakovinou – Konzumace dýňových semínek v dostatečném množství snižuje riziko rakoviny žaludku, prsu, tlustého střeva a konečníku.
  • Pomáhají při léčbě diabetu – Jsou bohatá na hořčík, který pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, což je prospěšné pro lidi s cukrovkou.
Hrst dýňových semínek Empirephotostock / Shutterstock.com
  • Posilovač imunity – Jsou dobrá pro náš imunitní systém díky přítomnosti vitamínu E a zinku. Vitamín E zvyšuje imunitní reakce a chrání před řadou infekčních onemocnění. Je také silným antioxidantem a zabraňuje volným radikálům poškozovat zdravé buňky. Zinek chrání tělo před záněty, alergiemi a napadajícími patogeny, čímž předchází infekcím a zvyšuje imunitu. Dýňová semínka také vykazují antimikrobiální, protiplísňové a antivirové vlastnosti.
  • Zlepšují kvalitu spánku – Přítomná aminokyselina tryptofan je dobrá pro spánek. Je prekurzorem serotoninu a melatoninu, které pomáhají navodit spánek.
  • Dobré pro hubnutí – Dýňová semínka jsou bohatá na bílkoviny a vlákninu. Dávají nám pocit sytosti na dlouhou dobu, což pomáhá při redukci hmotnosti.
  • Dobré pro silné kosti – Jsou bohatá na hořčík, který je dobrý pro růst a pevnost kostí a pomáhá předcházet zlomeninám a osteoporóze. Každých 100 gramů dýňových semínek obsahuje až 262 mg hořčíku, což stačí na pokrytí 65 % vaší denní potřeby.
  • Zdraví prostaty – Konzumace dýňových semínek zlepšuje příznaky benigní hyperplazie prostaty. Jsou bohatá na zinek, který snižuje pravděpodobnost rakoviny prostaty. Existují také omezené údaje, které naznačují, že olej z dýňových semínek může pomoci při léčbě a prevenci močových onemocnění.
  • Zlepšují kvalitu spermií – Přítomný zinek zlepšuje plodnost u mužů. Zvyšuje hladinu testosteronu a také kvalitu a množství spermií.
  • Dobré pro těhotenství – Zinek posiluje imunitu a napomáhá zdravému růstu miminka.
  • Snižuje depresi a úzkost – Hořčík v dýňových semínkách pomáhá snižovat stres, úzkost a zklidňuje mysl.
  • Dobré pro naše vlasy – Konzumace dýňových semínek posiluje naše vlasy, díky čemuž jsou hedvábné a lesklé.
  • Dobré pro naši pleť – Dělají naši pokožku hebkou a bez vrásek, zabraňují infekcím a akné.

Ačkoliv nejde o alergen, konzumujte tato semínka s mírou. Pokud byste se jich příliš přejedli, mohla by se objevit nevolnost a plynatost.