Rozdíl mezi mandarinkou a pomerančem? Zásadní! Hlavně v obsahu důležitého vitamínu

Mandarinky na proutěném tácku Nitr / Shutterstock.com

V zimním období dominují na pultu obchodů oblíbené citrusy – mandarinky a pomeranče. Tyto plody jsou významným zdrojem vitamínu C, což je právě ve studených měsících velmi ceněné. Při nákupu často vybíráme na základě ceny, chutě nebo snadnosti loupání díky měkké slupce. Ale který z těchto dvou druhů ovoce skutečně vyniká a liší se mezi sebou zásadně? Možná jste si tuto otázku již několikrát kladli, a nyní vám přinášíme odpověď.

Přečtěte si také

Vrací zákazníci nechtěné zboží zpátky na své místo? Tvrdí, že ano, ale realita je jinde

Jaký je rozdíl mezi mandarinkou a pomerančem?

Oba druhy ovoce pocházejí z Asie – pomeranče z oblasti Číny a Vietnamu, mandarinky z oblasti Číny a Japonska.

Oba se považují za samostatný druh a šlechtěním vznikl nespočet různých odrůd, které se mezi sebou liší velikostí, barvou, ale i nutričním obsahem. U obou najdeme odrůdy s peckami i bez pecek. Rostou na keři či spíše stromu, mandarinka na mandarinkovníku, pomeranč na pomerančovníku.

Hlavním rozdílem je velikost – mandarinky jsou menší, méně kulaté, trochu ploché a mají spíše červenooranžovou barvu. Bývají sladší než běžné pomeranče, ale není to pravidlo. Zralé jsou také měkčí na dotek, zatímco pomeranče jsou po dozrání pevné a těžké. Mají též tužší slupku, proto zejména děti preferují mandarinky, protože se jim lépe loupou.

Plody pomerančů na stromě VAlekStudio / Shutterstock.com

Nutriční rozdíly

Pokud jde o nutriční hodnoty, oba tyto druhy ovoce sdílejí velmi podobné profily, až na několik málo rozdílů. Mandarinka má 85% obsah vody, asi 4 g sacharidů a téměř žádný tuk. Podobně i pomeranč má mírně vyšší obsah vody, asi 87 % s asi 4 g sacharidů a je prakticky bez tuku. Níže se podíváme i na další hodnoty.

Nutriční hodnota na 100 g – mandarinka / pomeranč

Které ovoce má více prospěšných látek? A které vám zajistí větší příjem doporučené denní dávky (DDD)? Podívejte se sami:

  • Kalorie: 53 Kcal / 47 Kcal
  • Sacharidy: 13,3 g / 11,7 g
  • Vláknina: 1,8 g / 2,4 g
  • Bílkoviny: 0,8 g / 0,9 g
  • Tuky: 0,3 g / 0,1 g
  • Vitamín C: 44 % DDD / 89 % DDD
  • Vitamín A: 14 % DDD / 4 % DDD
  • Folát: 4 % DDD / 8 % DDD
  • Draslík: 5 % DDD / 5 % DDD

Co tedy zvolit?

Možná, že jste po srovnání ještě více nerozhodní. Pokud je vaším cílem do sebe dostat co nejvíce vitamínu C, budou pro vás lepší volbou pomeranče, protože jej obsahují více než dvojnásobek. Jeden velký pomeranč obvykle pokryje kompletní denní potřebu tohoto vitamínu. Pomeranče mají také více vlákniny, ale mandarinky se zase mohou pochlubit vyšším obsahem vitamínu A. Dále mají i více kalorií a také trochu více sacharidů než pomeranče.

Pokud by šlo o soutěž, pomeranče by ji vyhrály, ale rozdíly nejsou tak výrazné. Jelikož jsou tvořeny především vodou, skvěle vám pomohou při hubnutí. Konzumujte tedy to ovoce, na které máte zrovna chuť – a zajisté není nic lepšího než střídat oba druhy citrusů.

Zdroj: Kupi, Health, Healthline