18 způsobů, jak využít prostředek na nádobí v domácnosti, na zahradě i v garáži

https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/woman-pours-dish-detergent-onto-sponge-2075061088 goffkein.pro / Shutterstock.com

Mycí prostředek na nádobí se najde v každé kuchyni. Málo lidí ovšem ví, že existuje celá řada dalších míst, kde ho lze používat (nejen) jako univerzální čistič a odmašťovač. Inspirujte se našimi 18 tipy. Ať už se jedná o úklid celé domácnosti nebo zahrady, péči o rostliny, boj s hmyzem nebo čištění oblečení a kosmetických či módních doplňků.

Přečtěte si také

Vynikající české buchty, které září i v pohádkách: Upečte si Honzovy buchty jako od babičky

Textil, módní i kosmetické doplňky

  • Mastné skvrny od jídla a pití na oblečení nebo ubrusu: saponát je v tomto ohledu skvělou první pomocí. Kápněte ho na zasažené místo, promněte, oplachtěte a poté vyperte běžným způsobem. Pomáhá i na zašlé límce a manžety u košil.
  • Čisté hřebeny: odmašťovacího efektu využijete také při údržbě kartáčů na vlasy, na kterých časem ulpívá mastnota z pokožky hlavy, dále také zbytky stylingových přípravků, prach, částečky kůže apod. Namočte hřeben na chvíli do jarového roztoku a pomocí malého kartáčku ho zbavte všech nečistot. Podobně s mýdlovou vodou vyčistíte i kosmetické štětce.
Najděte si oblíbenou klasiku v akci
  • Chladící polštářky: tento tip oceníte například v případě zranění. Do menšího uzavíratelného zipového sáčku nalijte dostatečné množství hustého mycího přípravku na nádobí a dejte vychladit do ledničky. Pak používejte jako kupované gelové polštářky.
  • Brýle beze šmouh: přípravek na mytí nádobí ideálně funguje na nečistoty, otisky prstů a mastné skvrny na brýlích. Stačí do misky nebo umyvadla nalít vlažnou vodu, kápnout jar (trochu ho můžete dát i přímo na skla a prstem rozetřít), nechat odmočit a poté opláchnout čistou vodou a vytřít do sucha hadříkem z mikrovlákna.
  • Šperky jako nové: stejným způsobem připravíte koupel i pro své prsteny, přívěsky a náušnice. Místo obyčejné vody zkuste použít perlivou minerálku. Odmočené zlato nebo stříbro poté dočistěte jemným kartáčkem nebo hadříkem.
Ruka drží prsten a další šperky jsou v misce se saponátem Kwangmoozaa / Shutterstock.com

Rostliny, zahrada a dílna

  • Proti mravencům: jarová voda ruší těmto nezvaným obyvatelům mnoha spíží a zahrad jejich feromonové značkování. Používejte jako postřik na parapety, mravenčí cestičky i vstupy do mraveniště.
  • Postřik proti mšicím: do rozprašovače nalijte vodu a asi půl lžíce saponátu. Stříkejte na napadené okrasné rostliny. Pokud máte prostředek na nádobí, který lze používat i na ovoce a zeleninu, pak můžete tímto způsobem bojovat se mšicemi na kuchyňských bylinkách.
  • Past na octomilky: přidejte do domácího octového lapače na mušky i pár kapek jaru – ten sníží povrchové napětí kapaliny a octomilkám nedovolí vyletět nebo vylézt ven.
  • Dlažba bez plevelu: jarový postřik je známým domácím bojovníkem proti plevelu mezi dlažbou. Pokud jej naředíte větším množstvím vody, zvládnete s ním vyčistit i celou dlažbu venku na zahradě nebo na příjezdové cestě. Účinně se zbavíte rozšlapaného listí, mechu nebo ptačích exkrementů.
  • Čistění grilu: z jaru a jedlé sody vytvořte hustou kašičku, tu naneste na zamaštěný rošt grilu a jeho okolí a nechte asi 30 minut působit a poté opláchněte. Gril se bude blýskat čistotou.
  • Čistý zahradní nábytek a hračky: s koncentrovanější mýdlovou vodou si hravě vystačíte i při úklidu zahrady. Saponát si poradí se špínou na zahradním nábytku, dětských plastových hračkách, houpačkách i bazéncích.
  • Vymývání barev a olejů: ať už pracujete v dílně či garáži, nebo kreativně tvoříte doma, čistících a odmašťovacích účinků jaru využijete i při umývání barev a olejů z nábytku, podlahy nebo rukou.
  • Čisté disky na pneumatiky: vedle technického benzínu se při pravidelné údržbě disků na pneumatiky doporučuje jarová voda, která je zbaví nanesených nečistot a mastnoty z ulic.

Tip: Budete-li používat prostředek na nádobí pro údržbu zahrady nebo rostlin, pak sáhněte po některé z ekologických variant. Eko saponáty jsou dnes běžně dostupné v supermarketech i drogeriích a nabízí je čím dál více značek (Froch, Pur, Jelen, Tierra Verde, Feel Eco, eco Freude apod.). Jsou po vypuštění do odpadu nebo přírody lépe odbouratelné, neznečišťují půdu a ani podzemní vody.

Žena drží rozprašovač vedle růží Michal Kowalski / Shutterstock.com

Uklizená domácnost

  • Čisté podlahy: do kbelíku s teplou vodou přidejte kapku saponátu a pusťte se do vytírání dlažeb nebo vinylových, plovoucích či linoleových podlah. Raději se ovšem vyhněte parketám, u těch sáhněte po speciálním čističi na dřevěné podlahy.
  • Lesknoucí se okna: podobně se trocha obyčejného jaru hodí i na umývání oken a rámů, případně na další skleněné plochy jako jsou zrcadla nebo sprchové kouty. Vše bude čisté, zbavené nečistot a šmouh.
  • Praní prádla: pokud vám doma došel prací prostředek, nebo nemáte na cestách či na chalupě nic jiného po ruce, běžné jemné prádlo vyperete i se saponátem, ať už v pračce nebo v ruce.
  • Vrzající panty a kliky: gelová konzistence prostředku na nádobí si poradí i s vrzajícími dveřmi, stačí pár kapek do pantů a nepříjemné zvuky by měly být pryč.
  • Čištění mixérů: tyto spotřebiče často patří k obtížně omyvatelným, existuje ovšem jednoduchý trik: nalijte do nich vodu, přidejte saponát a zapněte na nejvyšší otáčky. Pak jen stačí vylít a propláchnout čistou vodou.