Ibiškový květ chutná i léčí: Co všechno se z něj dá připravit a jaké jsou jeho zdravotní výhody?

Ibiškové květy v košíku Regreto / Shutterstock.com

Ibišek mnozí znají jako okrasnou rostlinu, která jim zdobí jejich domácnosti či balkony. Jeho krása není zdaleka jediným přínosem, jedná se o významný lék, který se používá již od nepaměti v tradiční medicíně. Možná už jste narazili na sušený ibiškový květ, kandovaný ibišek nebo ibiškový čaj. Prozradíme vám, jak vám tato rostlina může pomoci a na co byste si měli dát pozor.

Přečtěte si také

Chřestová sezóna začíná. Proč je český chřest ten nejlepší a co z něj připravit?

Co byste o něm měli vědět?

Ibišek je příliš obecné označení, protože zahrnuje více než 200 druhů bylin, keřů a stromů. Ne každý druh ibišku lze konzumovat, mnoho jich slouží skutečně jen pro okrasu.

Pro konzumaci a léčebné účely se používá zejména ibišek súdánský, latinsky Hibiscus sabdariffa. Z ibišku súdánského je jedlý jeho květ. Jedná se o jednoletku, která dorůstá obvykle výšky 1–1,5 metru.

Rozkvetlý ibiškový květ NOPPHARAT539 / Shutterstock.com

Jeho původním domovem je Afrika, odkud se postupně rozšířil do Asie, Ameriky a Austrálie. K nám se ibiškové květy pouze dováží, protože tato rostlina potřebuje mnoho slunečního světla a subtropické až tropické teploty. Z rostlin se zhruba po třech týdnech kvetení ručně strhávají masité kalichy.

Lze je konzumovat čerstvé, nebo je sušit. Obsahují antioxidanty a esenciální sloučeniny, jako jsou antokyany a flavonoidy, které mají mnoho zdravotních výhod. Je pro ně typická rubínová barva.

Široké využití

V čerstvém ibišku najdeme v hojném zastoupení vápník, hořčík, draslík, vitamín C a vitamíny B. Sušený ibišek má těchto složek méně. Můžete si koupit sušené květy, kandované květy nebo květy zpracované na čaj. Ibiškový květ je i součástí různých druhů kosmetiky, nápojů nebo pokrmů.

Z čerstvých květů se dělá želatina, nápoje, marmeláda, pudinky, ale i dezerty, vína nebo omáčky. Typická je pro ně nakyslá chuť po brusinkách. Jedna vzrostlá rostlina dokáže vyprodukovat i více než jeden kilogram čerstvých kalichů.

Ibiškový čaj ve sklenici, květy ibišku Regreto / Shutterstock.com

Na co si dát pozor

Ačkoliv je v běžných dávkách ibišek neškodný, nadměrná pravidelná konzumace by mohla způsobit poškození jater. Také by mohl špatně interagovat s některými léky. Jelikož snižuje krevní tlak, měly by se mu vyhnout osoby s nízkým krevním tlakem a také nemusí být vhodný pro těhotné ženy.

Zdravotní výhody ibišku

Snižuje krevní tlak – Pravidelná konzumace ibiškového čaje snižuje krevní tlak.

Snižuje hladinu cukru v krvi – Vysoká hladina cukru v krvi má dopad na fungování vašich nervů, očí a ledvin. Navíc zvyšuje vaše šance na onemocnění srdce. Užívání květů ibišku může snížit hladinu glukózy v krvi.

Snižuje cholesterol – Vysoká hladina cholesterolu ucpává vaše tepny a zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Konzumace květů ibišku může snížit hladinu celkového cholesterolu až o 20 %. Zvyšuje také hladinu dobrého cholesterolu. Saponiny obsažené v ibišku se vážou na cholesterol a brání tělu v jeho vstřebávání.

Zlepšuje růst vlasů – Drcené listy ibišku se od nepaměti používají jako mýdlová pasta na mytí vlasů. Podporuje zdravý růst vlasů a posiluje je.

Posiluje imunitu – Výtažky z květů ibišku stimulují buňky k boji proti infekcím. K posílení imunity stačí pravidelný šálek ibiškového čaje.

Zabraňuje rakovině kůže – Konzumace květů může mít ochranný účinek na pokožku, protože dokáže částečně obnovit hladinu ochranných enzymů, které zabraňují poškození buněk.