Vinařství stále častěji nabízejí hroznový mošt: Proč ho vyzkoušet?

Hrozen vína a mošt ve sklenici Nitikan T / Shutterstock.com

Většina z nás někdy pila jablečný nebo hruškový mošt. Proč ale nevyzkoušet i mošt z hroznového vína? Prodává ho stále více vinařů, a to jak online, tak v kamenných obchodech. Nabídka je tedy opravdu široká. Vybrat si můžete bag in box pro děti, retro balení jako od babičky i luxusní verzi v láhvi na víno. Jedno ale mají společné – obsahují spoustu zdraví prospěšných látek a dají se pít samostatně nebo přidat do různých koktejlů a jídel.

Přečtěte si také

Dotace na opravu rozbitých spotřebičů. Francie dává šanci na druhý život použitým věcem

Zajímavé chutě i zdravotní benefity

Hroznové mošty můžou být z bílého i červeného vína. Některé mají 100% přírodní složení, jiné se vyrábějí z koncentrátu nebo jsou dále dosazované. Podle toho se liší jejich chuť i obsah výživných látek. Pokud si ale vyberete 100% hroznový mošt, bude obsahovat důležité minerály jako železo, vápník, draslík, sodík nebo zinek a také vitamíny A, B1, B2 a C. Za zmínku ale stojí i velké množství antioxidantů a protizánětlivých látek, které se skrývají v takzvaných polyfenolických sloučeninách.

Nezmeškejte mošt v akci

Co z hroznového moštu připravit?

Většinou je hroznový mošt hodně sladký, a tak se pije naředěný vodou. Nabízí ale mnohem více možností, a to ve studené i teplé kuchyni. Výborně se hodí například pro přípravu osvěžujících drinků, omáček k masu nebo salátových dresinků.

Studený nápoj z hroznů New Africa / Shutterstock.com

Nealko koktejl s hroznovým moštem

Budete potřebovat:

  • 2 díly moštu z bílého vína
  • 1,5 dílu sody nebo minerálky
  • snítku máty na ozdobou

Postup:

Hroznový mošt se sodou jednoduše smíchejte ve sklenici a následně ozdobte mátou. Místo ledu můžete přidat zmrzlé kuličky vína. Drink bude díky tomu lépe vypadat, a hlavně skvěle chutnat.

Dresink na zeleninový salát

Zálivku z hroznového moštu si samozřejmě můžete koupit, ale domácí verzi se nic nevyrovná. Navíc bude hotová za pár minut.

Budete potřebovat:

  • čtvrt hrnku moštu z červeného vína
  • dvě lžíce oleje, nejlépe olivového
  • dvě lžíce balsamikového octa
  • dvě lžíce medu
  • půlku lžíce francouzské hořčice
  • sůl a pepř

Postup:

Vše smíchejte v misce a okořeňte podle chuti. Nejlépe tento dresink dochutí zeleninové nebo ovocno-zeleninové saláty, například ty z listové zeleniny, hroznového vína a ořechů.