Vinný střik nemusí být nuda. Víte, s čím vším se dá míchat víno?

Skleničky míchaných drinků s ovocem marian Weyo / Shutterstock.com

Máte chuť na skleničku, ale rádi byste ochutnali něco svěžího a letního? Pak je čas připravit si chutný vinný střik nebo koktejl z vína – osvěžující možnost, jak tento oblíbený nápoj podávat. Sobě i blízkým. Seznamte se s našimi recepty nejen na chutné vinné střiky.

Přečtěte si také

Céčka byla radostí dětí z 80. let. K čemu původně sloužila a co odstartovalo jejich popularitu?

Osvěžení z antického Řecka

Možná patříte mezi milovníky vína a pijete ho nejraději neředěné. Jenže právě léto zve k ochutnání něčeho nového. Nebo spíš starého? Vinný střik totiž pili už staří Řekové, kteří si víno ředili vodou. A ani dnes na ředění vína není nic špatného.

Jakého pravidla se držet při míchání vína s vodou nebo dalšími ingrediencemi? Základ je prostý – kvalitní drahé víno se do vinného střiku nehodí. Luxusnější značky si vychutnejte samotné, ty běžnější, stolní naopak příjemně povznesete na chuti menším alchymickým mícháním. Jak na to? Vyzkoušejte následující kombinace.

Dopřejte si kapku růžového

Letní polibek z růžového vína

Nejde tak úplně o tradiční vinný střik, protože neředíte vodou, ale nadrceným ledem. I ten však postupným táním chuť růžového vína příjemně naředí. Na přípravu letního polibku potřebujete hrst drceného ledu, růžové víno a samozřejmě jahody, ideálně chvíli předem namražené. Podávejte ve sklenicích na víno a nezapomeňte ozdobit snítkou máty. Pochutnají si nejen milovníci růžového.

Barman se sklenicí vinného střiku s ledem, limetou a marakujou Santypan / Shutterstock.com

Levandulový vinný střik

Milujete aroma půvabné levandule? I ta může hrát prim ve vaší sklence vína – tedy vinného střiku. Bílé víno smíchejte v poměru 2 : 1 s perlivou vodou. Přidejte lžíci levandulového sirupu a kostku ledu. Nápoj ozdobte snítkou levandule nebo třeba vychlazeným melounem. Na zdraví!

Základ pro vaše letní osvěžení

Vinný střik s ledem? Kdepak!

Máte chuť na klasiku? Bílé víno zřeďte v poměru 2 : 1 s perlivou vodou, namísto ledu však nechte zmrazit bobulky oblíbeného ovoce. Co třeba hrozny nebo jahody? Chladné ovoce udrží nápoj studený, a navíc mu dodá šmrnc – chutí i vzhledem. Podávejte se snítkou máty.

Borůvková romance na léto

Borůvky mohou ozvláštnit vinný střik z růžového vína. Smíchejte v poměru 1 : 1 : 1 růžové víno, borůvkový džus a perlivou vodu. Do střiku přidejte led a čerstvé (nebo namražené) borůvky. Drink ozdobte mátou či meduňkou.

Aby drink nejen dobře chutnal, ale i vypadal

Vinný střik na míru?

Receptů je mnoho, vybrat si ingredience tedy můžete také dle chuti. Co míchat s vínem? Kromě vody můžete přidávat ovoce, sirupy, led, ale i ozdoby v podobě ledových kostek, do kterých předem zamrazíte čerstvé bylinky či jedlé květy. Potěšte své blízké výjimečným pitím, které osvěží nejen v letních měsících.

Tip: Bílé víno v akci najdete na Kupi jednoduše v kategorii alkohol a podkategorii bílé víno. Stačí si vybrat, s čím jej namícháte. Podávejte jej ve stylových sklenicích, které najdete v letácích Orionu a Tescomy.