Znáte výhody vyvýšených záhonů? Méně plevele, slimáků i bolavých zad! Řekneme vám, jak na to

Vyvýšený záhon bylinek TG23 / Shutterstock

Zahrádka bez plevele, slimáků a bolavých zad existuje! Nejenže vypadá skvěle, ale hlavně výborně funguje. Pořiďte si i vy stylový a trendy vyvýšený záhon – s trochou šikovnosti si jej navíc zvládnete vyrobit sami doma, a to za zlomek ceny. Z jakých materiálů je možné vyvýšený záhon vyrobit a jaké jsou jeho další výhody?

Přečtěte si také

Zásnubní prsten: Cena se má rovnat trojnásobku platu? Japonská tradice vzbuzuje debaty

Pěstování ve vyvýšených záhonech je čím dál oblíbenější. Je to totiž nejen nesmírně stylové, ale i praktické. Kromě toho, že dřevěné zvýšené záhony působí velmi příjemně esteticky, jsou funkční právě pro svou výšku. K úrodě se nedostane nenechavý značkující pes, slimáci ani plevel. Zní to dobře? Pak je ten pravý čas ozdobit i vaši zahrádku!

Kolik místa potřebujete?

Málo místa, hodně muziky. Ano, vyvýšený záhon nevyžaduje velkorysý prostor – ale umožní vám velkoryse využít i ten nejmenší dvorek. Pokud tedy sníte o pěstování zeleniny v malé zahrádce či betonové džungli, můžete začít. Záhony jsou určeny jak pro pěstování různých odrůd zeleniny, tak pro voňavé bylinky.

Dřevěný vyvýšený záhon plný zeleniny La Huertina De Toni / Shutterstock.com

Co je vyvýšený záhon?

Představte si velkou krabici (box) plnou zeminy v horní vrstvě, kde si s radostí pěstujete, co vás jen napadne. Vyvýšený záhon je takové pódium pro vaše pěstování, díky kterému se nemusíte hrbit. Méně bolesti zad, ale i méně škůdců – takoví slimáci mají poměrně slušnou bariéru, přes kterou se dostat. Stejnou překážkou je zvýšený záhon i pro nálety plevele.

Jak by měl vypadat?

Záhon ze dřeva může nakonec vypadat tak, jak chcete. Může jít o jeden obdélníkový záhon, můžete si ale navrhnout jakýkoli tvar, jakoukoli velikost a jakýkoli obklad – díky čemuž může záhon dokonale ladit s fasádou chalupy či jinými stavbami. A jen tak mimochodem – dřevo není jediný použitelný materiál.

  • Vtipné řešení originální zahrady: Starý kus nábytku může být zajímavou možností, jak mít záhon hotový raz dva.
Zeleninová polévka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Zeleninová polévka

Zeleninová polévka dodá vašemu tělu spoustu vitamínů a vlákniny. Navíc obsahuje minimum tuku, takže se hodí, i když chcete shodit nějaké to kilo. A její příprava není žádná věda. Stačí vše nakrájet o povařit. Tak pojďme na to!

Zeleninová polévka
Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami

Zapečený lilek je skvělé jídlo, které se podává jako příloha k masu nebo se servíruje jako lehký hlavní chod jen tak. Chuť lilku s rajčaty a mozzarellou je prostě skvělá. Recept je velmi jednoduchý na přípravu, nezabere vám tedy ani mnoho času.

Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami

Jaký materiál použít?

Dřevo nebo palety se vám nehodí? Vyvýšený záhon lze postavit také z cihel a kamene. Vlastně je jen na vás, z čeho vytvoříte jednoduchý rám, do kterého umístíte svou zahrádku. Dokonce nemusí sloužit jen pro pěstování surovin do kuchyně, ale klidně i okrasných květin.

Kam ho umístit?

Kam takový záhon umístit, pokud už máte jasnou představu? Vyberte si slunečné místo, které je dostatečně chráněno před větrem. Výšku záhonu necháme na vás – můžete ji přizpůsobit vlastním potřebám, může to být například od 50 cm do 1 metru.

Jak vrstvit vyvýšený záhon?

A to nejdůležitější nakonec – vyvýšený záhon vyžaduje speciální vrstvení.

  1. Na dno položte nasekané větvičky.
  2. Na ně je možné umístit zbytky posečené trávy a listí, na které pak navrstvíte částečně hotový kompost.
  3. Další vrstvu tvoří zemina smíchaná znovu s kompostem.

Každá vrstva by měla mít zhruba stejnou výšku. Pozor na výběr zeminy – ta by měla být kyprá a vzdušná. Hotovo? Tak doslova vzhůru do pěstování!

Žena s vrtačkou montuje vyvýšený záhon zlikovec / Shutterstock.com

Teď už stačí jen vybrat, co zasejete. Dobře se tu daří rajčatům, paprikám, ale i okurkám, cuketám, nebo dokonce dýním. Pěstovat lze i oblíbenou kořenovou zeleninu, saláty a bylinky. Nakonec si jistě namixujete to, co máte nejraději. Co to bude?

Zdroje: Proženy, Hornbach, Hospodyňkou