Kočičí stelivo dokáže zachránit váš utopený telefon i odmlžit sklo u auta

Kočka sedící na kočičí toaletě Canva

Že patří kočičí stelivo jenom do kočičího záchodu? Ale kdeže. Existují i další možnosti, jak ho použít. Chcete vědět, jak vám stelivo pro kočky dokáže pomoci s utopeným telefonem nebo jak ho využijete při grilování? Pak se pusťte do čtení.

Přečtěte si také

Socialistické retro dezerty: Sladké vzpomínky na rakvičky i punčové řezy

Stelivo je pro domácí kočky nezbytností

V první řadě vám samozřejmě stelivo pro kočky, známé také jako kočkolit, skvěle poslouží, pokud máte doma kočku. V tomto případě se totiž neobejdete bez kočičího záchodu.

Steliva byste do kočičího záchodu měli nasypat tolik, aby dosahovalo zhruba jeho do poloviny. Záchod byste měli čistit ideálně po každém použití a jednou týdně je třeba vyčistit ho i se stelivem.

Tip: Vadí vám, že klasické stelivo pro kočky práší a nedostatečně pohlcuje zápach? Vyzkoušejte silikagelové neboli silikátové stelivo (setkat se můžete i s označením silikonové stelivo) pro kočky, které má podobu malých krystalů. Jeho výhodou je, že nepráší a pohlcuje až 100 % pachů a vlhkosti. Toto stelivo je dostupné jak bez vůně, tak i s vůní, například levandule nebo vanilky.

Milovníci koček stelivo nesmí podcenit

Další možnosti využití kočičího steliva

I když se samozřejmě kočičí stelivo primárně používá do kočičích záchodů, možná vás překvapí, že nabízí i další možnosti využití. Víte jaké?

Kočičí stelivo vám pomůže vysušit telefon

Co dělat ve chvíli, kdy vám spadne telefon do vody? V první řadě byste jej měli vypnout, sundat všechny odnímatelné kryty, a pokud možno i vyjmout baterii. Následně je třeba očistit ho od vody a případně od nečistot a manuálně ho osušit, jak jen to jde. Možná už jste slyšeli o tom, že v dalším kroku ho máte ponořit do nádoby s rýží, která vlhkost pohltí. Je to jedna z možností, zjistilo se však, že nejlépe vlhkost pohlcuje právě kočičí stelivo, ideálně se silikagelem. Tím můžete vysušit i další elektroniku.

Utopený telefon 19x14ph / Shutterstock.com

Telefon hned nezapínejte

Telefon nechejte ponořený v uzavíratelné krabičce se stelivem alespoň po dobu 24, nejlépe ovšem 48 hodin. Následně jej zkuste zapnout. Pokud se spustí, co nejrychleji proveďte zálohu dat. Pakliže ani po tomto postupu nefunguje, vyhledejte odborný servis.

Zbavte se zamlženého skla díky kočičímu stelivu

Stalo se vám někdy, že jste pospíchali, ale nemohli jste odjet, protože jste měli zamlžené sklo u auta a museli jste čekat, až se odmlží? Máme jednoduchý recept na to, jak zamlžení předejít. Zamlžená skla způsobuje vlhkost uvnitř auta – a právě tu jednoduše vyřešíte tak, že naplníte ponožku stelivem pro kočky. Zavázanou ponožku poté umístíte do auta, například pod sedačku nebo palubní desku, a necháte ji tam. Už po několika dnech se skla auta přestanou zamlžovat.

Nezapomeňte na odměnu

Stelivo pro kočky jako pomocník při grilování

Kočičí stelivo vám může pomoci i při grilování, kdy dokáže předejít nežádoucímu šlehání plamenů způsobenému kapajícím omastkem. Pokud chcete nehodě předejít, dno zahradního grilu vysypejte kočičím stelivem, které omastek absorbuje.

Gril s masem a šlehajícími plameny Canva

Kočkolit vás zbaví i zápachu z bot

Kočičí stelivo skvěle pohlcuje pachy – a zápachu tak dokáže zbavit nejen kočičí záchod, ale také vaše boty, které navíc zbaví vlhkosti. Opět stačí stelivo nasypat do staré ponožky a vložit do bot. Tímto způsobem se můžete zbavit taky zatuchliny třeba ve skříni.

Vyzkoušeli jste naše tipy, jak alternativně využít kočičí stelivo? A osvědčily se vám?