Koření, které podporuje hubnutí. Dáte si skořicový čaj?

Krejčovský metr, zázvor, skořice, chilli a další koření v mističkách Canva

S hubnutím může kromě pohybu a vyvážené stravy pomoci ještě něco: výběr toho pravého koření. Některé druhy přispívají ke zrychlení metabolismu, navíc mají vliv na celkové zdraví. Která koření rozhodně zařadit do jídelníčku, pokud se chystáte shodit pár kil?

Přečtěte si také

Klimaticky neutrální nebo eco friendly: Pojmy, které matou české spotřebitele

Proč si dopřát zdravá kořeněná jídla?

I špetka koření dokáže z běžného pokrmu vykouzlit lahůdku. Právě koření je to, co dává jídlu chuť a vůni. Taková pikantní jídla podle odborníků prodlužují život.

Vybrané druhy koření, mezi které patří kurkuma, skořice, paprika a chilli, podporují metabolismus. Nejenže pak snadno trávíte, navíc váš metabolismus funguje tak, jak má. Další druhy koření mají protizánětlivé účinky, nespletete se s kurkumou a zázvorem.

Se zázvorem nikdy nešlápnete vedle

Voňavý detail vaší kuchyně dokonce bojuje proti rozvoji rakovinných buněk – zejména kapsaicin, pálivá složka chilli papriček, nebo kurkumin, který obsahuje kurkuma. A to nejlepší na konec? Koření opravdu zlepšuje trávení a napomáhá udržet zdravý střevní mikrobiom – zejména kmín a kurkuma jsou ideální díky svým antioxidačním účinkům. To je spousta dobrých důvodů, proč si zamilovat kořeněnou kuchyni. A které druhy vám pomohou hubnout s lehkostí?

S kajenským pepřem opatrně

Také kajenský pepř obsahuje kapsaicin, který má vliv na řadu procesů v lidském těle. Tlumí hlad a je termogenní – zahřívá organismus. Nejenže je tak vhodný do zimních polévek a pokrmů, hodí se také při hubnutí. Napomáhá spalování kalorií a snižuje chuť k jídlu. Na co si dát pozor? Vysoké množství kapsaicinu může ublížit – předávkování se projevuje průjmy, bolestí žaludku a zvracením. Kapsaicin totiž kromě podpory metabolismu stimuluje také nervový systém.

Přírodní lék? Zázvor nejen na nachlazení

Kořen zázvoru je skvělým pomocníkem nejen při léčbě nachlazení a nevolnosti. Obsahuje gingeroly a shogaoly, které pomáhají stimulovat některé procesy v organismu. Jde o silný antioxidant, který brání oxidačnímu stresu. Podle odborníků gingeroly stabilizují hladinu cukru v krvi a pravidelná konzumace pálivého zázvoru snižuje množství břišního tuku.

Zázvor v celku, překrojený zázvor a mletý prášek ze zázvoru Canva

Kmín podporuje trávení

Přestože patří k základním druhům koření, málokdo zná všechny jeho vlastnosti. Kmín je se svou typickou chutí součástí různých světových kuchyní – a patří také k hubnutí. Existují studie, které dokazují, že pravidelná konzumace kmínu má vliv na hubnutí.

Podle našich babiček je kmínový čaj skvělý proti nadýmání, účinkuje také na podrážděný žaludek. Jak si takový čaj připravit? Lžičku rozdrceného kmínu zalijte 250 ml horké vody. Louhujte pod pokličkou. Po deseti minutách vypijte.

Tip: Kvalitní koření dnes běžně zakoupíte také v supermarketech. Kde mají koření v akci? Vždy zkontrolujte ceny na Kupi.cz.

Vyzkoušejte si připravit třeba kmínový čaj

Je libo skořicový čaj?

Skořici pravděpodobně znáte spíše ze sladké kuchyně. Kromě úžasné vůně je skořice silným antioxidantem a má mnoho zdravotních benefitů. Také reguluje hladinu cukru v krvi a odborníci tvrdí, že jedna ze sloučenin tohoto koření může napodobovat inzulín. Díky tomu dochází k transportu cukru z krevního oběhu do buněk – stávají se tak palivem.

Nastartovat metabolismus můžete po ránu třeba skořicovým čajem. Kousek skořice zalijte horkou vodou a nechte 15 minut louhovat. Čaj se skořicí je nejen voňavý, ale i chutný. Skořici zkuste přidávat i do slaných pokrmů – hodí se například do rajčatových omáček.

Člověk drží skleněný hrnek čaje, ve kterém je celá skořice Canva

Voňavá kurkuma rozzáří kuchyni

Voňavá kurkuma rozzáří jakýkoli pokrm. Kurkumin, který obsahuje, má silné antioxidační a protizánětlivé účinky. Podle studie, která sledovala účinky kurkumy u osob s nadváhou, došlo při užívání kurkuminu dvakrát denně po měsíci k úbytku tuku až o pět procent. Může za to schopnost kurkumy zvýšit hladinu adiponektinu, hormonu, který napomáhá ke zdravému fungování metabolismu.

Navíc je kurkuma skvělou prevencí při nespavosti nebo v chřipkovém období – zkuste třeba večerní zlaté mléko. Věděli jste, že kurkuma dokonce efektivně bělí zuby? Další důvod, proč jí dát šanci. Nebo si ji zamilovat.

Pořiďte si vhodné kořenky, najdete je v akci

Kupte se slevou Kořenky Toro.

Porovnat slevy

Tip: Jak skladovat koření, aby vám doma vydrželo až půl roku? Vždy jej přesypávejte do vhodných kořenek. Ty by měly mít pevný uzávěr. Kořenky uložte do sucha a temna. Kořenky Toro 6 ks zakoupíte v akci v Penny za 139 Kč do 26. 1. Sadu kořenek se stojanem Spice & Soul najdete v akci v Kauflandu za 299,90 Kč. Sadu 13 kořenek nabízí Asko nábytek za 349,90 Kč.