Jak nejlépe vyčistit žaluzie: Vsaďte na vysavač nebo vyzkoušejte parní čistič

Žena stojí u okna s žaluziemi a závěsy Elena Elisseeva / Shutterstock.com

Pokud mluvíme o stínicí technice, nehovoříme pouze o praktické ochraně před sluncem, ale také o designovém prvku, který může být zajímavým doplňkem vaší domácnosti. Nejoblíbenějším typem jsou žaluzie, které mají ohromné množství provedení od klasických horizontálních přes designové vertikální až po netradiční látkové. Hrají důležitou roli nejen při odstínění slunečního záření a vytváření soukromí, ale i při úspoře energie, redukci hluku a zvyšování komfortu bydlení. Pokud se pro ně rozhodnete, nezapomínejte ani na jejich pravidelné čištění.

Přečtěte si také

Poctivého nepálí. Pikantní jídlo zažene smutek, pomůže zhubnout a podpoří vaši imunitu

Stíníš, stíním, stíníme

Zatahování žaluzií či rolet v domácnosti je důležité nejen v parném létě, ale i v zimě. Zatažená stínicí technika totiž může pomoci snížit únik tepla skrz okenní tabule a ušetřit tak nemalé množství topné energie.

Žaluzie je na rozdíl od rolet možné nastavit hned do několika poloh a vpustit do interiéru právě tolik světla, kolik chceme. Rolety zase lépe izolují teplo a hluk.

Profesionál čistí žaluzie Beyond This / Shutterstock.com

Jak vybrat žaluzie?

Pokud bydlíte v domě, který je vybaven velkými okny nebo prosklenými stěnami, jsou pro vás ideální žaluzie venkovní. Takové žaluzie zabrání přehřívání interiéru v létě a zabrání úniku tepla v zimě. Často jsou vybaveny motorem a lze je ovládat ovladačem z pohodlí vašeho domova.

V případě, že bydlíte v bytě nebo má váš dům klasická okna, sáhněte po vnitřních žaluziích, které vytvoří potřebný stín a zároveň doladí váš interiér. Nejběžnějším druhem žaluzií jsou ty horizontální, existují však i vertikální, které jsou moderní, neotřelé a nabízí naklápění o 180 stupňů.

Jak vyčistit žaluzie vysavačem?

Nedílnou součástí péče o stínicí techniku je její údržba. Prach a špína se bohužel nevyhýbají ani lamelám žaluzií a správné čištění prodlouží jejich životnost. Žaluzie bychom proto měli mýt alespoň dvakrát ročně.

Nejlepším pomocníkem pro jejich čištění je vysavač. V balení snad každého vysavače najdeme malý nástavec s kartáčkem. Právě tento kartáček vám může být velmi dobrým pomocníkem. Žaluzie si při této příležitosti rozevřete napůl, aby nebyly ani zcela otevřené, ani zavřené, a prach vysávejte zprava doleva na každé destičce žaluzií zvlášť.

Žena čistí lamely žaluzií hadříkem Friends Stock / Shutterstock.com

Jak umýt žaluzie na okně?

Vnitřní žaluzie lze stírat také hadříkem vyrobeným z mikrovlákna, na který se prach krásně chytá a nevíří se. Na úklid můžete použít i speciální přípravek na prach nebo si utěrku namočit. Naše babičky by daly ruku do ohně za octovou vodu, která setře nejen prach, ale i mastnotu. Existují i speciální držáky s hadříkem, které dokážou utřít hned několik lamel současně.

Pokud jde o látkové vertikální žaluzie, ty je možné klidně vyprat. Do vany či jakékoli větší nádoby s vlažnou vodou přidejte jemný prací prostředek a žaluzie namočte. Po pár hodinách namáčení je v rukou jemně pomněte, nedrhněte je a neždímejte. Žaluzie poté pověste a nechte vyschnout.

Jak umýt venkovní žaluzie? Spláchněte je vodou

Venkovní žaluzie bývají znečištěné od deště, bláta, výfukových plynů, pylu, ptáků i hmyzu, takže potřebují mnohem častější čištění než ty vnitřní. Ačkoli vnitřní žaluzie se sprchovat nedoporučuje, ty venkovní jsou odolnější, a proto je klidně můžete spláchnout proudem vody.

Ideální je žaluzie co nejvíce sklopit, opláchnout čistou vodou z hadice, hadříkem a jarovou vodou je všechny otřít a poté znovu spláchnout. Používejte hadici s nástavcem a využívejte pouze jemnější proud vody. Pokud máte žaluzie s motorem, dávejte pozor, abyste jej nezasáhli proudem vody.

Muž sprchuje žaluzie zahradní hadicí LOMAX

Zázrak jménem parní čistič

Novinkou v čištění nejen žaluzií je využití parního čističe. Ten funguje na bázi horké páry, která je schopna nejen odstranit zaschlé nečistoty, ale navíc zlikvidovat i drobné mikroorganismy. Použití parního čističe je přitom velmi jednoduché. Do nádržky nalijete čistou vodu, ta se ohřívá a přeměňuje na horkou páru, která je pod tlakem uzavřena v přístroji a při stisknutí páčky vychází tryskami ven.

  • Tip: Nejznámější parní čističe vyrábí značka Kärcher, levnějšími variantami jsou Sencor, ETA nebo SilverCrest.

Ultrazvukové čištění od profesionálů

Moderní metodou čištění nejen žaluzií je tzv. ultrazvukové čištění, které spočívá v ponoření žaluzií do vody s čisticím přípravkem a následné prozvučení vody ultrazvukem, který uvolní nečistoty z žaluzií. Výhody této metody jsou perfektní čistota a rychlost, nevýhodou je, že musíte čištění zadat firmě, která si za něj naúčtuje nemalou částku. Ultrazvuk se používá i k čištění zdravotnických přístrojů, strojírenských dílů, v optice, zlatnictví a dalších oblastech.

Zdroj: kupi.cz