Jak odstranit skvrny od potu? Známe speciální přípravky i babské rady

Matka s dcerou uklízí prádlo z pračky Canva

Pocení patří k nejdůležitějším fyziologickým procesům, zároveň ale způsobuje i nepříjemnosti. Vedle zápachu se jedná hlavně o skvrny na oblečení. Nevzhledné žluté fleky se většinou objevují na světlých oděvech, zatímco u tmavých barev způsobuje problémy kombinace potu a deodorantu. Jak tomu zabránit a čím skvrny snadno odstranit?

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Proč se skvrny tvoří?

Samotný pot je čirý, ale na pokožce se mísí s bakteriemi a zbytky kosmetických přípravků, čímž vznikají typické nažloutlé fleky. Nejnáchylnější k nim je bavlna, protože má velmi porézní strukturu, a tak se do ní nečistoty snadno dostanou.

Jejich tvorbu alespoň částečně omezíte používáním deodorantu nebo antiperspirantu bez hliníkových solí a také praním v kvalitních pracích prášcích a gelech.

Nezapomeňte na vůni!

Osvědčené čisticí přípravky

Pokud preferujete odstraňovače skvrn z drogerie, doporučujeme vám klasické jádrové mýdlo nebo gelové přípravky. Nemusí jít o žádné převratné novinky, skvělé je na tento typ nečistot třeba tradiční Mýdlo Jelen. Z modernějších prostředků má výborné recenze Vanish Oxi Action, který si poradí zejména s barevným oblečením. A stejně dobře funguje i gelový odstraňovač skvrn Ariel.

Sklenička s jedlou sodou, část sody vysypaná na lžíci Geo-grafika / Shutterstock.com

Jak se zbavit žlutých skvrn od potu přírodní metodou?

Naše babičky nedaly v domácnosti dopustit na jedlou sodu – a musíme potvrdit, že tento všestranný ekologický čistič se osvědčil i na skvrny od potu. Nejlepší účinky má pasta smíchaná ze sody a vody v poměru 1 : 1 nebo směs s peroxidem vodíku. Podobných výsledků ale dosáhnete i s vodou a kyselinou citrónovou nebo obyčejným octem.

Postup čištění s jedlou sodou:

V misce smíchejte 10 až 20 g jedlé sody a stejné množství peroxidu vodíku. Směs poté lžičkou nasypte na skvrny, nechte pár minut působit a následně jemně promněte. Skvrny díky ní úplně zmizí.

Postup čištění s octem:

Vytvořte roztok z 1 litru vody a 3 lžic octa. Dobře promíchejte a prádlo se skvrnami do něj namočte na 2 až 3 hodiny. Potom vyperte běžným způsobem.

Pokud se vám nedaří, oslovte čistírny

Pokud se vám zmiňovanými způsoby nepodařilo skvrny vyčistit, zkusit můžete ještě profesionály.

  • „Ani čistírna není v tomto případě 100% jistota. Při předávání oděvu na zašpinění potem výslovně upozorněte. Kvalitní čistírna vám dopředu sdělí, zda je odstranění vůbec možné a nakolik. I tak je nutné počítat s tím, že na oděvu zůstane zesvětlení, nebo naopak tmavší skvrna,“ upozorňuje Martin Janata z 1. internetové čistírny oděvů.