Jak odstranit skvrny od potu? Známe speciální přípravky i babské rady

Matka s dcerou uklízí prádlo z pračky Canva

Pocení patří k nejdůležitějším fyziologickým procesům, zároveň ale způsobuje i nepříjemnosti. Vedle zápachu se jedná hlavně o skvrny na oblečení. Nevzhledné žluté fleky se většinou objevují na světlých oděvech, zatímco u tmavých barev způsobuje problémy kombinace potu a deodorantu. Jak tomu zabránit a čím skvrny snadno odstranit?

Přečtěte si také

Televizní stěna, rohová lavice a umakartové jádro. Jak se bydlelo za socialismu?

Proč se skvrny tvoří?

Samotný pot je čirý, ale na pokožce se mísí s bakteriemi a zbytky kosmetických přípravků, čímž vznikají typické nažloutlé fleky. Nejnáchylnější k nim je bavlna, protože má velmi porézní strukturu, a tak se do ní nečistoty snadno dostanou.

Jejich tvorbu alespoň částečně omezíte používáním deodorantu nebo antiperspirantu bez hliníkových solí a také praním v kvalitních pracích prášcích a gelech.

Nezapomeňte na vůni!

Osvědčené čisticí přípravky

Pokud preferujete odstraňovače skvrn z drogerie, doporučujeme vám klasické jádrové mýdlo nebo gelové přípravky. Nemusí jít o žádné převratné novinky, skvělé je na tento typ nečistot třeba tradiční Mýdlo Jelen. Z modernějších prostředků má výborné recenze Vanish Oxi Action, který si poradí zejména s barevným oblečením. A stejně dobře funguje i gelový odstraňovač skvrn Ariel.

Sklenička s jedlou sodou, část sody vysypaná na lžíci Geo-grafika / Shutterstock.com

Jak se zbavit žlutých skvrn od potu přírodní metodou?

Naše babičky nedaly v domácnosti dopustit na jedlou sodu – a musíme potvrdit, že tento všestranný ekologický čistič se osvědčil i na skvrny od potu. Nejlepší účinky má pasta smíchaná ze sody a vody v poměru 1 : 1 nebo směs s peroxidem vodíku. Podobných výsledků ale dosáhnete i s vodou a kyselinou citrónovou nebo obyčejným octem.

Postup čištění s jedlou sodou:

V misce smíchejte 10 až 20 g jedlé sody a stejné množství peroxidu vodíku. Směs poté lžičkou nasypte na skvrny, nechte pár minut působit a následně jemně promněte. Skvrny díky ní úplně zmizí.

Postup čištění s octem:

Vytvořte roztok z 1 litru vody a 3 lžic octa. Dobře promíchejte a prádlo se skvrnami do něj namočte na 2 až 3 hodiny. Potom vyperte běžným způsobem.

Pokud se vám nedaří, oslovte čistírny

Pokud se vám zmiňovanými způsoby nepodařilo skvrny vyčistit, zkusit můžete ještě profesionály.

  • „Ani čistírna není v tomto případě 100% jistota. Při předávání oděvu na zašpinění potem výslovně upozorněte. Kvalitní čistírna vám dopředu sdělí, zda je odstranění vůbec možné a nakolik. I tak je nutné počítat s tím, že na oděvu zůstane zesvětlení, nebo naopak tmavší skvrna,“ upozorňuje Martin Janata z 1. internetové čistírny oděvů.