Kupovat jídlo v konzervách, nebo ne? Zjistěte, jak se liší od ostatních jídel

Uzavřená konzerva Canva

Konzervy tu jsou s námi už 200 let. Vznikly, když se hledal způsob, jak efektivně konzervovat jídlo pro armády, které jsou na dlouhém tažení. Vývoj konzerv byl dlouhý a postupný, dokud se nevyvinuly do podoby, kterou známe dnes. Jídlo z nich je jiné než to čerstvé, to je jasné snad každému. Může však být i méně zdravé?

Přečtěte si také

Co všechno se dá připravit z pampelišek? Vyzkoušejte chutný med, víno nebo čaj

Co je to vlastně konzervování potravin?

Jídla v konzervách jsou dělána tak, aby bylo možné je dlouho skladovat. Jelikož je jídlo vzduchotěsně uzavřeno, není nutné přidávat tolik chemických konzervačních látek. Ke sterilizaci se obvykle používá vysoká teplota, která zničí škodlivé bakterie.

Platí, že potraviny s vysokým obsahem kyselin lze skladovat kratší dobu, a potraviny s nízkým obsahem kyselin naopak dobu delší. Ačkoliv může jídlo v konzervě přečkat bez újmy i řadu let, je to za předpokladu, že budou konzervy skladovány na chladném a suchém místě.

Žena vybírá konzervu v obchodě Canva

Jak je to s živinami?

Většina lidí považuje jídlo z konzervy za méně výživné, ale není tomu tak vždy. Při konzervování nejsou nijak ovlivněny bílkoviny, sacharidy ani tuky. Obvykle je také zachována většina minerálů a vitamínů, které jsou rozpustné v tucích, zejména vitamíny A, D, E a K. Často nicméně bývají poškozeny vitamíny C a B, jelikož při konzervování prochází potraviny vysokým teplem.

Tento proces má však i jednu výhodu – zatímco hladina některých vitamínů se může snížit, některé potraviny uvolňují při procesu zahřívání více antioxidantů, například rajčata a kukuřice. Díky konzervování si lze zajistit kvalitní zdroj živin po celý rok a výhodou je i nízká cena těchto jídel.

Tip: Konzervovat se dá skutečně ledacos – od zeleniny a ovoce, přes luštěniny až po maso či masové směsi a paštiky. Ať už si rádi schováte do spíže cokoliv, v přehledu konzerv na Kupi.cz najdete všechny tyto potraviny, a to včetně jejich akčních slev.

Dělat si zásoby se vyplácí

Bojíte se bisfenolu?

Někteří lidé se drží stranu od všech konzerv kvůli látce bisfenol A, která se často používá při balení potravin – a taktéž z konzerv se může dostat do jídla v nich obsaženém. Je spojen s různými zdravotními problémy, od srdečních chorob až po cukrovku nebo sexuální dysfunkci. Výrobci se snaží nepřekračovat u této látky limity, ale čím častěji konzumujete jídlo z konzerv, tím více se bisfenolu vystavujete.

Může být jídlo z konzervy nebezpečné?

Pokud by došlo k narušení konzervy, mohlo by dojít ke kontaminaci nebezpečnými bakteriemi. Kvalitní výrobci se starají, aby byl pečlivě dodržen celý proces zpracování – nevyplatí se však používat konzervy neznámých výrobců, u kterých nemáte jistotu, že je obsah řádně zpracovaný a konzerva správně skladovaná.

Důležitá je také vizuální kontrola – dejte pozor, aby konzerva nebyla promáčknutá, nafouknutá, popraskaná, děravá nebo divně nezapáchala.

Kupovat, nebo nekupovat?

Potraviny v konzervách jsou skvělým způsobem, jak si zajistit kvalitní potraviny, které je možné dlouho skladovat. Pokud je konzerva v pořádku a od známých výrobců, nákupu se nebojte. Vhodné je však nekonzumovat potraviny z konzerv příliš často, a to kvůli zmíněné možnosti vystavení se bisfenolu A.

Konzervované potraviny se mezi sebou samozřejmě velmi liší, ale do některých se při konzervování přidává větší množství cukru, soli nebo jiných konzervačních látek. Konzumace se tedy nebojte, ale všeho s mírou.