Na Česko se řítí další bouřky. Víte, kam se schovat a co dělat, když vám do domu vletí kulový blesk?

Na Česko se řítí bouřky. Canva

Počasí dává Česku v posledních týdnech zabrat a bohužel to vypadá, že nebe bude svou moc dokazovat i nadále. Podle předpovědí na nás totiž míří silné bouřky. Poradíme vám, co dělat, když vás zastihnou venku, a jak si počínat, pokud vám domů vlétne kulový blesk.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Aby do vás nepraštil blesk

Podle statistiky pravděpodobnost, že do vás udeří blesk, je 1 : 3 000 000. Zdá se to skoro nemožné, ale i tak slýcháme o případech, kdy se to skutečně stalo.

Tohle (ne)dělejte

  • Rozhodně nechoďte pod strom, stožár nebo jiný vysoký objekt, právě do něj by mohl blesk udeřit. Pokud jste v lese, najděte si pevný úkryt, nebo se z něj pokuste co nejrychleji dostat.
  • Pokud je to možné, schovejte se v autě.
  • Chcete-li se schovat do prostoru jeskyně, pak se držte uprostřed, neopírejte se o stěny ani nestůjte přímo pod hranou, blesk by mohl sjet po stěně do vás. Pozor si dejte na nízké výčnělky, tam příliš bezpečí nenajdete.
  • Nepohybujte se na kopci.
  • Neotevírejte nad sebe deštník.
  • Jedete-li na kole nebo na motorce, sesedněte a vzdalte se od dopravního prostředku minimálně 3 metry.
  • Držte se dál od ostatních osob. Pokud by blesk uhodil do jednoho z vás, pakliže byste byli blízko u sebe, přenesl by se i na ostatní.
  • Koupete-li se v rybníku, jezeře nebo v jiné vodní ploše, okamžitě vylezte na břeh.
  • Nenoste kovové předměty.
Blesky jsou fascinující, ale nebezpečné. Canva

Jak se chovat doma?

  1. Zavřete okna a nestůjte u nich.
  2. Vytáhněte z elektřiny spotřebiče, které jsou připojené k síti nebo anténě.
  3. Pokud máte doma psího kamaráda, který se bouřky bojí, netrestejte ho za jeho úzkost, ale nepřistupujte ani k příliš emotivnímu chlácholení. Najděte mazlíčkovi klidné místo, kam hluk bouřky doléhá co nejméně, klidně na něj mluvte a hlaďte ho.
  4. Mobilní telefon doma ani venku vypínat nemusíte. Z pevné linky však netelefonujte.

Pokud ho ještě nemáte, zvažte pořízení hromosvodu. Ten zajistí, že budete doma v bezpečí vy i váš majetek.

Pozor, letí kulový blesk!

Zatímco u komedie Kulový blesk se zasmějeme, s tím skutečným žádná legrace není. Jde o vzácný fenomén, který se vědcům doposud nepodařilo příliš prozkoumat a vysvětlit. Poznáte ho snadno, protože s jiným jevem si ho spletete jen těžko. I tak ovšem může mít různou podobu – očití svědci ho totiž popisují se značnými rozdíly.

Velikostně může být kulový blesk naprosto maličký, třeba o velikosti cvrnkací kuličky, ale stejně tak byl pozorován i s několikametrovým průměrem. Také barevná škála je široká, od žluté až po modrou.

Několik sekund nebo minut blesk jiskří a pohybuje se tiše, případně za bzučivých nebo praskajících zvuků, až buď vybouchne, nebo poklidně zhasne.

Jakmile se dostane dovnitř domu, nemáte moc času na přemýšlení. Jeho přítomnost trvá vteřiny, maximálně asi minutu. Za sebou zanechává spoušť, nicméně v danou chvíli už nelze věci nijak ochránit. Jediným správným postupem tedy je držet se co nejdál od žhavé koule.