Tiramisu: Dezert, na který by si měly těhotné ženy dávat pozor

Mini tiramisu ve skleničce Anna_Pustynnikova / Shutterstock.com

Máte rádi tento pravý italský dezert, jehož hlavními ingrediencemi jsou káva, mascarpone, piškoty, vejce a amaretto? Pokud se obáváte jíst syrová vajíčka, pak vyzkoušejte náš upravený recept na tuto oblíbenou pochoutku.

Přečtěte si také

Jak vyrobit domácí čokoládová Kinder vajíčka s překvapením? Zvládnete to hravě s formou i bez ní

Výborné tiramisu

Historie tiramisu není zcela jasná a verzí, jak to s ním vlastně bylo, existuje více. Některé zdroje uvádí, že se poprvé objevilo zhruba v 18. století v Toskánsku, konkrétně ve městě Siena. Další uváděné zmínky jsou až z roku 1971, kdy v městě Treviso vznikl v restauraci Le Beccherie.

Poslední „pověstí“ je, že tiramisu připravovaly ženy již v první světové válce svým mužům na cestu do boje, údajně pro větší výdrž, a proto se do něj podle originálního receptu dává tolik kofeinu. A tak bychom s povídáním o původu tiramisu mohli pokračovat. Bohužel, jak to doopravdy bylo, se už asi nedozvíme.

Důležité ovšem je, že známe originální suroviny, a to hlavně mascarpone, které je někdy nahrazováno pomazánkovým máslem. Tato poměrně tučná, ale dokonale krémová surovina vzniká v závěru zpracování smetany. Obsah tuku v mascarpone je přes 44 %, takže se nejedná o žádný dietní dezert.

A proč zrovna název tiramisu? V překladu znamená „vyzvedni mě“ nebo také „rozvesel mě“ a symbolizuje jeho povzbuzující účinky, které má díky kávě a cukru.

Kuchař připravuje tiramisu RossHelen / Shutterstock.com

Suroviny na pravé italské tiramisu

Mascarpone

Mascarpone je čerstvý sýr s krémovou a jemnou konzistencí, který pochází z italské Lombardie a vyrábí se ze smetany. Bohužel se poměrně rychle kazí, ale do dezertů je ideální ingrediencí, byť je pravdou, že právě díky němu je tiramisu jedním z nejtučnějších moučníků na světě.

Někdy je mascarpone zaměňováno s dalším italským sýrem –⁠ ricottou. Ta se však vyrábí ze syrovátky, má jinou strukturu a výrazně menší obsah tuku. Připravuje se z kravského, kozího nebo buvolího mléka a využívá se spíše v receptech na slané pokrmy.

Amaretto

Jeho název je odvozen od slova amaro, což v překladu znamená „hořký“. Jedná se o ovocný likér s hořko-sladkou příchutí a mandlovou vůní. Pro jeho výrobu se používají mandle, meruňková jádra, směs bylin, koření a vanilky, Obsah alkoholu v amarettu je 28 %. V Itálii se často podává ke kávě.

Jak nahradit Amaretto v Tiramisu?

V receptu na tiramisu jej můžete nahradit brandy nebo kvalitním koňakem.

Příprava tiramisu olga_arisphoto / Shutterstock.com

Proč tiramisu bez vajec?

Těhotenství

Syrová vejce nemusí patřit do vašeho jídelníčku z mnoha důvodů. Jedním z nejčastějších je ovšem fakt, že mohou způsobit zdravotní problémy. Stejně jako jiné syrové potraviny, ani vejce není dobré konzumovat syrová v těhotenství a při kojení.

Salmonela

Největším rizikem syrových vajec je, že mohou být nakažená bakterií, která způsobuje salmonelózu. Zajímavé je, že se týká hlavně vajec od slepic z malochovů a volných chovů, protože ty mohou přijít do styku s volně žijícími zvířaty a ptáky. Bakterie se rozšiřuje zejména s rostoucí teplotou a vlhkostí.

Salmonela se může do vajec dostat dvěma způsoby – buď přes skořápku, nebo krevní cestou při tvorbě vajec. Projevy nakažení salmonelózou jsou těžké průjmy, a tím pádem následná dehydratace, křeče v břiše, zvracení a horečka.

Alergie

Dalším důvodem, proč zvolit tiramisu bez vajec, je alergie. Při ní pacientovi hrozí atopický ekzém, vyrážka a projevy alergické reakce. Příčinou mohou být žloutky nebo bílkovina obsažená v bílku, který je alergenní více.

Ingredience na přípravu tiramisu bez vajec Alena_Kos / Shutterstock.com

Recept na domácí tiramisu bez vajec

Připravte si tyto suroviny:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 60 g moučkového cukru
  • 1, 5 balíčku cukrářských piškotů (podlouhlé s cukrem)
  • 250 ml silného espressa
  • 3 lžíce likéru Amaretto, nahradit lze také brandy nebo kvalitním koňakem
  • Holandské kakao na posypání

Postup přípravy:

  1. Připravte si nádobu na tiramisu. Hodí se například skleněná o rozměrech 28 × 38 cm, ale použít můžete jakoukoli, která odpovídá 8–10 porcím.
  2. Do vyšší nádoby na šlehání připravte mascarpone, smetanu ke šlehání a moučkový cukr. Vše dohromady vyšlehejte elektrickým šlehačem, dokud se suroviny nespojí a nevznikne hustý krém.
  3. Připravte si silné espresso a smíchejte ho s amarettem.
  4. Nyní připravené suroviny vrstvěte. Piškoty celé lehce a rychle namáčejte do kávy a vyskládejte jimi postupně nádobu. Následně na ně rozetřete připravený krém z mascarpone a šlehačky. Pokračujte stejně druhou vrstvou piškotů, na které opět naneste krém. Nakonec dejte vrstvu krému, kterou posypejte silnou vrstvou kakaa.
  5. Tiramisu by mělo před podáváním přes noc odpočívat v lednici, díky čemuž piškoty nasají vlhkost a změknou. Chutě všech surovin se také správně spojí. Pokud se chladí pouze pár hodin, při krájení se rozpadá.
  6. Po vychlazení rozkrájejte na dílky a podávejte. Snězte nejpozději do 3 dnů od přípravy.

Tip: Kakao na krém nanášejte před vychlazením, nikoli až po vyndání z lednice – díky tomu lahodně nasaje krém.

Zdroj: Instory.cz, Vune-vanilky.cz, Kucharkaprodceru.cz, Wikipedia.org, Cesky-jazyk.cz, D-zdravi.cz, Zlatavejce.cz