Když vám auto pokryje ledovka: jak se rychle vypořádat se zamrzlými dveřmi nebo zledovatělým oknem

Člověk škrábe namrzlé čelní sklo škrabkou Kim Kuperkova / Shutterstock.com

Zatímco přes den už se teploty dostávají nad nulu, sníh taje a sněhové vločky se mění v déšť, noční teploty se stále drží pod bodem mrazu a způsobují, že to, co během dne roztaje, v noci přimrzne – a tak vzniká náledí, které v těchto dnech způsobuje komplikace nejen v dopravě. Hrozí také přimrzlé dveře u auta nebo stěrače k čelnímu sklu. Poradíme vám, jak se s takovými věcmi rychle vypořádat.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Zimní problémy řidičů

Zamrznuté dveře

Pokud u auta zjistíte, že se do něj nemůžete dostat, nezoufejte. Nejprve zkuste všechny dveře. Stává se, že některé jsou více namrzlé – třeba právě ty u řidiče.

Pakliže jsou však zamrzlé všechny, použijte rozmrazovací sprej a naneste ho jak na zámek, tak na okraj dveří – tím byste je měli rozmrazit a dostat se dovnitř. Zapněte topení a pusťte se do škrábání.

Nakupte si autovýbavu v akci

Námraza na oknech

Nejklasičtějším problémem řidičů v zimě jsou zamrzlá okna. Předtím, než vyjedete, z nich musíte námrazu seškrábat. Abyste si práci ulehčili, lze opět použít rozmrazovací sprej – nastříkáte ho na námrazu, chvíli počkáte, stěrači vodu setřete a máte hotovo. Pokud však rozmrazovací sprej nemáte, rozhodně nepoužívejte ostřikovače a stěrače. Nejenže si nepomůžete, ale můžete skončit v servisu s nefunkčními stěrači, které se rozbily, protože byly přimrzlé.

Do myčky jen s rozmyslem

Necháváte stát auto na ulici? Pak rozhodně nejezděte do myčky na noc. Pro auto není vhodné, aby stálo venku celé vlhké.

Žena škrábe auto Anze Furlan / Shutterstock.com

Ochrana skla proti námraze

Pokud chcete zažívat ideální rána, večer na okna nastříkejte rozmrazovací sprej, který slouží i coby prevence vůči tvorbě námrazy. A pokud chcete ušetřit, vytvořte si octový roztok – do lahve s rozprašovačem dejte vodu a ocet v poměru 1 : 3. Takto vzniklá směs má nižší bod tání, takže se vám námraza na okně nevytvoří.

Jakmile máte z auta 100% viditelnost, můžete vyjet a prohřát motor. K tomu většinou stačí cca 10km jízda.

Nenechte se zimou zaskočit

„Povinná“ zimní výbava

V zimě byste ve svém autě určitě měli mít škrabku, smetáček, startovací kabely, a pokud jedete někam do hor, tak i sněhové řetězy. Rozhodně je vhodné mít i rozmrazovací sprej, ale ten nenechávejte v autě – tam by vám moc nepomohl.