Rybí polévka vám nevoní? 3 vánoční polévky, které nikdy nezklamou

Rybí polévka na zeleném talíři Richard Semik / Shutterstock.com

Vánoce se blíží a spolu s nimi prostřená štědrovečerní tabule. Která polévka bude letos zdobit váš sváteční stůl? Bude to tradiční krémová kapří, nebo vyzkoušíte vánoční hrachovou? Tyto recepty, a navíc i inspirace na vánoční zelnou polévku, najdete níže. Začtěte se, zasněte a připravte se na Vánoce.

Přečtěte si také

Výrazné zvýšení poplatků za plýtvání potravinami v Polsku. Jak s tímto problémem bojuje Česká republika?

Rybí polévka z kapra – recept

Vánoce bez vánoční rybí polévky? V domácnostech, kde je zpracováván poctivý kapr, něco takového zpravidla nepřipadá v úvahu. Inspirujte se naším receptem.

Nachystejte si:

  • 500 g rybí hlavy
  • 150 g jiker
  • 150 g mlíčí
  • 150 g kořenové zeleniny
  • 90 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 30 g hrubé krupice
  • 90 g mraženého hrášku
  • 200 ml tučné smetany
  • žemli
  • sůl
  • muškátový květ
  • zázvor
  • bílý mletý pepř
  • 2,5 l vody
  • petrželku
Kde si koupit kapra v akci?

Kupte se slevou Kapr.

Porovnat slevy

Postup:

  1. Očištěné rybí hlavy bez žaber opláchněte a vložte do studené osolené vody. Uvařte je a následně prudce zchlaďte. Opláchněte také vnitřnosti a opakujte postup.
  2. Mezitím z másla a mouky připravte světlou jíšku, osolte ji a promíchejte s chladným rybím vývarem.
  3. Přidejte drobně nakrájenou zeleninu a hrášek a zalijte zbylým vroucím vývarem. Jakmile polévka zavaří, přidejte krupici.
  4. Povařte a před koncem vaření přidejte nakrájené vnitřnosti a maso z rybích hlav.
  5. Polévku zjemněte smetanou, okořeňte a podávejte s opraženou žemlí a petrželkou. Dobrou chuť!
Hrášková polévka a vánoční dekorace Maren Winter / Shutterstock.com

Hrachová polévka – recept

Další možností, která může předcházet hlavnímu štědrovečernímu chodu, je vánoční hrachová polévka. Je krémová, hustá, voňavá a sytá. Jak na ni?

Připravte si:

  • 250 g hrachu
  • 1 lžičku soli a pepř
  • bobkové listy
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíci majoránky
  • 100 ml tučné smetany
  • 1 l vývaru
  • anglickou slaninu
  • krutony

Postup:

  1. Hrách přes noc namočte a následující den jej propláchnutý v 750 ml vody a 250 ml vývaru vařte doměkka – přidejte sůl dle chuti a bobkový list.
  2. Než hrách změkne, připravte si krutony z chleba a opražte slaninku dokřupava. Jakmile je měkký, vyndejte bobkový list a přidejte majoránku, česnek, pepř a smetanu.
  3. Polévku rozmixujte dohladka, propasírujte a nakonec ozdobte slaninkou a krutony.
Zelňačka a větvička smrčku Marian Weyo / Shutterstock.com

Vánoční zelňačka s uzeným – recept

Kapustnica je součástí vánočního stolování spíše na Slovensku, i přesto ale může ozvláštnit i vaše zvyky a tradice. Je hutná, voňavá a lahodná. Vyzkoušíte ji?

Potřebujete:

  • 1 kg uzených žeber
  • 1 hrst sušených hub
  • cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g vepřové plece
  • 800 g kysaného zelí
  • 1 pikantní klobása
  • bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 kelímek zakysané smetany

Lehký bramborový salát bez majonézy
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Lehký bramborový salát bez majonézy

Zkuste na Vánoce připravit lehčí bramborový salát bez majonézy se zakysanou smetanou. Salát je chuťově vyvážený a skvěle doplní lososa, kapra nebo třeba vegetariánskou alternativu štědrovečerní večeře.

Lehký bramborový salát bez majonézy

Postup:

  1. Uzená žebra opláchněte a dejte je vařit do hrnce s vodou. Přidejte jeden bobkový list, 4 kuličky nového koření a 5 kuliček pepře a vařte 20 minut. Uzený vývar poté nechte, zato maso důkladně oberte.
  2. Sušené houby zalijte vroucí vodou nechte chvíli odstát, zatímco si nakrájíte cibuli a vepřovou plec. Na sádle následně cibulku osmahněte.
  3. Přidejte k ní maso, zatáhněte ho, osolte špetkou soli a vyduste z něj šťávu. Dále přimíchejte prolisovaný česnek, papriku a uzený vývar.
  4. Nakonec sceďte zelí a šťávu si odložte bokem. Zelí a houby přidejte do polévky spolu se zbylým kořením a vařte ještě 40 minut.
  5. Na závěr přidejte uzené maso a klobásu, okyselte polévku šťávou ze zelí a vařte ještě pár minut, než zelí změkne. Podávejte s kopečkem kysané smetany.

Zdroj: Kupi.cz, apetitonline.cz, i60.cz, trebonskykapr.cz