Rybí polévka vám nevoní? 3 vánoční polévky, které nikdy nezklamou

Rybí polévka na zeleném talíři Richard Semik / Shutterstock.com

Vánoce se blíží a spolu s nimi prostřená štědrovečerní tabule. Která polévka bude letos zdobit váš sváteční stůl? Bude to tradiční krémová kapří, nebo vyzkoušíte vánoční hrachovou? Tyto recepty, a navíc i inspirace na vánoční zelnou polévku, najdete níže. Začtěte se, zasněte a připravte se na Vánoce.

Přečtěte si také

Sezóna čerstvých fíků je tu! Nejlepší čas vychutnat si je ve sladkých i slaných jídlech
Sezóna čerstvých fíků je tu! Nejlepší čas vychutnat si je ve sladkých i slaných jídlech

Kapří vánoční polévka

Vánoce bez vánoční rybí polévky? V domácnostech, kde je zpracováván poctivý kapr, něco takového zpravidla nepřipadá v úvahu. Inspirujte se naším receptem. Nachystejte si:

Z kádě, nebo ze supermarketu? Pohlídejte si kapra v akci

Kupte se slevou Kapr.

Porovnat slevy

Postup:

  1. Očištěné rybí hlavy bez žaber opláchněte a vložte do studené osolené vody. Uvařte je a následně prudce zchlaďte. Opláchněte také vnitřnosti a opakujte postup.
  2. Mezitím z másla a mouky připravte světlou jíšku, osolte ji a promíchejte s chladným rybím vývarem.
  3. Přidejte drobně nakrájenou zeleninu a hrášek a zalijte zbylým vroucím vývarem. Jakmile polévka zavaří, přidejte krupici.
  4. Povařte a před koncem vaření přidejte nakrájené vnitřnosti a maso z rybích hlav.
  5. Polévku zjemněte smetanou, okořeňte a podávejte s opraženou žemlí a petrželkou. Dobrou chuť!
Hrášková polévka a vánoční dekorace Maren Winter / Shutterstock.com

Hrachová polévka

Další možností, která může předcházet hlavnímu štědrovečernímu chodu, je hrachová polévka. Je krémová, hustá, voňavá a sytá. Jak na ni? Připravte si:

Postup:

  1. Hrách přes noc namočte a následující den jej propláchnutý v 750 ml vody a 250 ml vývaru vařte doměkka – přidejte sůl dle chuti a bobkový list.
  2. Než hrách změkne, připravte si krutony z chleba a opražte slaninku dokřupava. Jakmile je měkký, vyndejte bobkový list a přidejte majoránku, česnek, pepř a smetanu.
  3. Polévku rozmixujte dohladka, propasírujte a nakonec ozdobte slaninkou a krutony.

Tip: K vánoční tabuli patří sváteční prostírání. Sledujte akční letáky Tescomy na Kupi.cz a objevte kolekce elegantního nádobí, které rozzáří váš stůl.

Zelňačka a větvička smrčku Marian Weyo / Shutterstock.com

Vánoční zelňačka

Kapustnica je součástí vánočního stolování spíše na Slovensku, i přesto ale může ozvláštnit i vaše zvyky a tradice. Je hutná, voňavá a lahodná. Vyzkoušíte ji?

Cibule v akci je základ vaření polévek

Postup:

  1. Uzená žebra opláchněte a dejte je vařit do hrnce s vodou. Přidejte jeden bobkový list, 4 kuličky nového koření a 5 kuliček pepře a vařte 20 minut. Uzený vývar poté nechte, zato maso důkladně oberte.
  2. Sušené houby zalijte vroucí vodou nechte chvíli odstát, zatímco si nakrájíte cibuli a vepřovou plec. Na sádle následně cibulku osmahněte.
  3. Přidejte k ní maso, zatáhněte ho, osolte špetkou soli a vyduste z něj šťávu. Dále přimíchejte prolisovaný česnek, papriku a uzený vývar.
  4. Nakonec sceďte zelí a šťávu si odložte bokem. Zelí a houby přidejte do polévky spolu se zbylým kořením a vařte ještě 40 minut.
  5. Na závěr přidejte uzené maso a klobásu, okyselte polévku šťávou ze zelí a vařte ještě pár minut, než zelí změkne. Podávejte s kopečkem kysané smetany.