Zapomeňte na svařák: Ochutnejte lahodné hot drinky z čaje, džusu i čokolády

Žena se zahřívá horkou čokoládou se šlehačkou Canva

Chcete si zpříjemnit večer v tomto náročném podzimním období? Je čas na lahodné horké drinky – nápoje, které nejen zahřejí, ale taktéž potěší chuťové pohárky. Vybrali jsme různé druhy receptů, které můžete vyzkoušet i u sebe doma. Pochutnejte si na něčem, co jste možná ještě nezkoušeli. Namíchejte si masala chai. Nebo dáte přednost mayské čokoládě?

Přečtěte si také

Vinný střik nemusí být nuda. Víte, s čím vším se dá míchat víno?
Vinný střik nemusí být nuda. Víte, s čím vším se dá míchat víno?

Mayská čokoláda

Není čokoláda jako čokoláda – v podobě horkého nápoje ale vedle nešlápnete. Tento recept je určen spíše pro dospělé, s vynecháním chilli jej ovšem můžete podávat i těm nejmenším mlsným jazýčkům. Štiplavá čokoláda potěší všechny milovníky spojení štiplavosti chilli a jemnosti pravé čokolády. Připravte si:

  • 1 červenou chilli papričku
  • 1 l smetany na vaření
  • vanilkový lusk
  • skořicový svitek
  • 200 g kvalitní, vysokoprocentní čokolády
  • 2 lžíce cukru nebo medu (podle chuti)
  • šlehačku k podávání
  • lžíci kakaa nebo strouhané čokolády na dozdobení

Základem je kvalitní čokoláda

V kastrůlku povařte ve 400 ml vody nasekanou chilli papričku bez semínek a nechte probublávat, dokud se polovina vody neodpaří. Přeceďte a odvar odložte. Mezitím v hrnci prohřejte smetanu s vanilkou a skořicí. Jakmile se začnou vytvářet bublinky, přidejte nalámanou čokoládu a oslaďte. Po jejím rozpuštění lusk a skořici vyndejte.

V tuto chvíli přidávejte odvar z chilli, ale průběžně ochutnávejte, aby vznikla lahodná horká čokoláda s tou pravou pikantností dle vaší chuti. Podávejte v malých šálcích, ozdobte šlehačkou a kakaem nebo strouhanou čokoládou. Chcete-li podávat dětem, vynechejte odvar z chilli.

Masala chai ve skleněném šálku servírovaný se skořicí Canva

Masala chai

Kořeněný drink, který kombinuje jemnost mléka a sílu černého čaje. S kořením, samozřejmě. Chcete-li se rychle zahřát, dobít energii a pochutnat si na něčem výjimečném, vyzkoušejte náš recept. Potřebujete:

  • 500 ml vody
  • ½ svitku skořice
  • 4 tobolky kardamomu
  • 4 hřebíčky
  • ½ hvězdičky badyánu
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • 2 zarovnané lžičky černého čaje
  • 500 ml plnotučného mléka
  • med dle chuti

Vodu s kořením, strouhaným zázvorem a případně vanilkovým luskem (pokud chcete) přiveďte k varu. Odložte mimo plotýnku, nechte 15 minut louhovat a poté znovu přiveďte k varu a vsypte černý čaj. Opět odložte mimo plamen a nechte směs louhovat asi 4 minuty. Přeceďte odvar a smíchejte jej s teplým mlékem a medem podle chuti. A máte hotovo.

Horká hruška

Horkou hrušku ocení i ti, kdo si chtějí nápoj ozvláštnit kapkou něčeho ostřejšího – hruškovicí. Opět platí, že dětem alkohol vynecháte – bez něj klidně můžete podávat i těm nejmenším. Voňavý horký drink rychle zahřeje a může nahradit třeba váš odpolední čaj. Připravte si:

  • 15 cl hruškového džusu
  • lžičku medu
  • kompotovanou hrušku
  • 4 cl hruškovice

Hruškový džus v hrnečku zalijte horkou vodou, oslaďte medem a kousky kompotované hrušky. Dospělým celý recept završte zmíněnou hruškovicí, pro děti ji ovšem vyměňte za hruškový džus navíc, aby si pochutnaly. Tak na zdraví!

Tip: Sháníte originální drink pro dospělé na ledové odpoledne či večer? Připravte si některý z jedinečných horkých nápojů s alkoholem!