Kouzlení v kuchyni: Moučníky z pudinkového prášku, které se rozplývají na jazyku

Koláč na podložce na dřevěném pozadí locrifa / Shutterstock.com

Snad každý zná klasický pudink připravený z mléka, cukru a pudinkového prášku. Konzumovat ho ale jen v této tradiční podobě by byla škoda. Můžete si z něj totiž připravit řadu moučníků, kterými překvapíte nejednu návštěvu.

Přečtěte si také

Jste „polévkoví“? Uvařte si svěží jarní klasiku i výborné krémy, které dodají energii na celý den

Jak vybrat kvalitní pudink?

Kvalitní pudinkový prášek poznáte podle toho, že obsahuje kukuřičný, případně bramborový škrob a přírodní složky. V případě vanilkového pudinku je to například mletý vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt.

Pokud už sáhnete po pudinku s obsahem aromat, volte ty označené jako přírodní a taktéž i s přírodními barvivy (typicky se jedná o beta-karoten či riboflavin).

Obezřetnost se vyplatí u jahodové a malinové příchutě pudinku. Někteří výrobci totiž růžové barvy dosáhnou díky barvivu košenila alias karmínu, označovaného též coby „éčko“ E120. Ten je sice přírodního původu, nicméně se získává ze sušených těl samiček hmyzu Dactylopius coccus Costa – což už samo o sobě může být ledaskomu nepříjemné.

Podle odborníků ale může navíc u některých jedinců vyvolat alergické reakce a také je označováno i za příčinu dětské hyperaktivity.

Buchtičky s krémem
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Buchtičky s krémem

Dezert jako hlavní chod? V české kuchyni úplně s klidem, protože buchtičky s krémem miluje každý! Mrkněte se, jak si upéct ukázkové dukátové buchtičky a ještě si připravit vanilkový krém se žloutky.

Buchtičky s krémem

U pudinků těchto příchutí se tudíž vyplatí ještě bedlivěji studovat jejich složení a vyhledávat takové, u nichž hmyzí stopu nenajdete. Jde například o pudinky, které najdete ve zdravých výživách s označením bio.

Jak už bylo řečeno, pudinkový prášek má v pečení široké využití. Může být přímo součástí těsta, ale nejvíce se užívá jako náplň do moučníků. Následující recepty jsme vyzkoušeli na vlastní pěst.

Buchta na talírku Alžběta Šírková

Recept na vanilkový pudinkovník

Těsto:

  • 5 vajec
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 100 ml teplé vody
  • 100 g másla

Pudink:

  • 600 ml mléka
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 2 pudinkové sáčky
  • 1 vanilkový cukr
  • máslo na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

  1. Nejdříve z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Dále vyšleháme žloutky s oběma cukry do husté pěny a za stálé šlehání přidáváme postupně mouku, přiléváme vodu a rozpuštěné máslo. Do směsi opatrně vmícháme sníh.
  2. Poté v mléku smícháme oba cukry a pudinkové sáčky a rozmícháme metličkou, dokud se nepřestanou tvořit hrudky. Za stálého míchání zahříváme, dokud nezhoustne, a ještě minutu vaříme.
  3. Do vymazané a vysypané formy dáme nejdříve část těsta, poté teplý pudink, a takto vrstvíme, dokud nám nedojdou obě složky. Pečeme v předehřáté troubě, dokud těsto nechytí růžovou barvu.
Buchta na talířku Alžběta Šírková

Recept na pudinkovou buchtu

Ingredience:

  • ½ l mléka
  • 500 g jemného tvarohu
  • 1 karamelový pudink (nebo dle chuti)
  • 4 vejce
  • 5 lžic třtinového cukru nebo javorového sirupu
  • 4 lžíce dětské krupičky
  • 1 lžička jedlé sody
  • máslo na vymazání formy

Postup:

  1. Nejdříve si v míse ušleháme vejce s tvarohem, krupicí, cukrem a jedlou sodou.
  2. Dále si připravíme pudink dle návodu a ještě teplý ho vmícháme do připraveného těsta. Důkladně promícháme a v případě potřeby dosladíme.
  3. Do formy vymazané máslem a vysypané dětskou krupičkou nalijeme hotovou směs.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 35 až 40 minut, dokud povrch tvarožníku nechytí zlatavou barvu. Test pomocí špejle v tomto případě není směrodatný, protože moučník bude vždy mokřejší.
  5. Po vypnutí trouby necháme buchtu ještě 10 minut dojít.

Recept na jogurtovou bábovku s pudinkovou náplní

Těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje

Náplň:

  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 300 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička rumu na dochucení (připravujeme-li pro dospělé)

Postup:

  1. V míse smícháme mouku s cukrem a práškem do pečiva. Poté přidáme jogurt, olej, vejce a mléko a vyšleháme za pomocí šlehače.
  2. Poté si připravíme pudink dle klasického návodu – tedy z mléka, cukru a pudinkového prášku.
  3. Do vymazané a vysypané bábovkové formy nalijeme menší polovinu těsta a opatrně pomocí lžíce přidáme horký pudink tak, aby se nedotýkal stěn formy. Poté zalijeme zbytkem těsta.
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 45–50 minut.

Zdroj: nejrecept.cz, ferpotravina.cz, mamincinyrecepty.cz, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov